Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε, τον Μάιο, η αποψίλωση εκτάσεων του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, όταν χάθηκαν 739 τετραγωνικά χιλιόμετρα πρασίνου με τις ευλογίες της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ζαΐχ Μπολσονάρο.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει ακυρώσει δεκάδες περιβαλλοντικά μέτρα, κάποια από τα οποία βρίσκονταν σε ισχύ για πολλά χρόνια, τα οποία προστάτευαν το δάσος από τις εξορύξεις, την παράνομη υλοτομία και τις ανεξέλεγκτες καλλιέργειες.
Μόνο μέσα στον Μάιο, κάθε λεπτό, χάνονταν εκτάσεις ίσες με δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αρμόδιας κυβερνητικής δορυφορικής υπηρεσίας.
Πρόκειται για τον χειρότερο μήνα από τότε που γίνονται μετρήσεις. Ο Μάιος είναι ο μήνας που χάνεται η μεγαλύτερη έκταση δάσους καθώς σταματά η περίοδος των βροχών και αρχίζει η αποψίλωση με φωτιές και άλλες μεθόδους.
Οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί τέτοιες μεθόδους, αλλιώς το 2019 μπορεί να γίνει μία από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία.
Ομως, οι μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά την πρόθεση να προστατευτεί το δάσος δείχνουν. Από τότε που ήρθε στην εξουσία ο Μπολσονάρο, τον Ιανουάριο, έχει πάρει μέτρα που μείωσαν τις αρμοδιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος, χαλάρωσε τους περιορισμούς για την οικονομική εκμετάλλευση του Αμαζονίου, μπλόκαρε την οριοθέτηση της γης των αυτόχθονων πληθυσμών και ενθάρρυνε γεωργικές και μεταλλευτικές εργασίες στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας είχε χαρακτηρίσει την κυβερνητική υπηρεσία ελέγχου για περιβαλλοντικά θέματα ως «βιομηχανία προστίμων». Από τότε, η υπηρεσία έχει μοιράσει τα λιγότερα πρόστιμα των 11 τελευταίων ετών, ενώ οι έλεγχοι που διεξάγει είναι 70% λιγότεροι από πέρυσι.
Ο δε υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησής του, ο οποίος είναι καταδικασμένος για περιβαλλοντική απάτη και δεν είχε επισκεφθεί ποτέ τον Αμαζόνιο πριν τη φετινή χρονιά, δεν έχει διορίσει τοπικούς επιθεωρητές και έχει απολύσει βετεράνους επιθεωρητές, ενώ θέλει να ιδιωτικοποιήσει την δορυφορική υπηρεσία παρακολούθησης των δασών.
Παράλληλα, το πανίσχυρο αγροτικό λόμπι πιέζει για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και τον αποχαρακτηρισμό προστατευόμενων περιοχών.
Την ίδια στιγμή, ο γιος του Μπολσονάρο, ο Φλάβιο, που είναι βουλευτής, πρότεινε την αναθεώρηση της νομοθεσίας που δεν θα υποχρέωνε πια τους αγρότες του Αμαζονίου να διατηρούν δάσος στο 50-80% της γης τους. Αυτό το μέτρο, αν περάσει, θα απελευθερώσει μία περιοχή μεγαλύτερη του Ιράν για εξορύξεις.
Ενας άλλος παράγοντας για το μεγάλο ποσοστό αποψίλωσης είναι και τα έργα υποδομών που γίνονται στην πολιτεία Παρά, όπου κατασκευάζεται δρόμος και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο μέσα στο δάσος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News