493
Σι και Πούτιν σφίγγουν τα χέρια μετά τις υπογραφές που έπεσαν στο Κρεμλίνο | Sputnik/Vladimir Astapkovich/Kremlin via REUTERS

Οι Αμερικανοί σε επιφυλακή αν ο Σι στείλει όπλα στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 14:54
Σι και Πούτιν σφίγγουν τα χέρια μετά τις υπογραφές που έπεσαν στο Κρεμλίνο
|Sputnik/Vladimir Astapkovich/Kremlin via REUTERS

Οι Αμερικανοί σε επιφυλακή αν ο Σι στείλει όπλα στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2023, 14:54

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η διήμερη επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη Μόσχα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκρύψει την πραγματικότητα. Καταρχάς, είναι σαφές ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επιθυμεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Οσον αφορά τον κινέζο ηγέτη, επιδιώκει να συγκαλύψει την ουσιαστική βοήθεια που παρέχει το Πεκίνο στο Κρεμλίνο, υποδυόμενος τον ειρηνοποιό. Επιπλέον, μεταβαίνοντας στη ρωσική πρωτεύουσα μετά την έκδοση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εντάλματος σύλληψης του ρώσου του προέδρου, ο Σι έδειξε πως η Κίνα δεν θεωρεί ότι το Κρεμλίνο πρέπει να λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που φέρεται να έχει διαπράξει στην Ουκρανία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ακόμη πιο ξεκάθαρα είχε μιλήσει στο CNN ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. «Δεν θα αποδεχόμασταν την πρόταση για κατάπαυση του πυρός που προωθείται αυτή τη στιγμή. Oύτε το Κίεβο νομίζω πως θα την αποδεχόταν. Μια διακοπή τώρα θα σήμαινε την αναγνώριση της κατοχής ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία. Επιπλέον, ο Πούτιν θα είχε τον χρόνο να επανεξοπλίσει τον στρατό του και να συνεχίσει την επίθεση, επιλέγοντας εκείνος το πότε και το πού», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Σε ανάλυσή του, ο Τζουζέπε Σάρτσινα της Corriere della Sera γράφει πως η αμερικανική κυβέρνηση υπαινίσσεται εδώ και εβδομάδες πως η Κίνα συνδράμει τον Πούτιν, και όχι μόνο οικονομικά. «Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι το Πεκίνο ήδη πουλάει στους Ρώσους πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τουφέκια, αλεξίσφαιρα γιλέκα και άλλο εξοπλισμό χρήσιμο για τις ανάγκες του πολέμου. Επιπλέον, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποπτεύονται ότι οι Κινέζοι μελετούν το πώς θα μπορούσε να φτάσει μυστικά οπλισμός, ακόμη και θανατηφόρος, στον στρατό του Πούτιν» γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και η Κάμαλα Χάρις έχουν προειδοποιήσει τους Κινέζους πως εάν αρχίσουν να συνδράμουν στρατιωτικά το Κρεμλίνο «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», ενώ τη Δευτέρα, πρώτα ο Κίρμπι και μετά ο Μπλίνκεν επανέλαβαν πως «δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να εξοπλίσει τον Πούτιν».

Την ίδια ώρα, όμως, οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν ανοιχτό έναν δίαυλο επικοινωνίας με το Πεκίνο. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ανέφερε πως ο αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να «συνομιλήσει στο τηλέφωνο με τον Σι Τζινπίνγκ», ενώ ο Λευκός Οίκος «εργάζεται για την επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Πεκίνο», η οποία αναβλήθηκε λόγω της κρίσης των μπαλονιών.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ εστιάζουν κυρίως στη μιντιακή εκστρατεία που διεξάγουν με στόχο να διαλύσουν κάθε ελπίδα –οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για «ψευδαισθήσεις»– ότι η σύνοδος κορυφής των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας θα μπορούσε να ανοίξει έναν δρόμο προς τις διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, αφού απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο αυτό, θέλοντας να καταστήσει απόλυτα ξεκάθαρη τη στάση των ΗΠΑ, αρχικά παρουσίασε μια έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ σχετικά με τα «εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει οι Ρώσοι», ενώ στη συνέχεια επιβεβαίωσε την ακλόνητη πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεχίσει να εξοπλίζει το Κίεβο, ανακοινώνοντας την αποστολή προς τις ουκρανικές δυνάμεις «πακέτου όπλων και πολεμικού υλικού» συνολικής αξίας 350 εκατ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...