625
Στους εσωτερικούς χώρους στα μπαρ θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους ή άτομα που έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες | Aris Oikonomou/ SOOC

Αλλάζουν όλα στην εστίαση: Πώς θα πίνουμε ποτό, πώς θα μπαίνουμε στα εστιατόρια

Στους εσωτερικούς χώρους στα μπαρ θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους ή άτομα που έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες
|Aris Oikonomou/ SOOC

Αλλάζουν όλα στην εστίαση: Πώς θα πίνουμε ποτό, πώς θα μπαίνουμε στα εστιατόρια

Σε ισχύ τίθεται την Παρασκευή το νέο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας και οι υπεύθυνοι στις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας έχουν διαμορφώσει κατάλληλα τους χώρους για να υποδεχθούν τους πελάτες τους.

Τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους είναι κοινά για κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφους και θέατρα, δηλαδή για όλους τους χώρους κοινής συνάθροισης, όχι όμως για τις εκκλησίες, στις οποίες η κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως να παραμείνουν μεικτοί χώροι, να υποδέχονται δηλαδή και άτομα με ανοσία και ανεμβολίαστους, δίχως κανένα έλεγχο.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 15 Ιουλίου και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για όσους έχουν ανοσία στον κορονοϊό.

Αυτό σημαίνει ότι οι πόρτες θα ανοίγουν σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει τους τελευταίους έξι μήνες και αυτούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, έχουν περάσει δηλαδή 14 ημέρες μετά από την τελευταία δόση.

Πώς θα ελέγχουν οι καταστηματάρχες

Οι καταστηματάρχες θα μπορούν να επαληθεύουν με την εφαρμογή Covid Free GR τόσο το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, όσο και το Ελληνικό.

Το Ευρωπαϊκό μπορεί να ελέγξει το πιστοποιητικό χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ το Ελληνικό απαιτεί Internet.

Τα επίπεδα της επαλήθευσης είναι τρία:

  • Πράσινο, εφόσον έχει κανείς εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο
  • Κίτρινο εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό αρνητικού τεστ rapid ή PCR
  • Κόκκινο εφόσον είναι λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Η πρόσβαση στους κλειστούς χώρους θα γίνεται μόνο εάν το επίπεδο επαλήθευσης είναι πράσινο και σε καμία άλλη περίπτωση.

Η μοναδική εξαίρεση που ισχύει, είναι η επίσκεψη σε τουαλέτα εσωτερικού χώρους για όσους φιλοξενούνται σε εξωτερικό χώρο, είτε έχουν, είτε δεν έχουν πιστοποιητικό ανοσίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα επιτρέπονται σε μπαρ και χώρους διασκέδασης μόνο καθήμενοι και οι αποστάσεις των σκαμπό στα μπαρ θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τη διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, δύο σκαμπό μαζί σε κοντινή απόσταση και το επόμενο ζευγάρι σκαμπό να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

Πώς θα ελέγχουν οι πελάτες

Δεν θα ελέγχουν όμως μόνο οι επιχειρήσεις τους πελάτες τους για την ασφάλειά τους, αλλά και οι πελάτες τις επιχειρήσεις.

Μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης θα πρέπει να έχουν αναρτήσει στην είσοδο του καταστήματος ή να ενημερώνουν προφορικά τους πελάτες εάν το προσωπικό της επιχείρησης είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Η ενημέρωση της επιχείρησης προς του πελάτες θα γίνεται με δύο σήματα που θα τοποθετούνται στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης είναι τα εξής:

«Χώρος Covid Free»: Αυτό το σήμα πιστοποιεί ότι όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

«Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό»: Το σήμα θα τοποθετείται σε καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό

Υπενθυμίζεται ότι ως «μεικτοί χώροι» παραμένουν οι εξωτερικοί χώροι στα καταστήματα, όπου δεν θα υπάρχει καμία σήμανση, καθώς οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να είναι είτε με ανοσία, είτε χωρίς και επίσης δεν θα απαιτείται κανενός είδους τεστ για την είσοδο όλων.

Τα μέτρα αυτά, εάν δεν υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας, θα ισχύσουν μέχρι και τις 31 Αυγούστου σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας.

Ελεγχοι και πρόστιμα

Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί, όπως είχε τονίσει ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και επιβάλλεται επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας.

Από την επομένη, για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επομένη και για επτά ημέρες.

Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Το ΦΕΚ με τα μέτρα αναλυτικά θα δημοσιευτεί αύριο, Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...