771
Παρότι ο κλάδος των λογοτεχνικών ρομάντζων γνωρίζει άνθιση, η συνδικαλιστική ένωση των συγγραφέων τους οδηγείται σε χρεοκοπία και διάλυση | Shutterstock/Inkoly

Αμερικανικό λογοτεχνικό σωματείο πέφτει θύμα «πολιτιστικού εμφυλίου»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 10:30
Παρότι ο κλάδος των λογοτεχνικών ρομάντζων γνωρίζει άνθιση, η συνδικαλιστική ένωση των συγγραφέων τους οδηγείται σε χρεοκοπία και διάλυση
|Shutterstock/Inkoly

Αμερικανικό λογοτεχνικό σωματείο πέφτει θύμα «πολιτιστικού εμφυλίου»

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 10:30

Στα σημερινά μοντέρνα ρομαντικά μυθιστορήματα όλα είναι πιθανά: κορίτσι συναντά αγόρι, αγόρι συναντά άλλο αγόρι, κορίτσι συναντά άλλο κορίτσι, κορίτσι συναντά ερμαφρόδιτο εξωγήινο και συνυπάρχουν σε άλλη διάσταση. Το δημοφιλέστατο λογοτεχνικό αυτό είδος καλύπτει όλα τα πιθανά ρομαντικά γούστα.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα των λονδρέζικων Times, η συνδικαλιστική ένωση που ελπίζει να συνδέσει και να εκπροσωπήσει τους συγγραφείς που κινούνται σε αυτό το ευρύ φάσμα, κινδυνεύει με αφανισμό από τους ισχυρισμούς ότι δεν μπορεί να συμβαδίσει με την εποχή μας.

Οι «Συγγραφείς Ρομάντζων της Αμερικής» (RWA) υπέβαλαν αίτηση για προστασία από πτώχευση, σε μια θεαματική κατηφόρα της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης ένωσης συγγραφέων στις ΗΠΑ. Η συνδικαλιστική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1980 με 23 παραρτήματα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ισχυρίζεται ότι δεν είναι σε θέση να καλύψει το κόστος συντήρησής της και έχει χρέη ύψους σχεδόν 3 εκατ. δολαρίων (2,75 εκατ. ευρώ).

Η ένωση ρίχνει το φταίξιμο για τα δεινά της σε εσωτερικές διαφωνίες «σχετικά με τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη». Πρώην μέλη της ισχυρίζονται ότι είναι το αποκορύφωμα πολυετών σφαλμάτων και αντιπαραθέσεων, που αντικατοπτρίζουν μεροληψία έναντι των μη λευκών μελών της ομάδας.

Τα προβλήματα για την RWA –η οποία φιλοξενεί τακτικά συνέδρια και τελετές απονομής βραβεύσεων των μελών της– ξεκίνησαν το 2005, όταν έστειλε ένα ερωτηματολόγιο στα μέλη της όπου ρωτούσε εάν το ειδύλλιο έπρεπε να οριστεί ως η σχέση μεταξύ «ενός άνδρας και ιας γυναίκας».

Η ερώτηση προκάλεσε την έξαλλη αντίδραση πολλών μελών, συμπεριλαμβανομένης της σεβάσμιας συγγραφέως ρομάντζων Νόρα Ρόμπερτς, η οποία κατήγγειλε ότι ένα μέλος την προειδοποίησε για τον κίνδυνο «οι λεσβίες να αναλάβουν τα ηνία» της ένωσης.

Καταβλήθηκαν προσπάθειες για να εμπλουτιστεί το διοικητικό συμβούλιο με μέλη μειονοτήτων και να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις, αλλά το 2019 οι εντάσεις βγήκαν ξανά στην επιφάνεια, όταν η Κόρτνεϊ Μιλάν, αμερικανίδα συγγραφέας με κινεζική καταγωγή, παραπονέθηκε στο Twitter για ασιατικά στερεότυπα σε ρομαντικά μυθιστορήματα που γράφτηκαν από λευκούς συγγραφείς.

Η Μιλάν στοχοποίησε ένα βιβλίο της Κάθριν Λιν Ντέιβις, το οποίο χαρακτήρισε «χάος ρατσισμού». Η Ντέιβις και η Σούζαν Τίσντεϊλ, μια άλλη λευκή συγγραφέας, προσβλήθηκαν και υπέβαλαν καταγγελία για ζήτημα ηθικής στην RWA, η οποία επέπληξε τη Μιλάν και ανέστειλε την ιδιότητα μέλους της για ένα έτος.

Το διοικητικό συμβούλιο, μαζί με το 80% των μελών της ένωσης, παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή κυρώσεων στη Μιλάν. Κάθε προσπάθεια να διορθωθεί η ζημιά έπεσε στο κενό μετά την πρωτοβουλία της RWA να βραβεύσει το 2021 ένα μυθιστόρημα που παρουσίαζε έναν δράστη της σφαγής του Γούντεντ Νι το 1890 (μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Ινδιάνων στην αμερικανική ιστορία) ως ρομαντικό ήρωα.

Μέλη άρχισαν να συμμετέχουν σε διαδικτυακές κόντρες, χορηγοί αποσύρθηκαν και οι παραιτήσεις οδήγησαν την ένωση να μετρά μόλις 2.000 μέλη – από τα 10.000 που είχε μέχρι τότε. Συνέδρια ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή αφήνοντας τον οργανισμό με «αλμυρούς» απλήρωτους λογαριασμούς ξενοδοχείων.

Η ειρωνεία, λένε οι ειδικοί του κλάδου στους Times, είναι ότι τα οικονομικά δεινά της RWA προέκυψαν σε μια εποχή που τα ρομαντικά μυθιστορήματα εδραιώνουν το στάτους τους ως το πιο προσοδοφόρο λογοτεχνικό είδος. Οι πωλήσεις αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2020, με άνοδο κερδών κατά 33% το 2021 και κατά 52% το 2022.

Αναλυτές του κλάδου λένε ότι ο τομέας των ρομαντικών μυθιστορημάτων έχει μεταμορφωθεί από την έναρξη της πανδημίας. Το 2018, τα παραδοσιακά μυθιστορήματα όπου άνδρες έσκιζαν τα μπούστα κυρίως λευκών κυριών από πάθος, εξακολουθούσαν να αποτελούν τον κανόνα. Αλλά αποτύγχαναν να αιχμαλωτίσουν τη φαντασία των αναγνωστών – και το ρομαντικό μυθιστόρημα γνώριζε χρόνια συνεχόμενων πτώσεων στις πωλήσεις του.

Το είδος είχε γνωρίσει κάποιες πιο θυελλώδεις ερωτικές ιστορίες από την εποχή άνθισης των αυτο-εκδόσεων της επονομαζόμενης «λογοτεχνίας των θαυμαστών», που κορυφώθηκε το 2011 με την έκδοση των «Πενήντα Αποχρώσεων του Γκρι». Η πανδημία ήρθε ακριβώς την εποχή που οι influencers του TikTok είχαν αρχίσει να προωθούν μια νέα γενιά συγγραφέων ρομάντζων, από διαφορετικά υπόβαθρα, που ερχόταν δυναμικά στο προσκήνιο.

Τα ΛΟΑΤΚΙ ρομάντζα είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους αναδυόμενους τομείς, αντιπροσωπεύοντας το 11% των πωλήσεων του είδους. Κάποια από τα αρχαιότερα μέλη της RWA δεν έβλεπαν με καλό μάτι αυτή την όχι-και-τόσο ξαφνική μεταμόρφωση του είδους, όπως αποκαλύπτουν στους Times πρώην μέλη.

Σε ένα δελτίο Τύπου της ένωσης που διανεμήθηκε μετά τις εσωτερικές τριβές και το σχίσμα που επέφεραν, η RWA δεσμεύεται να λάβει μέτρα συμπερίληψης και ισότητας και να συνεχίσει τους αγώνες της για μια πιο ποικιλόμορφη και ανοιχτή βιομηχανία ρομάντζων. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας», καταλήγει το δελτίο, «αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα μπροστά».

Αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Η μαζική αποχώρηση μελών επέφερε αδυναμία ανταπόκρισης της ένωσης στις υποχρεώσεις της και την αίτηση προστασίας από την πτώχευση. Παρ’ όλα αυτά η RWA επιμένει ότι θα συνέλθει οικονομικά μέσω ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης που έχει κατατεθεί στις δικαστικές αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...