716
Ο Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, είπε ότι γεγονότα όπως αυτό στο Τέξας πρέπει να περιοριστούν. Αλλά δεν έκανε τίποτα | REUTERS/Evelyn Hockstein

Αμετανόητοι οι Ρεπουμπλικάνοι: Εμπόδισαν συζήτηση στη Γερουσία για τα mass shootings

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 10:28
Ο Μιτς ΜακΚόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, είπε ότι γεγονότα όπως αυτό στο Τέξας πρέπει να περιοριστούν. Αλλά δεν έκανε τίποτα
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Αμετανόητοι οι Ρεπουμπλικάνοι: Εμπόδισαν συζήτηση στη Γερουσία για τα mass shootings

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 10:28

Τα παιδιά των Αμερικανών σκοτώνονται από τα όπλα που μπορεί ο καθένας να αποκτήσει, αλλά το πολιτικό σύστημα –κυρίως η ελεγχόμενη από το λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής αμερικανική Δεξιά– αρνείται να εγκύψει στο πρόβλημα. Δύο ημέρες μετά το μακελειό στο σχολείο Ρομπ, στο Ουβάλντε του Τέξας, οι Ρεπουμπλικάνοι εμπόδισαν συζήτηση στη Γερουσία για ένα νομοσχέδιο που θα αποτελούσε την πρώτη προσπάθεια του Κογκρέσου για την αντιμετώπιση των μαζικών επιθέσεων με όπλα.

Το νομοσχέδιο, υπό τον τίτλο «Νομοσχέδιο Πρόληψης της Εσωτερικής Τρομοκρατίας», είχε δρομολογηθεί μετά τη δολοφονία δέκα Αφροαμερικανών το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, από έναν υποστηρικτή της υπεροχής της λευκής φυλής στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, αλλά έγινε ακόμα πιο επίκαιρο –μακάβρια επίκαιρο– μετά το μακελειό με την εκτέλεση 19 μαθητών και δύο δασκάλων από επίθεση ενόπλου σε σχολείο στο Τέξας.

Η ψηφοφορία που διεξήχθη στο ανώτερο νομοθετικό σώμα είχε αποτέλεσμα 47-47 και πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες κομματικής πειθαρχίας. Ετσι, δεν κατέστη δυνατό να συμπληρωθεί ο αριθμός των 60 θετικών ψήφων που απαιτούνται για την έναρξη μιας συζήτησης στη Γερουσία, η οποία αριθμεί 100 έδρες.

Οι Ρεπουμπλικανοί υποστήριξαν ότι η νομοθεσία δεν είναι απαραίτητη, καθώς ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη την εξουσία, προκειμένου να οργανώσει την αντίδραση της κυβέρνησής του, κατά του βίαιου εξτρεμισμού.

Οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν την αναγκαιότητα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αντίδρασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βίαιου εξτρεμισμού. Οι ίδιοι τόνισαν ότι οι τροποποιήσεις σε οποιοδήποτε τέτοιο νομοσχέδιο θα μπορούσαν να δρομολογήσουν περιορισμούς στην κατοχή όπλων.

Τα περιστατικά επιθέσεων μαζικού χαρακτήρα με όπλα κατά τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει την πραγματοποίηση συζητήσεων στο Κογκρέσο σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας των όπλων, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει, καθώς τα δύο κόμματα παραμένουν ουσιαστικά διχασμένα, αναφορικά με την επιβολή περιορισμών στη χρήση των όπλων.

Οι Αμερικανοί έχουν ελάχιστη πίστη στην ικανότητα του Κογκρέσου για την επίλυση του προβλήματος, καθώς μόνο ποσοστό 35% των συμμετεχόντων σε μία δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos ) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, πιστεύουν ότι οι νομοθέτες θα αναλάβουν δράση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο για την εσωτερική τρομοκρατία με κομματική πειθαρχία την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη δολοφονία δέκα Αφροαμερικανών από έναν υποστηρικτή της υπεροχής της λευκής φυλής σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης στις 14 Μαΐου. Ο δράστης μετέδιδε ζωντανά την επίθεσή του, μέσω live streaming.

Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι συζήτησαν την πιθανότητα διακομματικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των μαζικών επιθέσεων με όπλα, συμπεριλαμβανομένων και προτάσεων για την επέκταση των σχετικών προληπτικών ελέγχων για όσους αγοράζουν όπλα, αλλά και για τον αποκλεισμό από την αγορά όπλων των ψυχικά ασταθών ατόμων.

Ποσοστό 79% των Αμερικανών (συμπεριλαμβανομένων ποσοστού 78% Ρεπουμπλικάνων) είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που υποστηρίζει την ψήφιση νομοθεσίας για τη λήψη προληπτικών μέτρων σχετικά με τη χρήση όπλων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδια δημοσκόπησης.

Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Κρις Μέρφι, έχουν προσεγγίσει Ρεπουμπλικάνους σχετικά με λήψη πιθανών μέτρων που σχετίζονται με τη χρήση όπλων, αλλά και την ασφάλεια των σχολείων.

«Κανένας από εμάς δεν έχει την οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι αυτό θα είναι εύκολο», τόνισε ο Σούμερ απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Γερουσίας κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι έχουν έναν «ανήθικο εναγκαλισμό» με το λόμπι υποστήριξης οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Είναι αναγκαίο να δώσουμε στην προσπάθεια ένα μικρό χρονικό διάστημα».

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η οποιαδήποτε πρόταση που θα είναι ικανή να ψηφιστεί από τη Γερουσία θα χρειαστεί να είναι περιορισμένη για την αντιμετώπιση «των γεγονότων» του μακελειού στο Τέξας.

Ο ίδιος δεν δημοσιοποίησε περισσότερα, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ευρύτατα αντίθετοι σε νέους περιορισμούς της οπλοκατοχής που ενδεχόμενα θα παραβίαζαν τα δικαιώματα των νόμιμων κατόχων όπλων.

Αλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει πιθανό ενδιαφέρον για την ψήφιση προληπτικής νομοθεσίας που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις αμερικανικές πολιτείες να αρνηθούν την απόκτηση όπλων στους ψυχικά ασταθείς ή σε επικίνδυνους ανθρώπους, με την ενδεχόμενη χρήση κονδυλίων, που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της COVID-19 και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, για την χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας.

Στη βάση της αριθμητικής κατανομής των εδρών στη Γερουσία, που είναι μοιρασμένες 50-50 μεταξύ των δύο κομμάτων, η ψήφιση σχετικής νομοθεσίας για τον περιορισμό της οπλοκατοχής θα απαιτήσει τις θετικές ψήφους δέκα Ρεπουμπλικάνων, ώστε να καλυφθεί η βασική προϋπόθεση των 60 θετικών ψήφων που προβλέπεται από τον κανονισμό του Σώματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...