1140
Στις οθόνες φαίνεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη ρωσική εισβολή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη | REUTERS/Mike Segar

Αμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία ψήφισαν 141 χώρες του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 11:25
Στις οθόνες φαίνεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη ρωσική εισβολή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη
|REUTERS/Mike Segar

Αμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία ψήφισαν 141 χώρες του ΟΗΕ

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2023, 11:25

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τη γειτονική της χώρα, προκειμένου να επιτευχθεί μια «δίκαιη και βιώσιμη» ειρήνη στην περιοχή.

Το ψήφισμα ενέκριναν 141 χώρες, επτά καταψήφισαν (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία, Μαλί, Νικαράγουα) και 32 χώρες απείχαν (μεταξύ αυτών η Κίνα, η Ινδία και το Ιράν).

Οπως και οι προηγούμενες αποφάσεις, οι οποίες είναι μη δεσμευτικές, το κείμενο επανέλαβε «τη δέσμευση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ενώ «απαιτεί» την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και καλεί σε «τερματισμό των εχθροπραξιών».

Ωστόσο, δεν κάνει αναφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων το οποίο παρουσίασε τον Νοέμβριο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία αποφάσισε να μην υπάρχει αναφορά σε αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο προκειμένου να καταφέρει το σχέδιο απόφασης να γίνει δεκτό με τις περισσότερες δυνατές ψήφους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τουλάχιστον όσες τον Οκτώβριο, όταν 143 χώρες ψήφισαν υπέρ της απόφασης που καταδίκαζε την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Την Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε καταδικάσει εκ νέου τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε «προσβολή στη συλλογική μας συνείδηση» και τόνισε πως η πρώτη επέτειος από την έναρξη του πολέμου αποτελεί ένα «θλιβερό ορόσημο» για τον λαό της Ουκρανίας αλλά και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Αναφερόμενος στις πυρηνικές απειλές της Μόσχας, ο Γκουτέρες υπογράμμισε: «Ακούσαμε έμμεσες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων. Η αποκαλούμενη χρήση μη στρατηγικών (ή τακτικών) πυρηνικών όπλων είναι απολύτως απαράδεκτη. Είναι καιρός να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού».

Ο γενικός γραμματέας πρόσθεσε ότι μια βιώσιμη ειρήνη πρέπει να βασίζεται στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς Δικαίου.

Οι αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών για την επέτειο της εισβολής

Δηλώσεις για τον ένα χρόνο της ρωσικής εισβολής έκαναν πολλοί ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών καθώς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Μπροστά μας είναι ένα μέλλον ενότητας», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ενας χρόνος βάρβαρης ρωσικής επιθετικότητας, ένας χρόνος ηρωικής ουκρανικής αντίστασης, ένας χρόνος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μπροστά μας είναι ένα μέλλον ενότητας. Μάχεστε για ελευθερία, για δημοκρατία, για τη θέση σας στην ΕΕ. Είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί», ανέφερε.

«Μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία είναι μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ευρώπη», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου.

«Είναι μια σκοτεινή επέτειος. Για την Ουκρανία, την Ευρώπη, τον κόσμο. Είμαστε στο πλευρό σας στηρίζοντάς σας για όσο χρειαστεί γιατί δε θα δεχτούμε ποτέ έναν κόσμο που κυβερνάται από ωμή βία», πρόσθεσε.

Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία, σημείωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα στο μήνυμά της για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου.

«Eίμαστε τώρα μαζί, θα είμαστε μαζί στο μέλλον, γιατί είμαστε μαζί με την Ουκρανία. Είμαι εδώ για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα στήριξης και ελπίδας ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία», ανέφερε.

Η Μετσόλα επισήμανε ότι «η μάχη σας για ελευθερία, για δημοκρατία, για τις αξίες που μας δένουν ως Ευρωπαίους, είναι δική μας μάχη. Θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί», είπε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε μήνυμα «αλληλεγγύης» προς τους Ουκρανούς, ευχόμενος «τη νίκη» τους και «ειρήνη».

«Ουκρανές, Ουκρανοί, η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό σας. Στην αλληλεγγύη, στη νίκη και στην ειρήνη», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter, ένα μήνυμα που αναρτήθηκε και στα ουκρανικά και τα αγγλικά.

Εξάλλου το γραφείο του γάλλου προέδρου ανήρτησε στο Twitter μια νυχτερινή φωτογραφία από την είσοδο του προεδρικού μεγάρου, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα η ουκρανική σημαία ανάμεσα στη γαλλική και την ευρωπαϊκή.

Ο Μακρόν είχε προσκληθεί να επισκεφθεί το Κίεβο κάποια στιγμή γύρω στην πρώτη επέτειο του πολέμου, κάτι που έπραξαν ο  Τζο Μπάιντεν, η Τζόρτζια Μελόνι και ο Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ο ουκρανός πρεσβευτής στη Γαλλία, Ομελτσένκο Βαντίμ.

«Δυστυχώς δεν μπόρεσε να έρθει», επεσήμανε ο Βαντίμ, σημειώνοντας ότι ελπίζει σε μια επίσκεψη του γάλλου προέδρου «πιθανόν τον Μάρτιο».

Η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία «με όση ισχύ και για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς, την Παρασκευή.

«Αυτό που μας εκπλήσσει όλους πολύ είναι η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα των Ουκρανών, ο τρόπος που υπερασπίζονται την ελευθερία τους», πρόσθεσε ο γερμανός καγκελάριος σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.

«Η Γερμανία τους στηρίζει σε αυτό –με όση ισχύ και για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα το Βερολίνο έχει παράσχει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως και εξοπλισμό, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό «για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Ρίσι Σούνακ κάλεσε τους συμμάχους του στην G7, που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή μέσω βιντεοδιάσκεψης, να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών, ιδίως του πυροβολικού, στο Κίεβο και να προμηθεύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με οπλικά συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας.

«Προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο -και για να έρθει γρηγορότερα αυτή η μέρα- πρέπει να αποκτήσει αποφασιστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», θα πει ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις στη συζήτηση των ηγετών, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Αντί να υιοθετήσουμε προοδευτική προσέγγιση, η προσέγγισή μας πρέπει να είναι να ενεργήσουμε πιο γρήγορα σε ό,τι αφορά το πυροβολικό, τα άρματα μάχης και την αντιαεροπορική άμυνα».

Ο Σούνακ, ο οποίος θα τηρήσει σήμερα ενός λεπτού σιγή στη Ντάουνινγκ Στριτ πλαισιωμένος από ουκρανούς στρατιωτικούς, θα καλέσει επίσης τους ηγέτες της G7 να στείλουν στο Κίεβο, «όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας».

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, που ανακοίνωσε πρόσφατα πως άρχισε να εκπαιδεύει ουκρανούς χειριστές σε αεροσκάφη δυτικού τύπου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα επαναλάβει την πρότασή του να προσφέρει υποστήριξη «σε χώρες ικανές να παραδώσουν αεροσκάφη στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν άμεσα σε αυτό τον πόλεμο».

Η Βρετανία, η πρώτη χώρα που υποσχέθηκε να προμηθεύσει με βαριά άρματα μάχης τα ουκρανικά στρατεύματα, δηλώνει ανοικτή στο ενδεχόμενο να τους στείλει επίσης αεροσκάφη τύπων του NATO, όμως έχει διευκρινίσει πως η εκπαίδευση των πιλότων τους θα πάρει ως και τρία χρόνια. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία βασίζεται σε τύπους αεροσκαφών σοβιετικού σχεδιασμού.

Η Τζόρτζια Μελόνι, σε μήνυμά της, τόνισε ότι «ο ελεύθερος κόσμος είναι ευγνώμων προς την Ουκρανία και ότι «η Ιταλία είναι στο πλευρό του Κιέβου».

«Πριν από ένα χρόνο η Ρωσική Ομοσπονδία σόκαρε όλο τον πλανήτη, εισβάλλοντας στην Ουκρανία. Στο παρελθόν, η Ρωσία είχε ήδη προχωρήσει σε εισβολές προς γειτονικές χώρες και δεν είχε ποτέ κάνει παρελθόν τις διεκδικήσεις της, σχετικά με εκείνα που αποκαλεί ιστορικά της σύνορα, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μια τόσο σοβαρή ενέργεια», πρόσθεσε η ιταλίδα πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την Μελόνι, «το σχέδιο του Πούτιν ήταν να παραδοθεί η Ουκρανία και στην συνέχεια να στραφεί, με τις επεκτατικές του βλέψεις, στις άλλες όμορες χώρες, όχι μόνον ευρωπαϊκές. Το σχέδιο αυτό απέτυχε, η Μόσχα αναγκάστηκε να αναμετρηθεί με την ηρωική αντίδραση ενός λαού διατεθειμένου να κάνει τα πάντα προκειμένου να υπερασπίσει την ελευθερία του, με ένα στοιχείο που είναι ισχυρότερο από τα τανκς και τους πυραύλους: την αγάπη για την πατρίδα του», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...