444
Το κτίριο του σχολείου στο Δαμάσι με εμφανείς τις ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου | ΙΝΤΙΜΕnews

Αμεσα μέτρα στήριξης στους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας – Νέο σχολείο στο Δαμάσι από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 13:18
Το κτίριο του σχολείου στο Δαμάσι με εμφανείς τις ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Αμεσα μέτρα στήριξης στους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας – Νέο σχολείο στο Δαμάσι από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 13:18

Στην ταχύτατη ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού αμέσως μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Θεσσαλία, στάθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, ανακοινώνοντας παράλληλα, σειρά άμεσων μέτρων στήριξης – ανακούφισης των πληγέντων.

Μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι κατόπιν επικοινωνίας με το Μαξίμου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δέχθηκε να αναλάβει το έργο κατασκευής νέου δημοτικού σχολείου στο Δαμάσι Τυρνάβου, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη το κτίριο από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ.

«Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (που κατασκευάζει τον Ε65) και ζήτησε ως πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να κατασκευάσει νέο δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου. Η εταιρεία συμφώνησε και με τη νέα σχολική χρονιά το σχολείο θα είναι έτοιμο», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος.

Υπενθύμισε τέλος ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε προσωπικά με τον διευθυντή του σχολείου και συνεχάρη τον ίδιο και τους άλλους εκπαιδευτικούς που έβγαλαν με ασφάλεια τους μαθητές από το σχολικό κτίριο.

Η κυρία Πελώνη σημείωσε ότι αμέσως μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ, με εντολή του  Κυριάκου Μητσοτάκη μετέβη στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο.

Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων και είναι έτοιμο να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αποκατάσταση των ζημιών.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε άμεσα κλιμάκια μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν μνημεία, αρχαιολογικό και θρησκευτικοί χώροι.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μίσθωσε ξενοδοχεία για όσους κατοίκους δεν επιθυμούσαν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μεταφέρει στην περιοχή σκηνές, γεννήτριες, κουβέρτες, κρεβάτια και λοιπό υλικό για προσωρινή χρήση από τους πληγέντες.

Οσον αφορά τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

Πρώτον: Στεγαστική Συνδρομή για τα κτίρια που έχουν πληγεί από το υπουργείο Υποδομών μόλις οριοθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο.

Δεύτερον: Επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα. Το ύψος είναι από 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένεια.

Τρίτον: Οι Δήμοι μπορούν να δώσουν 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια ως έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών και αποζημίωση έως 6.000 σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής

Τέταρτον: Επιχορήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών που έχουν πληγεί από σεισμό.

Πέμπτον: Κατεδάφιση με άμεσες ενέργειες των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Έκτον: Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές όπου υπάρχει ανάγκη προβαίνει σε προμήθεια πρόχειρων αιθουσών για τη στέγαση των σχολείων.

Έβδομον: Σύσταση γραφείου της Διεύθυνσης αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών στο Δήμο για βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...