462
Με μακριά χέρια απεικόνισαν οι διαδηλωτές τον Τζεφ Μπέζος την Πρωτομαγιά, στο Μανχάταν | REUTERS/Andrew Kelly

Amazon: Κέρδη 44 δισ. ευρώ και φόρος… μηδέν στην Ευρώπη της πανδημίας!

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 15:00
Με μακριά χέρια απεικόνισαν οι διαδηλωτές τον Τζεφ Μπέζος την Πρωτομαγιά, στο Μανχάταν
|REUTERS/Andrew Kelly

Amazon: Κέρδη 44 δισ. ευρώ και φόρος… μηδέν στην Ευρώπη της πανδημίας!

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 15:00

Η Amazon του Τζεφ Μπέζος κατέγραψε κέρδη ύψους 44 δισ. ευρώ το 2020, από τις πωλήσεις της στην Ευρώπη, αλλά δεν πλήρωσε ούτε ένα σεντ φόρο στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή της έδρα!

Σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση της εταιρείας στο Μεγάλο Δουκάτο, μάλιστα, η έδρα της εκεί είχε απώλειες 1,2 δισ. ευρώ για αυτό και δεν χρειάστηκε να καταβάλει φόρο.

Η βάση της Amazon στο Λουξεμβούργο διαχειρίζεται τις πωλήσεις σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία και έχει 5.262 εργαζόμενους.

«Φαίνεται πως η απαράδεκτη τακτική φοροαποφυγής της Amazon συνεχίζεται», δήλωσε η βουλευτής των Εργατικών στη Βρετανία, Μάργκαρετ Χοτζ. «Τα κέρδη της εταιρείας λόγω της πανδημίας έχουν εκτοξευτεί, αλλά εξακολουθεί να μεταφέρε τα κέρδη της σε φορολογικούς παραδείσους όπως το Λουξεμβούργο αποφεύγοντας να πληρώνει τους φόρους που της αναλογούν. Ολοι αυτοί οι τεχνολογικοί κολοσσοί βασίζονται στις υποδομές μας, τις υπηρεσίες μας και το εκπαιδευμένο και υγιές εργατικό μας δυναμικό, αλλά σε αντίθεση με μικρότερες εταιρείες και σκληρά εργαζόμενους φορολογούμενους, δεν συνεισφέρουν στο κοινό ταμείο για το κοινό καλό. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προτείνει ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών, αλλά η Βρετανία σιωπά εκκωφαντικά», συνέχισε η βουλευτής.

«Ακόμα και για τα δεδομένα της Amazon, τα κέρδη της είναι εξωπραγματικά. Σε σχέση με το 2019, παρουσιάζουν άνοδο 12 δισεκατομμυρίων. Βλέπουμε εκθετική αύξηση της κυριαρχίας της στην παγκόσμια αγορά και το εισόδημά της συνεχίζει να μην φορολογείται, σε βάρος τοπικών επιχειρήσεων, που δείχνουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα», ανέφερε στον Guardian ο Πολ Μόναχαν, διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Fair Tax.

Η πλειοψηφία των κερδών από τις πωλήσεις της Amazon στη Βρετανία, αποδίδεται στην έδρα της στο Λουξεμβούργο, όπου δεν χρειάζεται να πληρώσει φόρους. Το 2020, υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις της στη Βρετανία διπλασιάστηκαν, χάρη στην πανδημία και τα κλειστά καταστήματα, όπως έγινε άλλωστε σε δεκάδες άλλες χώρες.

Δεν έχει γίνει γνωστό πόσο φόρο πλήρωσε στη Βρετανία. Το 2019 πάντως, σύμφωνα με τον Guardian, πλήρωσε μόλις 293 εκατ. λίρες παρότι οι πωλήσεις της έφτασαν τα 17,5 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι πληρώνει όλους τους φόρους που της αναλογούν σε κάθε κράτος. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, στα οποία βασίζεται ο φόρος, είναι πολύ μικρά σε σχέση με τις μεγάλες επενδύσεις της σε έναν πολύ ανταγωνιστικό κλάδο.

«Εχουμε επενδύσει περισσότερα από 78 δισ. ευρώ στην Ευρώπη από το 2010, κυρίως σε υποδομές, που δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, στηρίζει τις μικρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και αποφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα σε ΦΠΑ από τις πωλήσεις», πρόσθεσε.

Ο Μπομπ Κόμφορτ, επκεφαλής λογιστής της Amazon έως το 2011, είπε σε εφημερίδα του Λουξεμβούργου, ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τότε πρωθυπουργός της χώρας, είχε ανοίξει την πόρτα στην Amazon και είχε υποσχεθεί βοήθεια αν συναντήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Ο Κόμφορτ αργότερα, διορίστηκε επίτιμος πρόξενος του Λουξεμβούργου στο Σιάτλ, την έδρα της Amazon στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...