460
| Reuters/Jonathan Drake/CreativeProtagon

Αμερικανοί στρατηγοί: Επικίνδυνος για την ασφάλεια μας ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 15:21
|Reuters/Jonathan Drake/CreativeProtagon

Αμερικανοί στρατηγοί: Επικίνδυνος για την ασφάλεια μας ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2024, 15:21

Την παραμονή του κρίσιμου ντιμπέιτ μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ, δέκα πρώην ανώτατοι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού δημοσίευσαν μια επιστολή στην οποία αποκαλούν την αντιπρόεδρο «τη μοναδική υποψήφια που είναι ικανή να υπηρετήσει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας».

Η Χάρις είχε «αποδείξει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις πιο δύσκολες προκλήσεις εθνικής ασφάλειας στο Situation Room (το συγκρότημα διαχείρισης πληροφοριών και κρίσεων στο ισόγειο της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου) και στη διεθνή σκηνή», έγραψαν οι αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει η Telegraph. Απεναντίας ο Τραμπ αποτελεί «κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια και τη δημοκρατία».

Η επιστολή, που υπογράφεται, μεταξύ άλλων, από τον απόστρατο στρατηγό Λάρι Ελις και τον απόστρατο υποναύαρχο Μάικλ Σμιθ, κατηγορεί τον Τραμπ ότι απαξιώνει τα μέλη του στρατού και τα θέτει σε «κίνδυνο», με διάφορες κινήσεις συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του για την απελευθέρωση 5.000 μαχητών Ταλιμπάν.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής συμπίπτει με μια νέα προεκλογική διαφήμιση της Χάρις, στην οποία εμφανίζονται ανώτεροι πρώην αξιωματούχοι του Τραμπ να προειδοποιούν για τους κινδύνους της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο.

Η επιθετική διαφήμιση δείχνει ένα μοντάζ καυστικών σχολίων για τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο από μερικούς από τους ανώτερους πρώην αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου του, σε μια προσπάθεια να τον υποτιμήσουν πριν από το τηλεοπτικό ντιμπέιτ το βράδυ της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου.

«Το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα διάλεγε μόνο τους καλύτερους ανθρώπους για να εργαστούν στον Λευκό Οίκο του», λέει ο αφηγητής της διαφήμισης. «Τώρα αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια προειδοποίηση για την Αμερική: ο Τραμπ δεν είναι ικανός να γίνει ξανά πρόεδρος».

Περιλαμβάνει, όπως γράφει η Telegraph, ένα μοντάζ με αποσπάσματα από τον πρώην αντιπρόεδρο του Τραμπ, Μάικ Πενς, τον υπουργό Αμυνας του, Μαρκ Εσπερ, τον σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια, Τζον Μπόλτον και τον πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος ακούγεται να αποκαλεί τον Τραμπ «αυταρχικό».

«Δεν θα δώσουμε όρκο πίστης σε βασιλιά ή βασίλισσα, σε τύραννο ή δικτάτορα. Και δεν δίνουμε όρκο σε έναν επίδοξο δικτάτορα», λέει ο στρατηγός Μίλεϊ σε ένα απόσπασμα που αναφέρεται προφανώς στον ισχυρισμό του Τραμπ ότι θα είναι «δικτάτορας από την πρώτη μέρα» εάν επανεκλεγεί.

Η διαφήμιση επροκειτο να μεταδοθεί σε εθνικό επίπεδο την Τρίτη στο συντηρητικό δίκτυο Fox News και στο West Palm Beach της Φλόριντα, σε μια προσπάθεια να χτυπήσει τον Τραμπ στην αγορά των τοπικών ΜΜΕ, στην περιοχή της κύριας κατοικίας του, στο Μαρ-α-Λάγκο.

Θα προβληθεί επίσης στη Φιλαδέλφεια, όπου η Χάρις και ο Τραμπ θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον στη σκηνή για πρώτη φορά το βράδυ της Τρίτης (03.00 Τετάρτης για την Ελλάδα).

Ο Κουέντιν Φουλκς, ανώτερος αξιωματούχος της εκστρατείας της Χάρις, είπε ότι η διαφήμιση «θα υπενθυμίσει στους τηλεθεατές του Fox News, αλλά ίσως ακόμη και σε κάποιον ηττημένο πρώην πρόεδρο», ότι «η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Τραμπ δεν μπορεί πια να τον καταπιεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...