395
Ο Αρμιν Λάσετ σε παρουσίαση προγράμματος του CDU τη Δευτέρα 30 Αυγούστου στο Βερολίνο | John MacDougall/Pool via REUTERS

Αλλαγή στρατηγικής στο CDU για τη διάσωση του Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 17:38
Ο Αρμιν Λάσετ σε παρουσίαση προγράμματος του CDU τη Δευτέρα 30 Αυγούστου στο Βερολίνο
|John MacDougall/Pool via REUTERS

Αλλαγή στρατηγικής στο CDU για τη διάσωση του Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 17:38

Μπαίνουμε αύριο, πρώτη Σεπτεμβρίου, στον μήνα των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία και στο CDU αναζητούν μια άλλη τακτική η οποία θα αποτρέψει μια ήττα που μέχρι από λίγους μήνες φαινόταν σχεδόν απίθανη. Και μάλιστα ήττα από τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, τους Σοσιαλδημοκράτες, που την τελευταία διετία έμοιαζαν να παραπαίουν

Δεν κάνουν -αλίμονο!- λόγο για αλλαγή στρατηγικής, γράφει ο Monde. Αυτό όμως πλανάται στον αέρα και αυτό έδειχνε η εικόνα που παρουσίασε χθες Δευτέρα ο Αρμιν Λάσετ.

Ττην επομένη της τηλεμαχίας μεταξύ του ίδιου για το CDU, του Ολαφ Σολτς του SPD και της Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων (άτυπος νικητής ήταν ο Σολτς), ο Λάσετ παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Περιστοιχιζόταν από τρία αρμόδια στελέχη, μεταξύ τους και μία 25χρονη, και θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι στο CDU υπάρχουν «γερά κεφάλια» σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Θα ακολουθήσουν ως τις εκλογές και άλλες παρουσιάσεις στο ίδιο μοτίβο για ζητήματα αιχμής ή ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους και της οικονομίας, η χαλάρωση της πίεσης στη μεσαία τάξη, η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια.

Ο Ολαφ Σολτς ποζάρει για το περιοδικό της Sueddeutsche Zeitung με την κλασική πόζα της Ανγκελα Μέρκελ, τα χέρια σταυρωμένα μπροστά ώστε να σχηματίζουν ένα «διαμάντι». Εμφανές τόσο το μήνυμα όσο και οι αποδέκτες του.

Η ίδια σε δήλωσή της την Τρίτη επιτέθηκε στον Σολτς γιατί ο υποψήφιος ενδέχεται να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση με το κόμμα της Αριστεράς. (Ο Σολτς δεν το απέκλεισε στο debate της Κυριακής). Αυτό, όπως είπε η καγκελάριος είναι μια «τεράστια διαφορά» ανάμεσά τους.

Στόχος του Λάσετ, όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, είναι να απευθυνθεί σε ένα τμήμα του εκλογικού σώματος με φιλελεύθερες τάσεις, το οποίο μοιάζει να κινείται προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το κόμμα στο 11% με 13%, ποσοστό κατά τι καλύτερο από το 10,7% των εκλογών του 2017.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του CDU ζητούν μια διαφορετική τακτική στην προεκλογική εκστρατεία, περισσότερο συλλογική, αντίθετα από το SPD που έχει ρίξει το βάρος στον Σολτς, και επικεντρωμένη σε αναγνωρίσιμα θέματα. Μεταξύ τους ο Μάρκους Ζόντερ, επικεφαλής του CSU, του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία και παρ’ολίγον υποψήφιος καγκελάριος. Ο Ζόντερ -έχει και αυτό τη σημασία του- διέψευσε ότι θα είναι υποψήφιος ανάγκης για την καγκελαρία, αν ο Λάσετ δεν φαίνεται ικανός να διεκδικήσει την εκλογική πρωτιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...