233
Ο Τζεφ Φλέικ κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του στον Ταγίπ Ερντογάν | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Αλλαγή φρουράς στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα – ποιος είναι ο νέος άνθρωπος-κλειδί

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 14:17
Ο Τζεφ Φλέικ κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του στον Ταγίπ Ερντογάν
| Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Αλλαγή φρουράς στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα – ποιος είναι ο νέος άνθρωπος-κλειδί

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 14:17

Είναι μια αλλαγή φρουράς στην Αγκυρα, η οποία μπορεί να σημαίνει πολλά. Ο Τζεφ Φλέικ, πρώην γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, έδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Ταγίπ Ερντογάν, αναλαμβάνοντας νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα.

Η ανάληψη των καθηκόντων του 60χρονου αμερικανού πολιτικού, σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, οι οποίες έφτασαν στο ναδίρ μετά την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Τώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας προσφέρεται (ή συστήνεται) ως διαμεσολαβητής ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Ο Τζεφ Φλέικ δεν είναι διπλωμάτης καριέρας, όπως ήταν ο προκάτοχός του ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ αλλά και ο αμέσως προηγούμενος, ο Τζον Ρ. Μπας. Οι δύο αυτοί ήταν μπαρουτοκαπνισμένοι στη Μέση Ανατολή διπλωμάτες και είχαν τοποθετηθεί στο πόστο της Αγκυρας σε μια εξαιρετικά εκρηκτική περίοδο για την περιοχή.

Τώρα όμως ο Τζο Μπάιντεν στέλνει στην αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία έναν μορμόνο ρεπουμπλικανό πολιτικό, ο οποίος είχε διατελέσει μέλος της Γερουσίας, εκπροσωπώντας την Αριζόνα, αλλά είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ – εξαιτίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο Σώμα.

Η επιλογή ενός πολιτικού και όχι ενός διπλωμάτη για την πρεσβεία της Αγκυρας, φαίνεται να ακολουθεί την ίδια λογική με τις κυοφορούμενες αλλαγές στο πόστο της Αθήνας, όπου τον Τζέφρι Πάιατ αναμένεται να διαδεχθεί ο ελληνικής καταγωγής νεοϋορκέζος δικηγόρος, Τζορτζ Τσούνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...