«Οι Δημοκρατικοί εμφανίστηκαν στις κάλπες και ψήφισαν, οι υποστηριζόμενοι από τον Τραμπ υποψήφιοι κατέγραψαν κακές επιδόσεις και ο πληθωρισμός δεν ήταν το μοναδικό θέμα των εκλογών», συμπέραναν το πρωί της Τετάρτης οι New York Times σε ένα πρώτο άρθρο-ανάλυση για «τα μαθήματα της χθεσινής νύχτας» από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.
Το μέχρι στιγμής συμπέρασμα των αμερικανών αναλυτών είναι ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικανών και κατάρρευση των Δημοκρατικών, κάτι που θα έκανε πολύ δύσκολα τα επόμενα δύο χρόνια για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Παράλληλα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να μετατρέψει σε πάρτι επιστροφής τις ανακοινώσεις που έχει προαναγγείλει για τις 14 Νοεμβρίου ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όταν και αναμένεται να κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Το «κόκκινο κύμα» δεν ήρθε τελικά, επισήμανε την Πέμπτη το Politico, καθώς «οι υποψήφιοι που στήριζε ο Τραμπ αποδείχθηκαν “βαρίδια” για τους Ρεπουμπλικανούς, μένοντας αρκετά πίσω από άλλους συνυποψηφίους στο κόμμα τους».
Μέχρι τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) τα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωναν το «τσουνάμι» στο οποίο στόχευαν οι Ρεπουμπλικανοί. Η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων παρέμενε εφικτή, αλλά ακόμη κι αν έρθει, δεν θα πρόκειται για μια εμφατική νίκη-μήνυμα, ενώ η έκβαση για τη Γερουσία παρέμενε ακόμη αβέβαιη.
Τραμπ και αμβλώσεις συσπείρωσαν τους Δημοκρατικούς
Στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί διατήρησαν τις δυνάμεις τους και τις θέσεις που κατείχαν. Και σε κάποιες περιοχές απέσπασαν θέσεις από Ρεπουμπλικανούς. Το συμπέρασμα των NYTimes ήταν ότι ζητήματα όπως οι αμβλώσεις και η πιθανότητα επιστροφής του Τραμπ με θριαμβολογίες στο πολιτικό προσκήνιο λειτούργησαν συσπειρωτικά.
Το μεγαλύτερο ερώτημα για τους Δημοκρατικούς ήταν αν οι οπαδοί τους θα πήγαιναν να ψηφίσουν. Σε παλαιότερες ενδιάμεσες εκλογές, όπως το 2010 και το 2014, η συμμετοχή ήταν μειωμένη κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές που είχαν προηγηθεί.
Ωστόσο, μετά την εκλογή του Τραμπ, το 2016, στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 η προσέλευση έσπασε όλα τα ρεκόρ και οι Δημοκρατικοί κέρδισαν ξανά τη Βουλή. Τα πρώτα στοιχεία για τις εκλογές της Τρίτης έδειξαν ότι τα ποσοστά συμμετοχής είναι κοντά σε αυτά του 2018. Και πολλοί θεωρούν ότι το «φόβητρο» της επιστροφής Τραμπ κινητοποίησε όσους θέλουν να υψώσουν ανάχωμα στον λαϊκισμό.
«Το Δημοκρατικό κόμμα, μετά τον Τραμπ έχει γίνει πολύ πιο σκληρό και μαχητικό», ανέφερε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζέιμι Ράσκιν. Ο ίδιος απέρριψε τις αναλύσεις όσων κυνικά ανέφεραν ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται μόνο για την τσέπη τους, με την πιο στενή έννοια. «Οι πολίτες κατανοούν πόσο εύθραυστο και πολύτιμο αγαθό είναι η συνταγματική δημοκρατία και δεν θέλουν να το χάσουν» είπε.
Αντιστάσεις και από Ρεπουμπλικανούς
«Ηταν μια καλή βραδιά για τον Τζο Μπάιντεν και μια θλιβερή βραδιά για τον Ντόναλντ Τραμπ», σχολίασε το Politico.
«Ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη φιγούρα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και το φαβορί για να κερδίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία εάν, όπως αναμένεται, είναι ξανά υποψήφιος. Ωστόσο, η θέση του μέσα στο κόμμα είναι πολύ πιο αδύναμη μετά τις εκλογές της Τρίτης. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τον παράγοντα Τραμπ, η νύχτα θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη για τους Ρεπουμπλικανούς» έγραψε η ιστοσελίδα.
Το συμπέρασμα των αναλυτών είναι ότι οι λεγόμενοι «τραμπικοί» υποψήφιοι τα πήγαν σε πολλές Πολιτείες χειρότερα σε σύγκριση με παραδοσιακούς Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους. Επομένως, φαίνεται ότι και εντός του κόμματος καταγράφηκαν αντιστάσεις απέναντι στον Τραμπ και τους δικούς του ανθρώπους. Ωστόσο, παρά την «ανάσα» που φάνηκε να παίρνουν οι αντίπαλοι του λαϊκισμού (και του Τραμπ), το συμπέρασμα όλων των αναλυτών είναι ότι η Αμερική παραμένει μια βαθιά διχασμένη χώρα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News