Ο γιος κουβαλά τον ηλικιωμένο πατέρα του στην πλάτη του για να τον μεταφέρει στο σημείο όπου εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού και πίσω στο σπίτι τους. Είναι η φωτογραφία με αυτόχθονες στον Αμαζόνιο, που διαδόθηκε στο Ιντερνετ και συμβολίζει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιχείρηση εμβολιασμού, όχι μόνο στο τροπικό δάσος της Βραζιλίας, αλλά και σε όλες τις απομονωμένες περιοχές του πλανήτη.
Στη φωτογραφία που τράβηξε ένας γιατρός, ο 24χρονος Τάουι κουβαλά τον 67χρονο Γουάχου, αφού έχουν κάνει και οι δύο το εμβόλιο. Σύμφωνα με το BBC, έπρεπε να περπατήσουν επί ώρες μέσα στο δάσος και τις περισσότερες από αυτές, να πάρει ο γιος τον πατέρα στην πλάτη του, για να φτάσουν στο εμβολιαστικό κέντρο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 853 αυτόχονες έχουν πεθάνει από Covid στη Βραζιλία, αλλά οργανώσεις για τα δικαιώματα των κατοίκων του Αμαζονίου υποστηρίζουν ότι τα θύματα είναι πολύ περισσότερα. Τουλάχιστον 1.000 πέθαναν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του ’21, σύμφωνα με την ΜΚΟ Apib.
Οι δύο εικονιζόμενοι στη φωτογραφία ανήκουν στην κοινότητα Zo’e, η οποία αριθμεί 325 μέλη. Ζουν σε απομόνωση, σε μία τεράστια έκταση (ίση με 1,2 εκατ. γήπεδα ποδοσφαίρου, γράφει το BBC), στη βόρεια πολιτεία Παρά.
Ο Ερικ Τζένινγκς Σιμόες, ο γιατρός που τράβηξε τη φωτογραφία, είπε ότι ο Γουάχου έχει σχεδόν τυφλωθεί λόγω χρόνιων προβλημάτων του ουροποιητικού. Υπολόγισε ότι ο γιος του τον κουβάλησε επί έξι ώρες.
«Είναι μία πολύ όμορφη εικόνα της αγάπης μεταξύ τους», είπε ο Σιμόες, που έβγαλε τη φωτογραφία τον Ιανουάριο του 2021, αλλά τη δημοσιοποίησε την Πρωτοχρονιά του 2022, για να στείλει ένα θετικό μήνυμα στην αρχή του νέου έτους.
Οταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη Βραζιλία, οι αυτόχθονες του Αμαζονίου μπήκαν σε προτεραιότητα από τις αρχές. Η ομάδα που ανέλαβε την κοινότητα Zo’e αντιμετώπισε δυσκολίες επειδή τα χωριά της κοινότητας ήταν τόσο διάσπαρτα, που θα χρειάζονταν εβδομάδες για να φτάσουν σε όλα.
Γι’ αυτό έστησαν καλύβες στο δάσος και συμφώνησαν τα διαφορετικά χωριά μεταξύ τους μέσω ασυρμάτου για τη σειρά στον εμβολιασμό. «Υιοθετήσαμε τακτικές που σέβονται την κουλτούρα και τη γνώση των ανθρώπων της κοινότητας», είπε ο γιατρός.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, δυστυχώς ο Γουάχου πέθανε, όπως αναφέρει το BBC, από άγνωστη προς το παρόν αιτία. Ο Τάουι πρόσφατα έλαβε την τρίτη δόση του εμβολίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News