493
Ο πρόεδρος και γγ του ΚΚ Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούντες, γεννήθηκε μετά την επικράτηση των Κάστρο | Ariel Ley Royero/ACN via REUTERS

Αλλαγή σελίδας για την Κούβα μετά τους Κάστρο, τα ηνία του κόμματος στον Ντίας-Κανέλ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 21:25
Ο πρόεδρος και γγ του ΚΚ Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούντες, γεννήθηκε μετά την επικράτηση των Κάστρο
| Ariel Ley Royero/ACN via REUTERS

Αλλαγή σελίδας για την Κούβα μετά τους Κάστρο, τα ηνία του κόμματος στον Ντίας-Κανέλ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 21:25

Εξι δεκαετίες της κυριαρχίας των αδελφών Κάστρο, του Φιδέλ και αργότερα του Ραούλ, έληξαν και τυπικά τη Δευτέρα με την εκλογή του προέδρου της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούντες ως πρώτου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Είναι μια αλλαγή σελίδας για τη χώρα, αλλά πέρα από τα ονόματα, μάλλον δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική μεταβολή στη γραμμή της Κούβας.

«Η 19η Απριλίου είναι μια ιστορική ημέρα», έγραψε στο Twitter ο 60χρονος πρόεδρος. Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται 60 χρόνια από την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, την αποτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση που υποστηρίχθηκε από τη CIA, η απώθηση της οποίας συνιστά λόγο εθνικής υπερηφάνειας για το νησί. «Η γενιά της εκατονταετίας, η ιδρύτρια και καθοδηγήτρια του Κόμματος, παραδίδει τις ευθύνες» σε μια νεότερη γενιά, πρόσθεσε.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή, που εξελέγη από τους 300 συνέδρους του Κόμματος, όρισε το νέο 14μελές Πολιτικό Γραφείο.

Η μεταβίβαση της εξουσίας σημειώνεται σε μια περίοδο κρίσιμη για την Κούβα, η οποία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών, λόγω της πανδημίας και της ενίσχυσης του αμερικανικού εμπάργκο, το οποίο ισχύει από το 1962.

Οι περισσότεροι από τα 11,2 εκατομμύρια των Κουβανών δεν έχουν γνωρίσει άλλον ηγέτη στα ηνία της χώρας, πέρα από τους Κάστρο. Μεταξύ τους και ο Ντίας-Κανέλ, που δεν είχε γεννηθεί ακόμη το 1959, τη χρονιά που επικράτησε η Κουβανική Επανάσταση. Ο πρόεδρος και νέος πρώτος γραμματέας του Κόμματος ενσαρκώνει τη νέα γενιά που είναι πιο «συνδεδεμένη» στο Διαδίκτυο, αλλά όχι και κατ’ ανάγκη πιο ευέλικτη.

Όταν ανέλαβε την προεδρία, τον Απρίλιο του 2018, γράφτηκαν πολλά για το γεγονός ότι είχε επιλέξει να μετακινείται με ποδήλατο όταν εργαζόταν στην επαρχία, για τα τζιν που φορούσε, για το πάθος του για τους Beatles, για τα τάμπλετ που χρησιμοποιούσε… Ήταν γεγονός ότι είχε πολύ πιο μοντέρνο στυλ, σε σύγκριση με τους αδελφούς Κάστρο.

Ο Ντίας-Κανέλ δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό μέχρι τότε. Έχτισε όλη την καριέρα του στους κόλπους του Κόμματος, ανεβαίνοντας σταδιακά όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας. Υπήρξε επικεφαλής τοπικών οργανώσεων, κατόπιν υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και στη συνέχεια αντιπρόεδρος, από το 2013. Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικός μηχανικός, υπηρέτησε για τρία χρόνια σε μονάδα αντιαεροπορικών πυραύλων και είναι ο πρώτος μη στρατιωτικός που αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας.

Ο Ραούλ Κάστρο εγκατέλειψε την ηγεσία του κόμματος στα 89 του | Ariel Ley Royero/ACN via REUTERS

Ως πρόεδρος, ακολούθησε μια γραμμή διακυβέρνησης βασισμένη σε μια αρχή: τη συνεχή παρουσία του, είτε αυτοπροσώπως, με πολλά ταξίδια στην επαρχία, είτε διαδικτυακά, ανοίγοντας λογαριασμό στο Twitter, όπου είναι πολύ δραστήριος. Φροντίζει επίσης την εικόνα του και μέχρι σήμερα έχει παραχωρήσει μόνο μία συνέντευξη σε ξένο μέσο ενημέρωσης, στο τηλεοπτικό κανάλι Telesur της Βενεζουέλας, όπου επέδειξε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, στο πλευρό της συζύγου του, της Λις Κουέστα, η οποία έχει αναλάβει τον πρωτόγνωρο, μετά την επανάσταση, ρόλο της πρώτης κυρίας.

Ο Ντίας-Κανέλ έχει δύο παιδιά από τον πρώτο γάμο του και οι φίλοι του τον περιγράφουν ως έναν απλό και προσηνή άνθρωπο που «ξέρει να ακούει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...