Σημαντικό ρόλο σε κινήσεις του αλβανικού πολιτικού προσωπικού απέδωσε δημοσίευμα της Corriere della Sera. Μάλιστα, το αποτέλεσμά τους δεν αφορά καν την Αλβανία ή τις γειτονικές χώρες της, τη Σερβία, την Ελλάδα, την Τουρκία, κ.λπ., αλλά τη γεωπολιτική και δη σε υψηλότατο επίπεδο, σχετιζόμενο με το άτυπο αμερικανοϊρανικό deal περί πυρηνικού προγράμματος, κυρώσεων και όχι μόνο.
Αυτό το «όχι μόνο» αφορά η ιστορία μας. Για την ακρίβεια, κάποιες φατρίες της ιρανικής αντιπολίτευσης που ήταν, φυσικά, ανεπιθύμητες στην Τεχεράνη, διαλύθηκαν στα Τίρανα έπειτα από το οκέι των Αμερικανών. Οι Ιταλοί, έχοντας πάντα στραμμένη την προσοχή τους στην Αλβανία, έγραψαν ότι η αλβανική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε συγκρότημα που στεγάζει περίπου 2.700 μέλη της ομάδας Μουτζαχεντίν Χαλκ (Khalq).
Κατέσχεσε υπολογιστές και προέβη σε συλλήψεις. Η επιχείρηση είχε ως πρόσχημα την παράβαση του νόμου που διέπει την παραμονή αυτών των ανθρώπων στην Αλβανία. Παραβίασαν, λέει, τα συμπεφωνημένα ασκώντας δραστηριότητες αντίθετες με το deal μεταφοράς τους εκεί από το Ιράκ, το 2006, όπου μέχρι τότε είχαν την έδρα τους.
Η Corriere παρατήρησε ότι η Αλβανία δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με το Ιράν, όμως φαίνεται ότι τώρα άλλαξαν τα πράγματα, καθώς οι Αμερικανοί κρίνουν ότι δεν γίνεται οι εν λόγω Μουτζαχεντίν να αποτελούν εναλλακτική λύση στους σιίτες μουλάδες. Σχολίασε, δε, ότι η είδηση ήρθε λίγο μετά την απαγόρευση συγκέντρωσης της ιρανικής αντιπολίτευσης στο Παρίσι. (Υπενθυμίζεται ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συνδιάλεξη 90 λεπτών με τον ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι στις 10 Ιουνίου.)
Είναι πιθανόν, κατέληξε το δημοσίευμα για τα γεγονότα της Αλβανίας, να υπάρχει σχέση με τη διαφαινόμενη ύφεση στις σχέσεις Ιράν – Σαουδικής Αραβίας, χώρας που χρηματοδότησε τους Μουτζαχεντίν, αλλά και με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης. Εν ολίγοις, μπορεί από κοινού άπαντες να αποφάσισαν να λύσουν κάποιες αμοιβαίως ενοχλητικές εκκρεμότητες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News