470
Ο Ολαφ Σολτς θα καταθέσει στην επιτροπή διερεύνησης στις 19 Αυγούστου | Uwe Anspach/POOL via REUTERS

Αμβούργο: Απειλή για τον Σολτς ένα σκάνδαλο φοροδιαφυγής ύψους 55 δισ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 10:57
Ο Ολαφ Σολτς θα καταθέσει στην επιτροπή διερεύνησης στις 19 Αυγούστου
|Uwe Anspach/POOL via REUTERS

Αμβούργο: Απειλή για τον Σολτς ένα σκάνδαλο φοροδιαφυγής ύψους 55 δισ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 10:57

Ενα σκάνδαλο ύψους 55 δισ. ευρώ, που αφορά παράνομες μεταβιβάσεις μετοχών στο Αμβούργο με τη συμμετοχή τραπεζών, όταν ήταν εκεί δήμαρχος ο Ολαφ Σολτς, απειλεί τον καγκελάριο.

Ο Σολτς «δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν σε τραπεζική θυρίδα του πρώην συνεργάτη του και φερόμενου ως εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο Cum-Ex, βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Γιοχάνες Καρς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο καγκελάριος θα καταθέσει για δεύτερη φορά στην Επιτροπή Διερεύνησης του σκανδάλου της Warburg Bank από το κοινοβούλιο του Αμβούργου. Οτιδήποτε χρειάζεται να ειπωθεί, θα απαντηθεί εκεί», τόνισε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ και, ερωτώμενος εάν ο Σολτς γνώριζε εκ των προτέρων για τα 214.800 ευρώ και τα 2.400 δολάρια σε μετρητά που βρέθηκαν στη θυρίδα του Καρς, απάντησε κατηγορηματικά: «Οχι, αυτό μπορώ να το αποκλείσω».

Σύμφωνα με την BILD, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Cum-Ex βρέθηκαν μετρητά στη θυρίδα του Καρς, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εάν η κατοχή του συγκεκριμένου ποσού είναι παράνομη.

Η πίεση όμως από την αντιπολίτευση κλιμακώνεται και εστιάζεται ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Σολτς , ο οποίος την επίμαχη περίοδο ήταν δήμαρχος του Αμβούργου. «Δεν είναι καθόλου σαφές από πού προήλθαν τα χρήματα και σε ποιο βαθμό ωφελήθηκε από αυτά τα γεγονότα το σοσιαλδημοκρατικό δίκτυο του Αμβούργου», δήλωσε στο Der Spiegel ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Αμβούργο, Κρίστοφ Πλος και ζήτησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση το SPD σε κεντρικό επίπεδο.

«Είτε ο κ. Καρς θα αποδείξει την προέλευση των χρημάτων είτε θα επικαλεστεί το δικαίωμά του να μη μιλήσει λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας σε βάρος του. Στην τελευταία περίπτωση, είναι λογικό ότι τα χρήματα συνδέονται με την υπόθεση Cum-Ex και τότε ο καγκελάριος έχει επίσης πρόβλημα», δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Αριστεράς, Φάμπιο Ντε Μάζι.

Τι αφορά το σκάνδαλο

Οπως σημειώνει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπόθεση Cum-Ex αφορά σκάνδαλο φοροδιαφυγής ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη συμμετοχή τραπεζών, με την επιστροφή φόρων από κέρδη κεφαλαίου, κυρίως μερίσματα.

Οι επίμαχες συναλλαγές -γνωστές ως Cum-Ex- εκτιμάται ότι μόνο στη Γερμανία έχουν κοστίσει στο κράτος περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Επρόκειτο για συνεχείς μεταβιβάσεις μετοχών με δικαίωμα μερίσματος (cum) ή χωρίς (ex), με στόχο η πραγματική ταυτότητα του δικαιούχου να παραμείνει άγνωστη.

Η επιτροπή διερεύνησης που έχει συσταθεί από το κρατιδιακό κοινοβούλιο στο Αμβούργο έχει ως αντικείμενο το ενδεχόμενο κορυφαίοι πολιτικοί του SPD να επηρέασαν τις φορολογικές αποφάσεις της Warburg Bank του Αμβούργου, η οποία επίσης εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Σε αυτό το πλαίσιο διερευνώνται και οι συναντήσεις του Σολτς με τους μετόχους της τράπεζας, Κρίστιαν Ολεάριους και Μαξ Βάρμπουργκ. Ο καγκελάριος έχει δηλώσει ότι δεν θυμάται τις συναντήσεις, αλλά αποκλείει κατηγορηματικά οποιαδήποτε πολιτική επιρροή.

Η BILD πάντως σε νέο δημοσίευμά της αποκάλυψε ότι η εισαγγελία του Αμβούργου ερευνά και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του γερμανού καγκελάριου, καθώς τα μηνύματα που έλαβε από την 1η Ιανουρίου του 2015 θεωρούνται μέρος της έρευνας.

Ο Σολτς θα καταθέσει στην επιτροπή στις 19 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News