765
Φωτογραφία αρχείου από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» | Intime

Αλλάζει ο τρόπος καταγραφής των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα μας

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 18 Νοεμβρίου 2021, 14:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/11/2021, 18:30
Φωτογραφία αρχείου από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
|Intime

Αλλάζει ο τρόπος καταγραφής των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα μας

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 18 Νοεμβρίου 2021, 14:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/11/2021, 18:30

Αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα ο τρόπος καταγραφής των θανάτων και των μολύνσεων στη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη.

Στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ θα αξιοποιείται πλέον ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της πανδημίας, με δεδομένο ότι αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στη χώρα.

Ως εκ τούτου, θα καταγράφεται το ποσοστό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών στο σύνολο των εμβολιασμένων αλλά και στο σύνολο των ανεμβολίαστων.

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να αλλάξει και ο τρόπος που καθορίζεται η αιτία θανάτου, καθώς μέχρι σήμερα όποιος νοσηλεύεται με λοίμωξη Covid, και χάνει τη ζωή του, καταγράφεται ως «θάνατος από κορονοϊό».

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύονται για κορονοϊό, αναρρώνουν από τη συγκεκριμένη πάθηση και χάνουν τη ζωή τους από κάποια άλλη αιτία, όπως είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Πλέον, οι ειδικοί μελετούν διαφορετικούς τρόπους, καθώς η μέθοδος αυτή όχι απλώς αυξάνει στατιστικά τη θνησιμότητα από τη λοίμωξη Covid και ως χώρα βρισκόμαστε αρκετά ψηλά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά δημιουργεί και προβλήματα στους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι αντιδρούν στην αιτία θανάτου.

Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι συγγενείς απαίτησαν εκταφή του πτώματος και νεκροτομή για να καθοριστεί εκ νέου η αιτία θανάτου.

Αυτό βέβαια, αναμένεται να έχει και ως αποτέλεσμα τον μικρότερο αριθμό νεκρών από τη λοίμωξη Covid και στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ.

Kάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα καταγραφής νεκρών. Κάποιες χώρες θεωρούν ότι έχουν νεκρό λόγω Covid, αν ο ασθενής χάσει τη ζωή του στις πρώτες 14 ημέρες της νοσηλείας του, άλλες στον ένα μήνα. Στη χώρα μας όποιος νοσήσει με κορονοϊό, καταγράφεται ότι πέθανε με κορονοϊό οποιαδήποτε στιγμή και με όποια αιτία και αν χάσει τη ζωή του, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Πόσοι εμβολιασμένοι νόσησαν και τι εμβόλιο είχαν κάνει

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το παράδειγμα που έδωσε στη δημοσιότητα ΕΟΔΥ για τα ποσοστά των κρουσμάτων ανά εμβόλιο, δηλαδή τι εμβόλιο είχαν κάνει τα κρούσματα που τελικά νόσησαν.

Διευκρινίζεται ότι τα ποσοστά αυτά ουδεμία σχέση έχουν με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς είναι πολύ μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ των διαφορετικών εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό, και αποτελούν απλώς ενδεικτικά δεδομένα που θα βλέπουμε σύντομα επεξεργασμένα στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ.

Το παράδειγμα αφορά τα 3.869 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 14η Νοεμβρίου τα οποία:

Στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών είχαν κάνει:

  • Pfizer το 30%
  • Astrazeneca 20%
  • Moderna 30%
  • Johnson & Johnson 70%.

Συνολικά οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από το 30%.

Στην ηλικιακή ομάδα 40-59 είχαν κάνει:

  • Pfizer 40%
  • Astrazeneca 20%
  • Moderna 50%
  • Johnson & Johnson 20%-30%.

Συνολικά οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι κοντά στο 40%.

Στην ηλικιακή ομάδα 60-79 είχαν κάνει:

  • Pfizer 20%
  • AstraZeneca 40%
  • Moderna 10%
  • Johnson & Johnson 10%.

Συνολικά σε αυτή την κατηγορία κάτω από 20% ήταν το συνολικό ποσοστό των κρουσμάτων.

Οπως φαίνεται στα δεδομένα μιας συγκεκριμένης ημέρας που χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα από τον ΕΟΔΥ, όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσιάζει την καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα εμβόλια των υπολοίπων εταιρειών.

Ξανθός: Επιδεινώνει το κλίμα η καχυποψία

Η προαναγγελία αλλαγής του τρόπου καταγραφής των θυμάτων από την Covid-19 προκάλεσε την αντίδραση του Ανδρέα Ξανθού, τομεάρχη και πρώην υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Στην αιχμή του πιο σφοδρού και θανατηφόρου επιδημικού κύματος, η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα όχι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ζωές, αλλά την αλλαγή στον τρόπο καταγραφής των θανάτων από Covid-19 από τον ΕΟΔΥ», σχολίασε ο κ. Ξανθός, για να συμπληρώσει: «Ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πρόσχημα, αυτή η αλλαγή, σε αυτή τη φάση, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος καχυποψίας και δυσπιστίας στην κοινωνία και την ενίσχυση της συνωμοσιολογικής ρητορικής των αντιεμβολιαστών. Η χώρα μας μέχρι τώρα ακολουθούσε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κοινή ευρωπαϊκή γραμμή από το ECDC δεν υπάρχει. Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το λόγο να υιοθετήσουμε τώρα άλλη μεθοδολογία ταυτοποίησης των σχετιζόμενων με τον SARS-CoV-2 θανάτων. Η οποία –εντελώς τυχαία– θα οδηγεί σε υποδήλωση (κατά 20%) των ημερήσιων απωλειών.

»Αντί να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας, αντί να ενισχυθούν η διαφάνεια και η δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα, αντί να οργανωθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και πιο αποτελεσματική παρέμβαση στην κοινότητα και στις εστίες υπερμετάδοσης και, φυσικά, αντί να επιστρατευτούν επειγόντως όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις για να αντέξει το ΕΣΥ και οι άνθρωποί του, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει η χώρα».

«Δεν είναι μόνο “μοιραίοι και άβουλοι αντάμα”. Βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της και, κατά συνέπεια, τη Δημόσια Υγεία», κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...