250
Ο Ιλίρ Μέτα ψηφίζει στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία | EPA/Malton Dibra

Αλβανία: Την αποπομπή του προέδρου Ιλίρ Μέτα αποφάσισε η Βουλή

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 18:33
Ο Ιλίρ Μέτα ψηφίζει στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία
|EPA/Malton Dibra

Αλβανία: Την αποπομπή του προέδρου Ιλίρ Μέτα αποφάσισε η Βουλή

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 18:33

Με 104 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές, η αλβανική Βουλή ψήφισε την Τετάρτη την αποπομπή του Ιλίρ Μέτα από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Η κατηγορία εναντίον του, σύμφωνα με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, είναι παραβίαση του Συντάγματος της χώρας, με αιχμή τις παρεμβάσεις του Μέτα στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία.

Η διαδικασία αποπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησε δέκα ημέρες μετά τις εκλογές της 25ης Απριλίου 2021 και ολοκληρώθηκε εντός 40 ημερών. Την τελική απόφαση θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο θα πρέπει να την ανακοινώσει σε τρεις εργάσιμους μήνες.

Η τρέχουσα θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας λήγει τον Ιούλιο του 2022.

Στην εξέλιξη αντέδρασε άμεσα το γραφείο του προέδρου Μέτα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «καμία ανησυχία από μια αντισυνταγματική και γελοία απόφαση της μονοκομματικής Βουλής, η οποία, παρά το γεγονός ότι η θητεία της έχει λήξει με τις εκλογές της 25ης Απριλίου, λαμβάνει αποφάσεις σε βάρος ενός άλλου κρατικού θεσμού!».

Είναι η πρώτη φορά, στα 109 έτη παρουσίας του αλβανικού κράτους, που η Βουλή αποφασίζει την αποπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το αξίωμά του. Παρόμοια διαδικασία κατά του Ιλίρ Μέτα είχε ξεκινήσει από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και πριν από ένα χρόνο με την ίδια κατηγορία, αλλά αναδιπλώθηκε μετά την παρέμβαση δυτικών παραγόντων.

Ο Ιλίρ Μέτα είναι ο μόνος πολιτικός στη χώρα που στα 30 χρόνια μεταπολίτευσης στην Αλβανία κατείχε τα τρία υψηλότερα αξιώματα στην κρατική πυραμίδα της χώρας. Διετέλεσε πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι μόλις 52 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News