820
| REUTERS/ SHUTTERSTOCK/ CreativeProtagon

Αν ο Τραμπ πάει φυλακή, οι μυστικές υπηρεσίες θα τον ακολουθήσουν

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 12:50
|REUTERS/ SHUTTERSTOCK/ CreativeProtagon

Αν ο Τραμπ πάει φυλακή, οι μυστικές υπηρεσίες θα τον ακολουθήσουν

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 12:50

Η πιθανότητα να καταλήξει στη φυλακή ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την καταδίκη του από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, είναι λίγες. Αλλά υπαρκτές. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θα αναγκαστούν να στείλουν άνδρες τους μαζί του, καθώς ως πρώην πρόεδρος της χώρας δικαιούται 24ωρη ασφάλεια για το υπόλοιπο της ζωής του.

Οι αρχηγοί των Mυστικών Yπηρεσιών (της περίφημης Secret Service) επεξεργάζονται από την αρχή της δίκης σχέδια για το πώς οι πράκτορές τους θα συνεχίσουν να προστατεύουν τον Τραμπ, σε περίπτωση που φυλακιστεί. Σύμφωνα με τον νόμο, οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ δικαιούνται 24ωρη ασφάλεια για το υπόλοιπο της ζωής τους, πράγμα που σημαίνει ότι το προσωπικό ασφαλείας θα πρέπει να συνοδεύει τον Τραμπ οπουδήποτε, όπως γράφει η Telegraph.

Το βασικό αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε, η παραποίηση επαγγελματικών αρχείων, δεν οδηγεί συνήθως σε ποινή φυλάκισης. Πολλοί νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός ή κάποια ποινή με αναστολή είναι οι πιο πιθανές συνέπειες για τον Τραμπ.

Ωστόσο, η υπόθεση εναντίον του Τραμπ είναι μοναδική και οι επιθέσεις που εξαπέλυσε συστηματικά ο ίδιος εναντίον του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο οποίος θα αποφασίσει την ποινή του στις 11 Ιουλίου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αυστηρή ποινή.

Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες απέφευγαν μέχρι την περασμένη Πέμπτη να συζητήσουν δημόσια τι θα συνέβαινε εάν ο Τραμπ καταδικαζόταν σε μακροχρόνια ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με τον A.T. Σμιθ, πρώην αναπληρωτή διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. «Δεν ήθελαν να φαίνεται ότι υπήρχε σχέδιο», είπε στην Telegraph ο Σμιθ, πρώην επικεφαλής προστασίας του Μπιλ Κλίντον.

Ενώ η υπόθεση είναι εντελώς πρωτόγνωρη για όλους τους εμπλεκόμενους, ο Σμιθ είπε ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες δεν θα επέτρεπαν να συμβεί κάτι στον Τραμπ, ακόμη και αν αυτός βρισκόταν έγκλειστος σε κάποια φυλακή: «Θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα συνεργαστούν με όποιους πρέπει, ανάλογα με την απόφαση του δικαστή, προκειμένου να είναι συνεπείς στην αποστολή τους, που είναι η προστασία του πρώην προέδρου».

Ο Σμιθ πρόσθεσε ότι έγιναν κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις όταν φάνηκε ότι ο Τραμπ μπορεί να καταδικαστεί σε σύντομη ποινή φυλάκισης επειδή παραβίασε επανειλημμένα την εντολή του δικαστή να μη μιλάει δημόσια για τη δίκη κατά τη διάρκειά της. «Γνωρίζω ότι συζητήθηκαν πολλές επιλογές για κάθε ενδεχόμενο», είπε.

Μία από τις επιλογές, εξήγησε ο Σμιθ, θα ήταν να σταλεί ο πρώην πρόεδρος στη δυτική πτέρυγα «VIP» της φυλακής Ράικερς στο Μπρονξ.

Αλλά η διαβόητη φυλακή φιλοξενεί μόνο κρατουμένους που καταδικάζονται σε ποινή έως και ενός έτους και ο Τραμπ θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για τις 34 καταδίκες του για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να κρατηθεί ο Τραμπ στον ένατο όροφο του νοσοκομείου Μπέλβιου, όπου υπάρχει ένα κέντρο κράτησης.

Η Σαρίνα Τάουνσεντ, πρώην επικεφαλής εσωτερικών υποθέσεων στις φυλακές Ρίκερς, είπε ότι ο Τραμπ δεν θα βρισκόταν σε «συνήθη κατάσταση, σε κοιτώνα» αλλά θα έπρεπε να κρατηθεί σε ξεχωριστό σημείο των φυλακών. Οσο για την καθημερινή του άσκηση στο προαύλιο, η φυλακή πιθανότατα θα χρειαζόταν να κλείσει την αυλή για τους άλλους κρατούμενους και οι «Μυστικές Υπηρεσίες θα τον περιβάλλουν διαρκώς».

Ωστόσο, είπε στην Telegraph ότι η φυλακή θα πρέπει να «κάνει ό,τι μπορεί» για να διασφαλίσει ότι δεν θα δοθεί προτεραιότητα στον Τραμπ «εις βάρος άλλων κρατουμένων».

«Πιθανότατα θα προσπαθούσαν να εξισορροπήσουν την κατάσταση, ώστε να μην υπάρξουν μηνύσεις ή καταγγελίες στα ΜΜΕ από άλλους κατάδικους ότι δεν έβγαιναν αρκετά από το κελί, επειδή ο Τραμπ μονοπωλούσε το προαύλιο».

Στη φυλακή, ο Τραμπ θα έπαιρνε τα ίδια τρία γεύματα την ημέρα με τους άλλους κρατούμενους. Αλλά θα μπορούσε να αγοράσει επιπλέον είδη, όπως την αγαπημένη του Coca-Cola Diet.

Ο Σμιθ είπε ότι η δουλειά των πρακτόρων των Μυστικών Υπηρεσιών «δεν είναι πάντα εντελώς ευχάριστη» και οι αξιωματικοί προστασίας διορίζονται μόνο για τέσσερα έως πέντε χρόνια λόγω της δύσκολης φύσης του ρόλου.

«Ολοι σκέφτονται τους πράκτορες με τα σκούρα κοστούμια και τα γυαλιά ηλίου και τα ακουστικά, αλλά δεν τους σκέφτονται να στέκονται στο διάδρομο ενός ξενοδοχείου επί οκτώ ή 10 ώρες τη νύχτα όσο κάποιος κοιμάται», είπε.

Οι πράκτορες με τους οποίους μίλησε ο ίδιος, ωστόσο, δεν έδειξαν «κανένα συναίσθημα» στην προοπτική να ακολουθήσουν τον Τραμπ στη φυλακή. «Είναι όλοι επαγγελματίες, καταλαβαίνουν ότι τα παγκόσμια γεγονότα μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή και είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τον πρώην πρόεδρο βάσει του νόμου», είπε.

Ο Σμιθ έχει και κάποιες συμβουλές για τυχόν πράκτορες στους οποίους θα μπορούσε να ανατεθεί ένα τέτοιο καθήκον. «Νομίζω ότι θα έπαιρνα μαζί μου το δικό μου μεσημεριανό γεύμα. Δεν θα ήθελα να φάω στην καφετέρια αν μπορούσα να το αποφύγω», είπε.

Εκπρόσωπος των Μυστικών Υπηρεσιών είπε ότι η ετυμηγορία της Πέμπτης «δεν είχε καμία σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οι Μυστικές Υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών εκτελούν την προστατευτική  αποστολή τους». «Τα μέτρα ασφαλείας μας θα παραμείνουν αμετάβλητα», πρόσθεσε.

Το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης επεσήμανε ότι «θα βρούμε την κατάλληλη στέγη για τον Τραμπ εάν καταλήξει στη δικαιοδοσία μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...