Η επαμφοτερίζουσα τακτική του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζεται. Ενώ απειλεί ανοιχτά δύο κράτη-μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο, κάλεσε την ΕΕ σε διάλογο, ομνύοντας στον ευρωπαϊκό «στρατηγικό προσανατολισμό» της χώρας του ενόψει και της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου που θα κρίνει τις σχέσεις των δύο πλευρών.
«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας», είπε το Σάββατο ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο συνέδριο του κόμματός του AKP.
«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη», διαβεβαίωσε και τόνισε ότι «θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας», τόνισε ο ίδιος.
Οπως πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου».
Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να «χρησιμοποιήσει ενεργά τις παλιές και στενές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ για να βρεθεί μια λύση στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, που δήλωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Αγκυρα και ότι οι ηγέτες του μπλοκ πρέπει να βλέπουν «στρατηγικά» τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Μια δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, καθώς η μία μετά την άλλη οι εκθέσεις προόδου των ενταξιακών συνομιλιών καταγράφουν τη στασιμότητα -αν όχι και τη βαθμιαία απόκλιση- στις σχέσεις Αγκυρας και Βρυξελλών.
«Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αφήσουν στην άκρη όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να δουν τους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ μέσω μιας “στρατηγικής νοοτροπίας”» δήλωσε ο Καλίν στους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Εξίσου ακατανόητη στο φως των πρόσφατων ενεργειών της Τουρκίας, όπως η επίσκεψη-σόου του τούρκου προέδρου στα Βαρώσια, είναι και η δήλωση του Καλίν για το Κυπριακό. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν έκανε λόγο για νέες ιδέες για μια «δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού» λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.
Και μάλιστα πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική της προσέγγιση για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή…
Ο Καλίν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες την Παρασκευή, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου οπότε θα εξεταστούν μέτρα κατά της γείτονος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Λιβύη, η Συρία και το Καραμπάχ.
Ακάρ: Υπάρχουν νησιά που δεν είναι ελληνικά
Οι δηλώσεις του προέδρου και του εκπροσώπου του είναι η άλλη όψη των δηλώσεων του τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε ομιλία του στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας έκανε και πάλι λόγο για νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας.
Για τη δραστηριότητα του ερευνητικού «Oruc Reis», του οποίο η παρουσία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο παρατάθηκε με νέα Navtex, ο Ακάρ είπε ότι «κάνουμε ξεκάθαρες εργασίες, φανερές, κάνουμε επιστημονικές και τεχνικές εργασίες».
Πρόσθεσε ότι «είναι ανήθικο να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση ή ως αύξηση της έντασης. Δεν έχει καμία σχέση με την ηθική. Παραβλέπουν τις κινήσεις και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτό δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας».
Προειδοποιήσεις από τη Γαλλία
Και ενώ έρχονταν από την Αγκυρα μάλλον αντιφατικά μηνύματα, το Παρίσι εξέπεμψε το δικό του σαφές μήνυμα: ο καταδικαστέος ρόλος της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.
Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της Τουρκίας και ενδέχεται «να την πιέσει πολύ περισσότερο» λόγω της «απαράδεκτης συμπεριφοράς» της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France Inter, ο Ριστέρ κατήγγειλε τη στάση της Άγκυρας σχετικά με τις προτροπές για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, με φόντο την αντιπαράθεση για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.
«Η Τουρκία διαδραματίζει έναν καταδικαστέο ρόλο σε ό,τι αφορά την εργαλειοποίηση της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας [Εμανουέλ Μακρόν] ή τις θέσεις της Γαλλίας, προκειμένου να βλάψει τη Γαλλία και να βλάψει τις αξίες που πρεσβεύει η Γαλλία», είπε ο γάλλος υπουργός. «Ευχόμαστε η Τουρκία να αλλάξει, ευχόμαστε αυτή η συμπεριφορά να αλλάξει, αυτή η επεκτατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο με αυτές τις έρευνες που πλήττουν την κυπριακή και ελληνική κυριαρχία», είπε.
Ο Ριστέρ κάλεσε επίσης την Τουρκία «να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά κυρίως στη Βόρεια Αφρική με τις διακινήσεις όπλων» και να «σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα σε σχέση με την Ευρώπη».
«Η Τουρκία είναι ένας σπουδαίος λαός, μια σπουδαία χώρα με την οποία επιθυμούμε να έχουμε διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, όμως πρέπει να έχουμε έναν διάλογο αλήθειας, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», επισήμανε.
«Είναι ένας λόγος που φέρει η Ευρώπη κι όχι απλά η Γαλλία και είναι ο λόγος για τον οποίο, για μία ακόμη φορά στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό το τουρκικό ζήτημα θα αναφερθεί για να δούμε με ποιον τρόπο θα πιέσουμε ίσως λίγο περισσότερο, ή πολύ περισσότερο, την Τουρκία, διότι η συμπεριφορά της, ιδίως στην κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News