Πειστήρια που, κατά την Ουάσιγκτον, ενοχοποιούν ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια ανοιχτά του Ομάν, έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές δυνάμεις.
Σε βίντεο εικονίζεται πλοιάριο, το οποίο προσεγγίζει το ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο «Kokuka Courageous» και απομακρύνει μία νάρκη που δεν εξερράγη. Το πλοιάριο ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο ιρανικό στρατιωτικό σώμα.
Η αφαίρεση της νάρκης, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, έγινε οκτώ ώρες μετά τις εκρήξεις τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, όταν πλέον το πλήρωμα του τάνκερ είχε εγκαταλείψει το πλοίο και είχε διασωθεί από παραπλέον σκάφος.
Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα και μία φωτογραφία η οποία εικονίζει την νάρκη που δεν εξερράγη στα πλευρά του ιαπωνικού δεξαμενοπλοίου.
Στην επίθεση άλλο ένα νορβηγικό τάνκερ, το Front Altair, υπέστη ζημιές.
Τα συνολικά 44 μέλη των πληρωμάτων των δεξαμενοπλοίων διασώθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους.
Δεν είναι πάντως σαφές πότε και πώς τοποθετήθηκαν οι νάρκες. Η διαχειρίστρια εταιρεία του «Kokuka Courageous» ανακοίνωσε πάντως ότι το πλήρωμα του πλοίου είδε «ένα ιπτάμενο αντικείμενο» πριν την έκρηξη και ότι δέχθηκε δύο επιθέσεις με αρκετές ώρες διαφορά. Το ιπτάμενο αντικείμενο εντοπίστηκε από το πλήρωμα πριν από τη δεύτερη έκρηξη.
Εν τω μεταξύ, σαφή και κατηγορηματική θέση κατά του Ιράν πήρε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Εξήγησε ότι οι πληροφορίες που απαιτούνταν, η πείρα για την εκτέλεση της επιχείρησης και τα όπλα, αλλά και παρόμοιες επιθέσεις «δείχνουν» μόνο προς την πλευρά του Ιράν. Στόχος, όπως είπε ακόμη ο Πομπέο, τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Το Ιράν κατηγορηματικά αρνείται και καταδικάζει την εμπλοκή του στην υπόθεση με επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗE.
Το περιστατικό της Πέμπτης έρχεται σχεδόν ένα μήνα έπειτα από ανάλογο περιστατικό ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατά το οποίο χτυπήθηκαν τέσσερα τάνκερ. Και σε εκείνη την περίπτωση οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει το Ιράν, αν και δεν είχαν προσκομίσει στοιχεία που να το αποδεικνύουν.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η διπλή επίθεση, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν κατά 4% πριν σταθεροποιηθούν.
Τα Στενά του Ορμούζ όπου συνέβη η επίθεση είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα θαλάσσια περάσματα του πλανήτη. Περίπου το 30% του πετρελαίου που διακινείται στον πλανήτη περνά από εκεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News