Η εποχή μας προσομοιάζει με τα τέλη του Μεσοπολέμου. Η απαξίωση της πολιτικής μας έχει οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα, σε μια αντιπαράθεση χωρίς ισχυρό πολιτικό βάρος. Είναι ένα σημάδι των καιρών που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Ο κόσμος έχει κουραστεί, καθώς από το 2008 διάγουμε μια περίοδο κρίσεων: αυτά τα σοβαρά επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας, το Σάββατο, στο συνέδριο της «Καθημερινής» με τίτλο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».
Ωστόσο άλλα που είπε ο κ. Τσίπρας, στην πρώτη του δημόσια παρουσία μετά και τα όσα τραγελαφικά διαδραματίστηκαν στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, από το οποίο ο ίδιος απείχε, είχαν πιο ενδιαφέρον.
Παραδέχτηκε, για παράδειγμα ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείριση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ατυχής, παρά τις καλές προθέσεις, τις οποίες επικαλέστηκε.
«Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας», αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, ως γνωστόν, χρησιμοποίησε την υπόθεση της αμερικανικής φαρμακευτικής για να καταστρέψει 10 πολιτικούς του αντιπάλους (η λεγόμενη «σκευωρία» της Novartis), χωρίς φυσικά να το καταφέρει.
«Η Αριστερά δεν καταφέρνει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να δώσει προοπτική ενθουσιασμού και μιας καλύτερης ζωής, γι’ αυτό οφείλει να αναστοχαστεί γιατί οι αξίες της είναι διαχρονικές», επεσήμανε κατά τα άλλα, και ισχυρίστηκε ότι δεν σκεφτόταν ότι η «Πρώτη Φορά Αριστερά» θα ήταν μια ιστορική ρεβάνς. Ξέχασε να αναφερθεί, βέβαια, στο ότι ο ίδιος έριχνε λάδι στη φωτιά του διχασμού και της τοξικότητας λέγοντας τα περιβόητα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».
Κάποιοι φλέρταραν με την ανάγκη του Grexit
«Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ», είπε επίσης κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, μολονότι βέβαια, ο ίδιος εκεί είχε οδηγήσει τα πράγματα.
«Το 2015 η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση και η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω. Το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. Εμείς φέραμε ένα μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες. Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την ανάγκη η χώρα να βγει από το ευρώ», είπε, αναφερόμενος προφανώς και σε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης που ο ίδιος έφτιαξε το 20215.
Ο Παπανδρέου είχε δύο όψεις
Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο πολλοί έχουν πει ότι μιμείται, ανέφερε: «Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπάρχει η όψη του Παπανδρέου της Αλλαγής και υπάρχει και η κατάληξη της διακυβέρνησης, όταν έγινε ο ίδιος κατεστημένο».
Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος για την κυβέρνησή του για τρία πράγματα: 1) την έξοδο από το μνημόνιο, 2) τη Συμφωνία των Πρεσπών, 3) το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες στιγμές, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, κατά την άποψή του, «η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης όσον αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».
Ωστόσο δήλωση απογοητευμένος που «δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε έναν βελούδινο διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας». Αναφερόμενος στη σύμπραξη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, αρκέστηκε να υποστηρίξει ότι «έγινε με βάση τις δυνατότητες που υπήρχαν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News