967
Οι Ουκρανοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν πυραυλικά συστήματα HIMARS και άλλα αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων στη Ρωσία (φωτογραφία αρχείου) | Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Αμερικανικοί πύραυλοι εναντίον στόχων στη Ρωσία; Ο Μπάιντεν είπε «ναι»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 10:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/05/2024 13:26
Οι Ουκρανοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν πυραυλικά συστήματα HIMARS και άλλα αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων στη Ρωσία (φωτογραφία αρχείου)
|Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Αμερικανικοί πύραυλοι εναντίον στόχων στη Ρωσία; Ο Μπάιντεν είπε «ναι»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 10:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/05/2024 13:26

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε τελικά άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εναντίον στρατιωτικών στόχων σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε την Πέμπτη αμερικανός αξιωματούχος, σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που θα κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις με τη Μόσχα.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και της Γαλλίας, είχαν ήδη δώσει έγκριση για τη χρήση των δικών τους πυραύλων τους εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων εντός της Ρωσίας, ενώ συμφώνησε και η Γερμανία, αλλά οι ΗΠΑ είχαν επιμείνει λέγοντας ότι δεν «ενθαρρύνουν ή επιτρέπουν» τέτοιες επιθέσεις.

Ωστόσο, λόγω της δύσκολης για τους Ουκρανούς κατάστασης στο μέτωπο και των πιέσεων από διάφορες πλευρές, ο Μπάιντεν επέτρεψε στο Κίεβο να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους, αλλά μόνο εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία που εμπλέκονται στην επίθεση του Κρεμλίνου εναντίον του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Η άδεια του Μπάιντεν ισχύει μόνο για την συγκεκριμένη περιοχή, η οποία συνορεύει απευθείας με τη Ρωσία, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Ο πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύονται οι ΗΠΑ για σκοπούς αντεπίθεσης στην περιοχή του Χαρκόβου, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις που τους επιτίθενται ή ετοιμάζονται να τους επιτεθούν», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να αντιστέκεται στις εκκλήσεις να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.

«Η πολιτική μας, όσον αφορά την απαγόρευση της χρήσης ATACMS ή χτυπημάτων μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε αργότερα ότι η απόφαση του Μπάιντεν «θα ενισχύσει σημαντικά» την άμυνά της απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, ιδίως στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

«Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις ρωσικές προσπάθειες μαζικής συγκέντρωσης και στις δύο πλευρές των συνόρων», σημειώνει, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο Σεργκίι Νικιφόροφ, εκπρόσωπος του  Ζελένσκι, σε γραπτό μήνυμά του σε μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το AFP.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις ευρωπαίων και νατοϊκών αξιωματούχων για το θέμα, σημειώνουν οι Times.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επικεφαλής του ΝΑΤΟ, δήλωσε, την Πέμπτη, σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της στρατιωτικής συμμαχίας στην Πράγα: «Οι σύμμαχοι παρέχουν πολλούς διαφορετικούς τύπους στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και ορισμένοι έχουν επιβάλει κάποιους περιορισμούς στη χρήση. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να επανεξετάσουμε ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς, ώστε να μπορέσουν οι Ουκρανοί να υπερασπιστούν πραγματικά τον εαυτό τους».

Οι ΗΠΑ είναι επιφυλακτικές στο να επιτρέψουν τη χρήση των όπλων τους στο εσωτερικό της Ρωσίας, καθώς φοβούνται ότι τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μαζικά αντίποινα, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να απειλεί για πυρηνικό πόλεμο.

Την Τετάρτη, στη Μολδαβία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που άφησε δημοσίως ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Μπάιντεν να «προσαρμόσει» τη στάση της σχετικά με τις επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας με αμερικανικά όπλα, με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης.

«Κάνουμε πάντα διαπιστώσεις σχετικά με το τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τον εαυτό της», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, που είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Κίεβο, είπε στον Μπάιντεν ότι οι Ουκρανοί μπορεί να μην είναι σε θέση να κρατήσουν το έδαφος μεταξύ του Χαρκόβου και των ρωσικών συνόρων, αν δεν μπορέσουν να χτυπήσουν αποτελεσματικά τους Ρώσους στο έδαφός τους.

Η Τσεχία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία είναι μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ που έχουν υποστηρίξει τη χρήση δυτικών όπλων στη Ρωσία.

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να αμυνθεί, μεταξύ άλλων με πλήγματα στο ρωσικό έδαφος, αλλά έχει αντισταθεί στα αιτήματα για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Η Ιταλία έχει πει ότι τα όπλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εναντίον των δυνάμεων του Πούτιν εντός της Ουκρανίας.

«Αχαρτογράφητα νερά»

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε χρήση δυτικών πυραύλων από τις ουκρανικές δυνάμεις για να πλήξουν βαθιά μέσα στη Ρωσία θα έφερνε τον πλανήτη σε αχαρτογράφητα νερά.

Οπως γράφουν οι New York Times, το Κρεμλίνο, έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στο αφήγημα ότι ο Λευκός Οίκος διακινδυνεύει κλιμάκωση του πολέμου και χρησιμοποιεί συχνά την απειλή των πυρηνικών όπλων.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν όλο και περισσότερο τέτοιες προειδοποιήσεις ως ψευδείς. Η Ρωσία, σημειώνουν, δεν έχει πάρει ποτέ το ρίσκο να επιτεθεί στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα, σε πολωνικό έδαφος ή αλλού σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Ο Πούτιν θα πιέσει σκληρά για να κάνει τον Μπάιντεν να υποχωρήσει πρώτος», εκτιμά ο Τζόζεφ Νάι, πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Αυτό ισχύει από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όταν ο ρώσος πρόεδρος διέταξε να τεθούν σε επιφυλακή οι πυρηνικές του δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει το ΝΑΤΟ να βοηθήσει την Ουκρανία μετά την εισβολή.

Αλλά μετά τις επανειλημμένες απειλές του Πούτιν, για την χρήση πυρηνικών όπλων, οι συνεργάτες του Μπάιντεν δείχνουν να εντυπωσιάζονται όλο και λιγότερο από τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου, σημειώνουν οι New York Times.

Ο Σεθ Τζόουνς, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού που ηγείται του προγράμματος Διεθνούς Ασφαλείας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον, είπε ότι οι φόβοι για ρωσική κλιμάκωση ήταν «υπερβολικοί».

«Δεν υπήρξε πλήγμα εναντίον άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, όπως η Βρετανία, τα όπλα των οποίων χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να πλήξει στόχους στη Ρωσία. Και οι απειλές του Πούτιν για κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου, ήταν “κούφιες”».

Παρόλα αυτά, παραμένει σημαντική ανησυχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν για το ενδεχόμενο πυρηνικής κλιμάκωσης. Ενας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε μεταφέρει στην κυβέρνηση του Ζελένσκι την ανησυχία της για τα πλήγματα κατά των συστημάτων ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης εντός της Ρωσίας, τις τελευταίες εβδομάδες.

Για τη διεξαγωγή των επιθέσεων, οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν drones και πυραύλους δικής τους κατασκευής. Αλλά αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παρερμηνεύσει τις δυτικές προθέσεις και είπαν στην Ουκρανία ότι θεωρούν τη συντήρηση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης κρίσιμη για την πυρηνική σταθερότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...