395
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος στην παρέμβασή του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών | EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Αμυράς: Εθνικό Πρόγραμμα Αναδασώσεων με φύτευση 30 εκατ. δέντρων

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 12:15
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος στην παρέμβασή του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
|EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Αμυράς: Εθνικό Πρόγραμμα Αναδασώσεων με φύτευση 30 εκατ. δέντρων

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2021, 12:15

Συνολικά 30 εκατομμύρια δέντρα θα φυτευθούν, σε ορίζοντα δεκαετίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αναδασώσεων, όπως υπογράμμισε σε παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Η δενδροφύτευση θα γίνει με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι αναδασώσεις θα γίνουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει η διαδικασία της φυσικής αναδάσωσης, με σπόρους αποκλειστικά ελληνικούς, ενώ επιπλέον θα πραγματοποιηθούν και δασώσεις.

Οπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, όλες οι αναδασώσεις και οι δασώσεις θα γίνουν με σπόρους και ποικιλίες τοπικές, ανάλογα με την περιοχή, γενετικά ελεγμένα, έτσι ώστε να μη διαταραχθούν η βιοποικιλότητα και ο χαρακτήρας της κάθε περιοχής σε σχέση με το δάσος, είπε.

Στο πολύ σημαντικό αυτό έργο, τόνισε ο κ. Αμυράς, βασικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα δημόσια φυτώρια, τα οποία και θα αναλάβουν τις έρευνες για τους κατάλληλους σπόρους.

Η Ελλάδα αλλάζει και προχωράει με ταχείς ρυθμούς, για να προστατεύσει και να εμπλουτίσει τη βιοποικιλότητας της χώρας, ανέφερε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο υφυπουργός, για να προσθέσει:

«Υπογράψαμε και προχωράμε στην κατάρτιση του λεγόμενου ψηφιακού κόκκινου βιβλίου, στο οποίο θα καταγραφούν αναλυτικά όλα τα είδη ζώων και φυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Σχεδόν 100 έλληνες ζωολόγοι και βοτανολόγοι θα συμμετέχουν με το πολύ σημαντικό αυτό έργο καταγραφής της πανίδας και της χλωρίδας της χώρας, καταγράφοντας αναλυτικά τα 10.000 είδη ζώων και τα 7.000 είδη φυτών που υπάρχουν στην Ελλάδα, σημείωσε. Και αμέσως μετά θα δούμε τα σχέδια της προστασίας τους».

Ειδική αναφορά έκανε εξάλλου ο υφυπουργός στο πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μνημειακό απόθεμα είναι ένας νέος, επιβεβαιωμένος κίνδυνος, σε διεθνές επίπεδο, που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς. Ηδη έχει δημιουργηθεί επιστημονική επιτροπή για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία, στους αρχαιολογικούς χώρους, στους ιστορικούς τόπους και στα μουσεία.

Οπως είπε ο κ. Αμυράς, γίνεται καταγραφή βάσει ειδικού προγράμματος σε μέρη με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως η Δήλος και οι Δελφοί, έτσι ώστε να συλλεχθούν τα δεδομένα στα οποία θα στηριχθεί και ένα Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης.

Καταληκτικά, όπως αναφέρεται πάντα στην ίδια ανακοίνωση, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι θα καταγραφούν στρατηγικοί χάρτες με θορύβους σε δρόμους και σιδηροδρομικά δίκτυα, για να υπάρξει συντονισμένο σχέδιο για το πώς θα μειωθούν, καθώς όπως είπε ο κ. Αμυράς, «ο θόρυβος είναι από τις κύριες αιτίες υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής των πολιτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...