306
Αμερικανός εκπαιδευτής (αριστερά) και αλβανός φαντάρος | Twitter

Αμερικανική βάση κομάντος θα λειτουργήσει στην Αλβανία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2022, 17:50
Αμερικανός εκπαιδευτής (αριστερά) και αλβανός φαντάρος
|Twitter

Αμερικανική βάση κομάντος θα λειτουργήσει στην Αλβανία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2022, 17:50

Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία έδωσε ο Γκουίντο Ολίμπιο σε σημείωμά του στην Corriere della Sera: οι ΗΠΑ ιδρύουν άλλη μία στρατιωτική βάση στα Βαλκάνια, αυτή τη φορά στην Αλβανία.

Ο συντάκτης του ιταλικού Μέσου δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την εξέλιξη αυτή «επικίνδυνη για την Ευρώπη».

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την επικείμενη ίδρυση και λειτουργία μίας βάσης ειδικών δυνάμεων στην Αλβανία, κάτι που ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε και από την αλβανική κυβέρνηση με δική της ανακοίνωση.

Αμερικανός στρατιωτικός καθοδηγεί αλβανούς φαντάρους – καρέ από τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Combined Resolve III που είχε γίνει το 2014 στη Γερμανία (Πεντάγωνο ΗΠΑ)

Κατά τις υπάρχουσες μέχρι στιγμής πληροφορίες, η βάση αυτή έχει σχεδιαστεί από τους Αμερικανούς ώστε να ανταποκρίνεται σε τρεις στόχους: πρώτον, να δημιουργήσει έναν περιφερειακό κόμβο για ειδικές μονάδες, δεύτερον, να ευνοήσει την ανάπτυξη και τις μετακινήσεις στρατευμάτων πιο γρήγορα και, τρίτον, να εδραιώσει τις σχέσεις με τη «φίλη χώρα» Αλβανία.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, κατ’ αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται κοντά σε περιοχές όπου η ρωσική δράση είναι περισσότερο έντονη. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που θα αναπτυχθούν εκεί.

Οσο για τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, αυτή ανέφερε στα σόσιαλ μίντια ότι «έλαβε την απόφαση να εγκαταστήσει ένα αρχηγείο των Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων σε βάση στην Αλβανία».

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «θαυμάσια νέα», αφού «συνιστά ένδειξη πολύ υψηλής αξιοπιστίας και πολύ στενής συνεργασίας». Η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...