Οι Financial Times για την επομένη μεγάλη τράπεζα του πλανήτη/ Οι New York Times για το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στη Νορβηγία/ Το Quartz για τη χώρα που ζει 76 χρόνια μία ώρα μπροστά/ Και το τo Αrchitectural Digest....
  • Financial Times

    Amazon/ Η επομένη μεγάλη τράπεζα του πλανήτη

    Αρχικά τα βιβλία, στη συνέχεια τα πάντα, και τελικά τα λεφτά. Αναμενόμενη και ταυτόχρονα αξιοσημείωτη η είδηση ότι η Amazon σχεδιάζει να επεκτείνει τις υπηρεσίες δανεισμού (που ήδη παρέχει) στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, αμφισβητώντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την παγκόσμια κυριαρχία των κύριων μεγάλων τραπεζών τούτου του κόσμου. Πριν από έξι χρόνια η εταιρεία που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος το 1994, παρουσίασε και πρόσφερε στους εκλεκτούς πελάτες της το Amazon Lending, ήτοι τη δυνατότητα να λαμβάνουν «στη στιγμή» δάνεια διάρκειας έως και δώδεκα μηνών με τα ετήσια επιτόκια να κυμαίνονται μεταξύ του 6% και του 17%. Τώρα, με το συνολικό ύψος δανειοδότησης να ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια, η Amazon είναι έτοιμη να παράσχει χρήματα στις εκατομμύρια εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι επιχειρήσεις αυτές είναι ανεξάρτητοι πωλητές, αρκετοί από τους οποίους πληρώνουν την Amazon για να αποθηκεύει, να πακετάρει και ν’ αποστέλλει στους εκάστοτε πελάτες τους τα όποια προϊόντα τους. Πάντως τα μισά απ’ αυτά αντιστοιχούν, κατά προσέγγιση, στο 50% επί του συνόλου (ανά μονάδα) των πωλήσεων της Amazon στον κόσμο.

    Η Amazon, οπότε, δανείζει χρήματα από ίδια κεφάλαια εντός 24ωρών ενώ στη συνέχεια αφαιρεί τις όσες δόσεις του δανείου αυτόματα από τον λογαριασμό του κάθε πελάτη ανά δύο εβδομάδες. Εάν ο λογαριασμός αδειάσει ή οι πωλήσεις του σημειώσουν πτώση, η Amazon μπορεί να παγώσει όλες τις παραγγελίες του που βρίσκονται στις αποθήκες της έως ότου λάβει τα χρωστούμενα. «Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία η Amazon δεν πρόκειται ποτέ να χάσει», εξηγεί ο Τζόρνταν Μάλικ, εκδότης με έδρα το Λας Βέγκας, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο διαδικτυακό κατάστημα στον κόσμο που εδρεύει στο Σιάτλ έχει πλήρη εικόνα των ταμειακών ροών του κάθε πελάτη της.

    Συσκευασία Amazon με… λεφτά. Η επόμενη κίνηση του κολοσσού είναι να λειτουργεί και ως τράπεζα… φωτό: Amazon.com
  • The New York Times

    Βάρντο/ Tο μικρό νορβηγικό νησί που... κατασκοπεύει τους Ρώσους

    Η αρχή του άρθρου είναι αποκαλυπτική: ο πληθυσμός (περί τις 2.000 το 2014) του νησιού Βάρντο στη Νορβηγία μειώνεται εδώ και καιρό αλλά κατά κάποιο περίεργο τρόπο αυξάνεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Γιατί; Παραδόξως η απάντηση είναι απλή: Αμερικανοί και Νορβηγοί συνεργάζονται για την εγκατάσταση ενός πανίσχυρου ραντάρ ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις των Ρώσων στην Αρκτική και ειδικά των πολλών ρωσικών πυρηνοκίνητων και εφοδιασμένων με βαλλιστικούς πυραύλους υποβρυχίων που πλέουν στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Οι New York Times αφιερώνουν ένα εκτενές ρεπορτάζ σ’ αυτό το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, η ανέγερση του οποίου προκαλεί την οργή του Κρεμλίνου. Η ευρύτερη περιοχή θεωρείται εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας και στόχος των Αμερικανών είναι στήσουν ένα Μεγάλο Μάτι σε κοντινή απόσταση (40 μίλια) από την παγωμένη ρωσική χερσόνησο Κόλα η οποία είναι γεμάτη με ναυτικές βάσεις υψηλής ασφαλείας και στρατιωτικές ζώνες περιορισμένης πρόσβασης.

    Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση του ρόλου, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, της Ρωσίας στην Αρκτική αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες του Βλαντίμιρ Πούτιν, όχι μόνο για την εκμετάλλευση των δυνητικά τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και τον έλεγχο των νέων θαλάσσιων οδών (από την Ασία προς την Ευρώπη) που ανοίγουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την επικράτηση, έστω συμβολική, στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

    «Αυτός ο τόπος είναι πολύ σημαντικός για την Αμερική και τον δυτικό κόσμο. Ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις των Ρώσων», εξηγεί ο Λάσε Χόγκχομ, πρώην δήμαρχος του ακριτικού, τουλάχιστον όσον αφορά την Βορειοατλαντική επικράτεια, Βάρντο και βετεράνος των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Νορβηγίας. «Η Ρωσία θέλει να μάθει τα μυστικά μας ενώ οι ΗΠΑ και η Νορβηγία θέλουν να κοιτάξουν το συμφέρον τους. Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού», πρόσθεσε.

    Νησί Βάρντο. Τόσο μικρό, τόσο σημαντικό… Φωτό: Wikipedia
  • Quartz 

    Επί 76 χρόνια μία ώρα μπροστά εξαιτίας του Χίτλερ

    Μία ώρα μπροστά. Επί 76 χρόνια. Εξαιτίας των ναζιστών ή μάλλον του Χενεραλίσιμο Φρανθίσκο Φράνκο που θέλησε να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον Αδόλφο Χίτλερ αναγκάζοντας τους Ισπανούς να συγχρονίσουν τα ρολόγια τους με εκείνα των Γερμανών της ναζιστικής Γερμανίας και των υπόλοιπων Κεντροευρωπαίων. Γι΄αυτόν τον λόγο οι Ισπανοί δειπνούν σχεδόν πάντα μετά τη δύση του Ηλίου. Ζουν -ξυπνούν, εργάζονται, τρώνε και κοιμούνται- εδώ και σχεδόν 80 χρόνια, από το 1941, ακολουθώντας τους ρυθμούς των πολιτών όχι των χωρών που υπάγονται στην ώρα Γκρίνουϊτς (Greenwich Mean Time – GMT) όπως οι Βρετανοί και οι Πορτογάλοι αλλά των κρατών που ακολουθούν την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (Central European Time – CUT), οι Γερμανοί, δηλαδή, οι Γάλλοι, οι Βέλγοι και οι περισσότεροι λαοί της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ο πόλεμος μπορεί να τελείωσε αλλά τα ρολόγια έμειναν μια ώρα μπροστά. Γι’ αυτόν τον λόγο οι Ισπανοί ανέπτυξαν τη συνήθεια της σιέστα και δειπνούν πάντα την ώρα που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι βρίσκονται ήδη στα κρεβάτια τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε -αναφέρει το Quartz– ότι τα προγράμματα υψηλής τηλεθέασης στην ισπανική τηλεόραση προβάλλονται μετά τις δέκα το βράδυ. Η δημόσια συζήτηση, ωστόσο, έχει ήδη αρχίσει. Από τον Απρίλιο του 2016, όταν ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πρότεινε την επιστροφή των Ισπανών στην ώρα που τους αρμόζει.

    Σιέστα, μία συνήθεια πολλών χρόνων. Λέτε να αλλάξει;
  • Αrchitectural Digest

     Ο πλανήτης Άρης και τα διαστημικά έπιπλα της ΙΚΕΑ

    Η πρόκληση που κλήθηκαν ν’αντιμετωπίσουν ήταν σίγουρα πιο απαιτητική από το να συναρμολογήσουν -αφότου, φυσικά, τη σχεδιάσουν – μια συρταριέρα ή μια πολυθρόνα ή και μια κουζίνα. Μερικοί από τους κορυφαίους σχεδιαστές της σουηδικής πολυεθνικής εξοπλισμού κατοικιών IKEA πέρασαν τρεις ημέρες στο Mars Desert Research Station, έναν προσομοιωτή της ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη που βρίσκεται στην έρημο της Γιούτα: για να εμπνευστούν για μια φουτουριστική σειρά επίπλων, που θα παρουσιαστεί το 2019, αλλά και για ν’ αποπειραθούν να μετατρέψουν τα όποια ερεθίσματα του περιβάλλοντος όπου οι επίδοξοι αστροναύτες εκπαιδεύονται για μακροχρόνιες αποστολές στο Διάστημα σε έξυπνες λύσεις για το σπίτι του μέλλοντος. Όπως ακριβώς οι γεωπόνοι μελετούν τρόπους για την ανάπτυξη καλλιεργειών στον Άρη με απώτερο σκοπό να ανακαλύψουν μεθόδους για τη βελτίωση των καλλιεργειών σε ιδιαίτερα ξηρές περιοχές της Γης.

    To επόμενο βήμα προς το μέλλον της σουηδικής εταιρείας ήταν η συμμετοχή της σε πρόγραμμα του πανεπιστημίου του Λουντ και της NASA για τη μελέτη των αναγκών μιας επανδρωμένης, τριετούς αποστολής στον Άρη. Ώστε να αντλήσουν οι σχεδιαστές των επίπλων όλου του κόσμου πληροφορίες και ιδέες για την ανάπτυξη προϊόντων που θα είναι κατάλληλα για τα ολοένα μικρότερα σπίτια του μέλλοντος αλλά και για να βοηθήσουν με την πολυετή εμπειρία τους τους ειδικούς της NASA να στήσουν ένα «ζεστό» σπιτικό οπουδήποτε στο Διάστημα.

    Οι αστροναύτες στο μέλλον θα έχουν ένα «ζεστό» σπιτικό. φωτό: NASA



text
  • Σοφά έπραξε ο Σαμαράς. Η διαγραφή ήταν ο μόνος τρόπος για να ασχοληθείς μαζί του


    18 Νοεμβρίου 2024, 09:07