434
Τρεις υπήκοοι Ολλανδίας δείχνουν το μπόι τους: ο ποδοσφαιριστής Μάρκο φαν Μπάστεν (1,88), το μοντέλο Ελεν Χίντινγκ (1,77) και ο πολιτικός Γκερτ Βίλντερς (1,95) | CreativeProtagon

Tι… κόντυνε τους Ολλανδούς;

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 08:30
Τρεις υπήκοοι Ολλανδίας δείχνουν το μπόι τους: ο ποδοσφαιριστής Μάρκο φαν Μπάστεν (1,88), το μοντέλο Ελεν Χίντινγκ (1,77) και ο πολιτικός Γκερτ Βίλντερς (1,95)
|CreativeProtagon

Tι… κόντυνε τους Ολλανδούς;

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2021, 08:30

Η χώρα που είναι γνωστή για τις τουλίπες, τους ανεμόμυλους και τις αγελάδες, για τις μπίρες της, για την επεξεργασία διαμαντιών και την παραγωγή ποδοσφαιρικών αδαμάντων τύπου Κρόιφ, όπως και για τα χασισοποτεία και τις πορνικές προθήκες του Αμστερνταμ, η… επίπεδη Ολλανδία, σταμάτησε να… ψηλώνει. Δηλαδή οι άνθρωποί της έχασαν λίγο από το μπόι τους, αν και παραμένουν οι ψηλότεροι όλου του κόσμου. Το ύψος των Ολλανδών είχε υπολογιστεί, κατά μέσο όρο, σε ένα μέτρο και 84 εκατοστά, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι υπήρξε απώλεια ενός εκατοστού στους άνδρες, εν συγκρίσει με το μακρινό 1980. Αλλά και οι Ολλανδέζες που γεννήθηκαν από το 2001 και έπειτα έχουν κοντύνει περί το ενάμισι εκατοστό, εν συγκρίσει με αυτές που γεννήθηκαν προ του 1980. Βέβαια, το 21% των Ολλανδών έχουν ύψος πάνω από ένα μέτρο και 90 εκατοστά. Οι ειδικοί έψαξαν τις αιτίες, έγραψε η Corriere della Sera.

Ναι μεν οι μετανάστες και οι μετανάστριες κόντυναν τον μέσο όρο τεκνοποιώντας επί ολλανδικού εδάφους, όμως το κόντεμα παρατηρείται και σε γηγενείς Ολλανδούς. «Οι ντόπιοι άνδρες δεν έχουν ψηλώσει», εξηγεί η έκθεση της Στατιστικής, «ενώ και οι γυναίκες έχουν κοντύνει κάπως». Το δείγμα της έκθεσης είναι 719.000 Ολλανδοί εκ γενετής, ηλικίας μεταξύ 19 και 60 ετών.

Λόγω της εκτεταμένης αγελαδοτροφίας στο πράσινο ίσωμα, το τυπικό δεκατιανό ή το γεύμα πολλών Ολλανδών μέχρι και σήμερα είναι το ίδιο με εκείνο των προγόνων τους, δηλαδή ένα σάντουιτς με τυρί, ένα ποτήρι κρύο γάλα, άντε και ένα γιαούρτι για επιδόρπιο. Αυτό το γαλακτοκομικό όργιο ψήλωσε τόσο πολύ τους Ολλανδούς.

Οι ειδικοί λένε ότι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας άλλαξε και τις διατροφικές συνήθειες των Ολλανδών. Ενέσκηψε εξ Αμερικής το λεγόμενο «τζανκ φουντ», δηλαδή η… σκουπιδοφαγία, και εσχάτως τα λεγόμενα «vegan» εδέσματα, δηλαδή η αποκλειστική χορτοφαγία (χωρίς γαλακτοκομικά). Το οποίον σημαίνει ότι τα δημοφιλή φαγητά των σημερινών Ολλανδών δεν περιέχουν καλής ποιότητας ζωικές πρωτεΐνες. Αντιθέτως, ο ρόλος της μετανάστευσης στο κόντεμα του πληθυσμού κρίνεται περιθωριακός.

Πάλι, όμως, η Στατιστική μάς ενημερώνει ότι το 12% των Ολλανδών είναι χορτοφάγοι (άτομα που καταναλώνουν και γαλακτοκομικά), ενώ λίγο περισσότεροι από το 2% του πληθυσμού είναι οι «vegan». Ετσι η Ολλανδία εξακολουθεί να τρώει γαλακτοκομικά, μάλιστα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος (342 λίτρα ετησίως ανά άτομο). Αρα δεν μπορεί να ευθύνεται μόνο η διατροφή για το, ελάχιστο έστω, κόντεμα των Ολλανδών.

Και το μυστήριο παραμένει, αφού δεν εξηγείται και με την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας, η οποία εξαθλίωσε πολλά νοικοκυριά. Υποθέτουμε ότι συνέβη ό,τι και στις  ΗΠΑ, όπου οι άνθρωποι κατανάλωσαν τροφές πλούσιες σε θερμίδες αλλά φτωχές σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...