701
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς σε παλαιότερη εκδήλωση της Τράπεζας | INTIMENEWS

Αλμα κερδών για την Εθνική Τράπεζα – θα υπάρξει επαναγορά των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ;

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 19:59
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς σε παλαιότερη εκδήλωση της Τράπεζας
|INTIMENEWS

Αλμα κερδών για την Εθνική Τράπεζα – θα υπάρξει επαναγορά των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ;

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2023, 19:59

Ασιόδοξος ότι τα ισχυρά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας το 2023 θα ανοίξουν τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος, εμφανίστηκε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.

Η ΕΤΕ κατέγραψε στο α’ εξάμηνο του 2023 οργανικά κέρδη μετά φόρων που ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και αύξηση των εσόδων. Η ανοδική τάση των καθαρών εσόδων από τόκους διαμορφώθηκε σε +11% σε τριμηνιαία βάση κατά το Β’ τρίμηνο 2023, αντανακλώντας την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που οδήγησε σε περαιτέρω συμπίεση του δανειακού επιτοκιακού περιθωρίου, απορροφώντας το υψηλότερο κόστος καταθέσεων και ομολογιακών εκδόσεων για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).

Τα καθαρά κέρδη μετά φόρους αναλογούντα σε μετόχους της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 5% σε τριμηνιαία βάση, σε 258 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2023. Τα κέρδη εξαμήνου μετά από φόρους της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν στα 530 εκατ. ευρώ και τα οργανικά κέρδη μετά φόρων στα 508 εκατ. ευρώ έναντι μόλις των 142 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2022.

Επιπλέον η αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες διαμορφώθηκε σε +6% σε τριμηνιαία βάση και αποτυπώνει τον αυξημένο όγκο συναλλαγών κυρίως στη Λιανική Τραπεζική, με αιχμή του δόρατος τις κάρτες, τα συνδυαστικά πακέτα καταθετικών προϊόντων, καθώς και τα επενδυτικά προϊόντα. Αναπροσαρμόζοντας για την αποεπένδυση της δραστηριότητας αποδοχής καρτών, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 14% ετησίως.

Στην σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας επισημάνθηκε πως η συντηρητική διαχείριση των λειτουργικών δαπανών συνεχίστηκε, με τις δαπάνες προσωπικού και τα γενικά και διοικητικά έξοδα να ενισχύονται μόλις κατά +1% σε ετήσια βάση, παρά τις κλαδικές αυξήσεις μισθών στα τέλη του 2022, καθώς και τις μειωμένες –παρότι υψηλές– πληθωριστικές πιέσεις στο Β΄ τρίμηνο 2022. Οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά +3% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των αυξημένων αποσβέσεων (+12% σε ετήσια βάση), αντανακλώντας το φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο επενδύσεων της Τράπεζας στον τομέα της πληροφορικής.

Όσον αφορά στο κόστος πιστωτικού κινδύνου παρέμεινε κάτω από τις 70 μ.β. έναντι στόχου περί των ~80μ.β. που η τράπεζα είχε θέσει για το 2023.

Οι εκταμιεύσεις ενισχύθηκαν το Β’ τρίμηνο 2023 και διαμορφώθηκαν σε €1,4 δισ. Οι καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν €1 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο β΄ τρίμηνο του έτους οι εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν σε €1,4 δισ., ενισχυμένες κατά 22% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τις εκταμιεύσεις Εταιρικής Τραπεζικής (+30% σε τριμηνιαία βάση).

Ενίσχυση κατεγράφη στα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα κατά €0,8 δισ. ετησίως και ανήλθαν σε €27,4 δισ. το β’ τρίμηνο 2023, σημειώνοντας οριακή μείωση από την αρχή του έτους (<1%), αποτυπώνοντας τις υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα κυρίως κατά το Α΄ τρίμηνο 2023. Η τάση στις εκταμιεύσεις διαφαίνεται αυξητική το Β΄ εξάμηνο 2023 και αναμένεται να επιτρέψει στα εξυπηρετούμενα δάνεια να επεκταθούν δυναμικά μέχρι το τέλος του έτους.

Οι εγχώριες καταθέσεις επανήλθαν σε ανοδική τροχιά το β΄ τρίμηνο 2023 (+2% σε τριμηνιαία βάση), ανακάμπτοντας από την πτώση του α΄ τριμήνου 2023 που οφειλόταν σε αυξημένες αποπληρωμές δανείων Εταιρικής Τραπεζικής, αντανακλώντας εισροές καταθέσεων από πελάτες Λιανικής. Σε σύγκριση με τον αρχή του έτους, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 1% ή €0,4 δισ.

Το υπόλοιπο του Προγράμματος Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) διαμορφώθηκε σε μόλις €1,9 δισ. τον Ιούνιο 2023, μειωμένο περαιτέρω κατά €3,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση, με την πλεονάζουσα ρευστότητα να ενισχύεται κατά €1 δισ. σε τριμηνιαία βάση, σε ~€7 δισ. Στην Ελλάδα, τα ΜΕΑ διαμορφώθηκαν σε €1,7 δισ., ή μόλις €0,3 δισ. μετά από προβλέψεις.

Ο κ. Μυλωνάς ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Τράπεζα να προχωρήσει σε επαναγορά μέρους των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ. Οπως είπε, θα πρέπει να εξεταστούν δύο ζητήματα: Πρώτον, εάν το επιτρέπει η νομοθεσία και δεύτερον αν συναινεί σε αυτό ο μέτοχος της Τράπεζας. Δεν απέκλεισε την επαναγορά ως επιλογή, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί το 2023 πάνω από το 15% έναντι 11% που προβλεπόταν προηγουμένως. Για το 2025 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 13% έναντι 12% του αρχικού στόχου που είχε τεθεί. Αναφορικά με την πιστωτική επέκταση, έχουν ήδη εγκριθεί νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευτούν τα επόμενα τρίμηνα, ενώ εξετάζονται αιτήματα για επιπλέον χορηγήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ από τις αρμόδιες επιτροπές της τράπεζας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...