475
Τι είναι διατεθειμένος να δώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, για να επιτύχει την ειρήνη ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου; | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Αλλαξε γραμμή ο Ζελένσκι για τα ουκρανικά εδάφη;

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2024, 12:45
Τι είναι διατεθειμένος να δώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, για να επιτύχει την ειρήνη ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου;
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Αλλαξε γραμμή ο Ζελένσκι για τα ουκρανικά εδάφη;

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2024, 12:45

Σε μια ανατροπή της μέχρι τώρα στάσης του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής για πρώτη φορά ότι είναι πρόθυμος να παραχωρήσει -προσωρινά- εδάφη στη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα ότι η χώρα του θα μπορούσε να παραχωρήσει προσωρινά εδάφη με αντάλλαγμα την προστασία του ΝΑΤΟ στα εδάφη που η Ουκρανία εξακολουθεί να κατέχει. Πρόσθεσε ότι αφού συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, το Κίεβο θα μπορούσε να διαπραγματευτεί «διπλωματικά» την επιστροφή των εδαφών στα ανατολικά, που βρίσκονται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο.

«Αν θέλουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ομπρέλα του ΝΑΤΟ για το έδαφος της Ουκρανίας που έχουμε υπό τον έλεγχό μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε άμεσα και τότε η Ουκρανία μπορεί να πάρει πίσω το άλλο μέρος του εδάφους της με διπλωματικό τρόπο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Sky News.

Η τοποθέτηση αυτή αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στη θέση του, σχολιάζει η βρετανική Telegraph. Μέχρι σήμερα, το Κίεβο επέμενε ότι θα συνεχίσει να πολεμά τη Ρωσία έως ότου η Ουκρανία επιστρέψει στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της, τα οποία περιλαμβάνουν τις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν το 2022, καθώς και την Κριμαία.

Η αλλαγή αυτή, γράφει η Telegraph, έρχεται καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο, και έχοντας «υποσχεθεί» ότι την πρώτη μέρα της νέας θητείας του θα τερματίσει τον πόλεμο. Επιπλέον, πληθαίνουν οι Ευρωπαίοι που υποστηρίζουν το σενάριο ειρηνευτικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με όσα σχεδιάζει ο Τραμπ, μια ειρηνευτική συμφωνία θα έβλεπε την τρέχουσα γραμμή του μετώπου να παγώνει στη θέση της και την Ουκρανία να συμφωνεί να αναβάλει την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ για 20 χρόνια. Εάν πράγματι συμφωνηθούν, οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν την Ουκρανία ώστε να θωρακιστεί ενάντια σε μελλοντική ρωσική επιθετικότητα.

Ο Ζελένσκι υπαινίχθηκε στη συνέντευξή του ότι η «ομπρέλα του ΝΑΤΟ» δεν θα είναι η πλήρης ένταξη στη Συμμαχία, κάτι που ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απορρίψει στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης.

Αντίθετα, σύμφωνα με την Telegraph, η ομπρέλα θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, θα παρείχαν μεμονωμένες εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς στη συνέντευξη αν το Κίεβο θα ήταν πρόθυμο να παραχωρήσει εντελώς εδάφη στη Μόσχα σε αντάλλαγμα την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι είπε: «Κανείς δεν μας πρότεινε να είμαστε στο ΝΑΤΟ μόνο με το ένα ή το άλλο τμήμα της Ουκρανίας. Θα μπορούσε να είναι δυνατό αλλά κανείς δεν το πρότεινε».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να εξετάζει ένα σχέδιο που επιβάλλει μια νεκρή ζώνη 800 μιλίων μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού.

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξής του, ο Ζελένσκι είπε ότι κάποιες χώρες είχαν ανεπισήμως προτείνει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Συνέχισε λέγοντας ότι αν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, θα πρέπει να εγγυάται «ότι ο Πούτιν δεν θα επιστρέψει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...