350
Σκανδαλίδης και Λοβέρδος σε παλαιότερο στιγμιότυπο. Μοιάζουν να αναρωτιούνται τι συνέβη και έχασαν | INTIMENEWS

Αλλαξε η ανθρωπογεωγραφία της Βουλής: Εκτός Σκανδαλίδης, Λοβέρδος και άλλα ηχηρά ονόματα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2023, 12:47
Σκανδαλίδης και Λοβέρδος σε παλαιότερο στιγμιότυπο. Μοιάζουν να αναρωτιούνται τι συνέβη και έχασαν
|INTIMENEWS

Αλλαξε η ανθρωπογεωγραφία της Βουλής: Εκτός Σκανδαλίδης, Λοβέρδος και άλλα ηχηρά ονόματα

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2023, 12:47

Η ανανέωση προσώπων στη νέα Βουλή που προέκυψε από τις εθνικές κάλπες της 21ης Μαΐου είναι ένα από τα αξιοσημείωτα των εκλογών. Εκτός εδράνων του κοινοβουλίου έμειναν ηχηρά ονόματα της πολιτικής ζωής που δεν κέρδισαν τη μάχη του σταυρού στις βουλευτικές εκλογές –και με δεδομένο ότι οι επόμενες κάλπες θα διεξαχθούν με λίστα, θα απουσιάζουν για καιρό.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής:

–Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ο Ανδρέας Λοβέρδος έμεινε δεύτερος και εκτός Βουλής, αφού πρώτη εξελέγη η Μιλένα Αποστολάκη. Ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος μόλις πριν από 20 μήνες διεκδικούσε την αρχηγία του κόμματος, εκλεγόταν βουλευτής από το 2000. Ομως τώρα πήρε 1.640 σταυρούς λιγότερους από την κυρία Αποστολάκη, με παρατηρητές να σημειώνουν ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως να αποδοκίμασαν τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι «δεν δίνει λογαριασμό» για το τι θα υποστηρίζει, ακόμα και αν είναι εκτός γραμμής.

–Στην Α’ Αθηνών, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής από το 1989 (!), έμεινε επίσης εκτός καθώς στη συγκεκριμένη περιφέρεια πρώτευσε ο Παύλος Γερουλάνος.

–Στον Νότιο Τομέα Αθηνών, πρώτος σε σταυρούς αναδείχθηκε ο Παύλος Χρηστίδης και όχι η Τόνια Αντωνίου που ήταν βουλευτής. Ωστόσο την έδρα μπορεί να την κρατήσει ο αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκης.

Μετά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ εκτός Βουλής θα βρεθούν οι Νίκος Φίλης, Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Τρύφων Αλεξιάδης και ο Θεόδωρος Δρίτσας.

Μεταξύ των υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν συγκέντρωσαν αρκετές ψήφους είναι ο Γιάννης Μπαλάφας (Νότιο Τομέα Αθηνών), ο Νίκος Μανιός (Α’ Αθηνών) και ο Χρίστος Βερναρδάκης (Α’ Αθηνών). Εκτός κοινοβουλευτικών εδράνων μένουν και οι Γιώργος Βαρεμένος (Αιτωλοακαρνανία), Αννα Βαγενά (Λάρισα), ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός (Λασιθίου) και ο Μάκης Μπαλαούρας (Ηλεία).

Από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιάννης Τραγάκης (Β’ Πειραιώς), Γιάννης Οικονόμου (Φθιώτιδα), Μπάμπης Παπαδημητρίου (Νότιος Τομέα Αθηνών), Νόνη Δούνια (Α’ Πειραιώς) και Γιώργος Αμυράς (Ιωάννινα) έμειναν εκτός, αλλά ελπίζουν στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και εκτιμάται ότι θα δώσουν περισσότερες έδρες στη ΝΔ.

Aπό το ΚΚΕ δεν θα καθήσουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα οι: Κωνσταντίνα Κούνεβα (Α’ Αθηνών), Ελένη Γερασιμίδου (Ανατολική Αττική) και Λίλα Καφαντάρη (Κορινθία).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...