397
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Gerald Ford» σπεύδει για βοήθεια προς το Ισραήλ | Wikipedia

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στα νερά του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 18:54
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Gerald Ford» σπεύδει για βοήθεια προς το Ισραήλ
|Wikipedia

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στα νερά του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 18:54

Οι ΗΠΑ στέλνουν στολίσκο πολεμικών πλοίων και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο για να δείξουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ. To Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης ότι «το πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα φθάσει τις επόμενες ημέρες» στο Ισραήλ. Ο αμερικανικός στολίσκος περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο «Gerald Ford», το καταδρομικό «Normandy» και αρκετά αντιτορπιλικά. Ως γενικότερο αποτρεπτικό μέτρο, στην περιοχή θα πετούν και αμερικανικά αεροσκάφη F35, F15, F16 και A10.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μίλησαν έξι φορές το περασμένο Σάββατο. Ο Ισραηλινός ήθελε να επιβεβαιώσει ότι η αμερικανική βοήθεια ήταν καθ’ οδόν, καθώς και να αποσπάσει υπόσχεση για αποστολή και επιπλέον βοήθειας τις επόμενες ημέρες. Ο Αμερικανός εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους Ισραηλινούς και χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» την επίθεση «των τρομοκρατών της Χαμάς».

Μεταξύ των απαχθέντων και των σκοτωμένων της εβραϊκής πλευράς υπάρχουν αμερικανοί πολίτες, – «τουλάχιστον τέσσερις». Ο προϊστάμενος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τηλεφώνησε σε όλους τους ηγέτες των μεσανατολικών χωρών, επανέλαβε δημοσίως ότι η Ουάσινγκτον θα δώσει στο εβραϊκό κράτος «ό,τι χρειάζεται». Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είναι κρίσιμο γεωπολιτικό τεστ για τον Μπάιντεν, σε περίοδο που οι αμερικανικές προτεραιότητες είναι διαφορετικές.

Ο Μπάιντεν επεδίωξε μια συμφέρουσα στις ΗΠΑ ειρήνη στη Μέση Ανατολή (διά της προσεγγίσεως του Ισραήλ με τη Σαουδαραβία), ώστε να ασχοληθεί τόσο με το πρωτεύον Ουκρανικό όσο και γενικότερα με τη Ρωσία και με την Κίνα. Ωστόσο, οι καταιγιστικές από το προηγούμενο Σάββατο εξελίξεις δημιουργούν τις συνθήκες για έναν πόλεμο διαρκείας, απροσδιορίστου χρόνου, κάτι που κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι δεν θα συνιστούσε έκπληξη να μαθαίναμε ότι «η χειρότερη επίθεση από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ υποκινήθηκε εν μέρει από την επιθυμία να αποτραπεί η ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας», όμως έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκεται το Ιράν». Οι Ισραηλινοί ενοχλήθηκαν, πάντως, από μια σαουδαραβική δήλωση, ότι «η συνεχιζόμενη κατοχή της Παλαιστίνης και η συνεχιζόμενη στέρηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων» προκαλεί την έκρηξη.

Πίσω στο αμερικανικό προεκλογικό μέτωπο, οι Ρεπουμπλικανοί βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τον Λευκό Οίκο ότι ξεπάγωσε 6 δισ. δολάρια υπέρ του Ιράν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε αμερικανών κρατουμένων. Ο Λευκός Οίκος απάντησε ότι δεν είναι αμερικανικά λεφτά αυτά, αλλά ιρανικά έσοδα από πώληση πετρελαίου.

Με δήλωση που αφορά το Ουκρανικό, το Πεντάγωνο βεβαίωσε άπαντες ότι η βοήθεια προς τον Νετανιάχου δεν θα θέσει σε δεύτερη μοίρα τη βοήθεια προς τον Ζελένσκι: «Μιλάμε για διαφορετικά οπλικά συστήματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...