Μεγάλη νίκη σημείωσε το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO- DPMNE, τόσο στις βουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία.
Στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο άνω του 70% των ψήφων, το VMRO- DPMNE του Χρίστιαν Μικόφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 42%, ενώ το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) καταποντίζεται, λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 14,5% και κινδυνεύει να χάσει ακόμη και τη δεύτερη θέση από το κυρίαρχο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας. Στην τέταρτη θέση έρχεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει».
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το VMRO- DPMNE βρισκόταν πολύ κοντά στο να αποσπάσει ακόμη και αυτοδυναμία από τις βουλευτικές εκλογές. Ακόμη όμως και αυτό να συμβεί θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση από κοινού με κάποιο αλβανικό κόμμα. Αλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων ακόμη διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.
Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο επίσης άνω του 70%, η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα λαμβάνει ποσοστό 64,5%, έναντι ποσοστού 29,5% που συγκεντρώνει ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι και με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκα αναδεικνύεται νέα πρόεδρος της χώρας.
Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι παραδέχθηκε την ήττα του. «Τα αποτελέσματα είναι σαφή… Θέλω να συγχαρώ για τη νίκη όσους κέρδισαν», δήλωσε ο Πενταρόφσκι σε συνέντευξη Τύπου, αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Τι θα γίνει με τις διεθνείς συμφωνίες
Ο Πενταρόφσκι και οι κυβερνήσεις του SDSM αφήνουν πίσω τους μια χώρα βυθισμένη στη διαφθορά, τον νεποτισμό και την αναξιοκρατία, αλλά και δυο διακρατικές συμφωνίες, με την Ελλάδα (Συμφωνία των Πρεσπών) και την Βουλγαρία, τις οποίες ΝΑΤΟ και ΕΕ χειροκρότησαν, όμως το VMRO είχε απορίψει ως αντιπολίτευση, αφήνοντας να εννοηθεί προεκλογικά ότι αν δεν μπορέσει να τις καταργήσει θα τις υποβαθμίσει στο πεδίο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News