296
Ο Εντι Ράμα δημιούργησε αίσθηση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και όχι για το ύψος του... | REUTERS/Yves Herman

Αλβανία: Ναυτική βάση προσφέρει ο Ράμα στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2022, 10:35
Ο Εντι Ράμα δημιούργησε αίσθηση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και όχι για το ύψος του...
|REUTERS/Yves Herman

Αλβανία: Ναυτική βάση προσφέρει ο Ράμα στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2022, 10:35

ΝΑΤΟϊκή βάση στο Πασαλιμάνι; Απίστευτο και όμως αληθινό. Τουλάχιστον ως ενδεχόμενο προς το παρόν. «Τι σόι βάση μπορεί να φτιαχτεί εκεί που σταθμεύουν κότερα και θαλαμηγοί» θα ρωτήσει κάποιος και δεν θα έχει άδικο. Ομως Πασαλιμάνι δεν έχει μόνο ο Πειραιάς. Εχει και η Κωνσταντινούπολη αλλά και ο Αυλώνας της Αλβανίας. Κι αυτό, το τελευταίο, είναι που αφορά η συγκεκριμένη φήμη η οποία κυκλοφόρησε έντονα στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στη Μαδρίτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο Εντι Ράμα επιθυμεί διακαώς να ενισχύσει το ρόλο των Τιράνων στους κόλπους του ΝΑΤΟ και μια «Σούδα» στην είσοδο της Αδριατικής θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα.

Συγκεκριμένα, ο αλβανός πρωθυπουργός μιλώντας με τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι «το ΝΑΤΟ θα έπρεπε σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει μια ναυτική βάση στην Αλβανία…» και πρότεινε το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στα στενά του Οτράντο, προσθέτοντας μάλιστα πως υπάρχει ήδη σχέδιο αναναίνισης των υπαρχουσών υποδομών.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμφίβολα μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της γειτονικής χώρας στον νατοϊκό σχεδιασμό και ταυτόχρονα να δώσει πόντους στον πανύψηλο Ράμα καθώς όπως λέγεται έντονα τόσο στα Τίρανα όσο και στις Βρυξέλλες χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διάψευση, εποφθαλμιά τη θέση του Στόλτενμπεργκ.

ΗΠΑ και Ευρωπαίοι δύσκολα θα απαντούσαν αρνητικά στην πρόταση του αλβανού πρωθυπουργού, δεδομένου ότι ο Αυλώνας έχει επιλεγεί για τερματικός σταθμός μεταφοράς LNG, στα πρότυπα της Αλεξανδρούπολης. Μια ναυτική βάση θα ήταν το κομμάτι που θα συμπλήρωνε το παζλ της νατοϊκής παρουσίας στα δυτικά Βαλκάνια.

Αλλωστε την ίδια στιγμή η Συμμαχία ετοιμάζεται να αξιοποιήσει την παλιά αεροπορική βάση της Κουτσόβα ενώ χρησιμοποιεί το λιμάνι του Δυρραχίου για την αποστολή όπλων και προσωπικού στην ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...