Ολοένα και συχνότερες θα γίνονται οι επαναλοιμώξεις Covid-19 εκτιμά σε δημοσίευσή της (εδώ), στο περιοδικό μικροβιολογίας «The Lancet Microbe», ομάδα αμερικανών ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέφρι Τάουνσεντ του Τμήματος Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale University.
Σύμφωνα με το επιστημονικό μοντέλο της εν λόγω ομάδας, όσοι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό ενδέχεται να μολυνθούν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, εκτός και αν εμβολιαστούν ή φορούν συστηματικά προστατευτική μάσκα.
Με βάση την έως τώρα εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2, υπολογίστηκε ότι ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά, κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.
Το νέο μοντέλο εκτιμά ότι ο μέσος κίνδυνος επαναλοίμωξης αυξάνεται κατά περίπου 5% τέσσερις μήνες μετά την πρώτη μόλυνση, για να φθάσει το 50% ύστερα από 16 έως 17 μήνες.
Παραμένει ασαφές, ωστόσο, πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια δεύτερη λοίμωξη στο ίδιο άτομο, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο ως προς το πόσο ευάλωτοι είναι σε μια νέα μόλυνση από κορονοϊό και αν όντως μολυνθούν ξανά, πόσο βαριά θα είναι η δεύτερη (ή η τρίτη) λοίμωξη.
Και για τους ανεμβολίαστους όμως (σ.σ. και τις θεωρίες περί φυσικής ανοσίας) η επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Τάουνσεντ, προειδοποιεί ότι μπορεί να κολλήσουν ξανά, ακόμη και λίγους μήνες μετά την πρώτη φορά, γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, επειδή η φυσική ανοσία δεν τους προστατεύει για πολύ καιρό.
Σημειώνεται, πάντως, ότι θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα σε βάθος χρόνου, προκειμένου να διευκρινιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία έπειτα από μια λοίμωξη Covid-19.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 στον ίδιο άνθρωπο, 90 ημέρες ή περισσότερες από μια προηγούμενη μόλυνση, επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News