Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις, δίνοντας έμφαση στη μείωση της επιβάρυνσης της εργασίας και κυρίως της μισθωτής, ανέδειξε την Πέμπτη, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
«Προκρίνουμε τη μείωση της φορολογίας της εργασίας και όχι της κατανάλωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης και επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τη μισθωτή εργασία, τόνισε ότι επίκειται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα το 2022, επιπλέον των 3 μονάδων που μειώθηκαν φέτος και της 0,9 μονάδας τον προηγούμενο χρόνο. Στο ίδιο πλαίσιο έκανε επίσης λόγο για σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Σε ομιλία του εξάλλου την Τετάρτη σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, ο κ. Πατέλης σημείωσε πως όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, όπως η μείωση του λεγόμενου πλαφόν των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι επισημάνσεις αυτές του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού έχουν σημασία, σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμά της η «Καθημερινή», γιατί δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να κινηθεί στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης και της διεύρυνσης των δύο αυτών μέτρων (μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες και αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης), που ψηφίστηκαν και ισχύουν προσωρινά μόνο, για φέτος.
Για να το επιτύχει αυτό, πρέπει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η προδιαγραφόμενη διατήρηση της δημοσιονομικής χαλάρωσης, που ισχύει φέτος και για το 2022, δίνει βάσιμες ελπίδες ότι αυτό θα καταστεί εφικτό.
Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, η χαλάρωση αυτή των κανόνων της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει δοκιμαστικά αυτές τις ελαφρύνσεις και να διαπιστώσει στην πράξη ποιο θα είναι το πραγματικό δημοσιονομικό τους κόστος. Εκτίμησή του ήταν το κόστος θα αποδειχθεί μικρότερο από το «λογιστικό», όπως το ονόμασε, καθότι ένα μέρος του θα αντισταθμιστεί από τη θετική επίπτωση του μέτρου στην πραγματική οικονομία.
Η πρόθεση της κυβέρνησης, σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη συνέχιση των φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως οι παραπάνω, θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα κατατεθούν στις Βρυξέλλες στο τέλος Απριλίου και τον Μάιο αντίστοιχα.
Πηγή του οικονομικού επιτελείου ανέφερε σχετικά ότι κάποιες εκκρεμότητες από τις παραπάνω θα περιληφθούν στα σενάρια των προγραμμάτων αυτών και κάποιες άλλες θα παραπεμφθούν για τον προϋπολογισμό το φθινόπωρο.
Εξάλλου, στο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας για το 2021 προβλέπεται η διερεύνηση της δυνατότητας σωρευτικής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι όχι μόνο θα διατηρηθεί η φετινή μείωση των 3 μονάδων, αλλά θα υπάρξει και περαιτέρω μείωση κατά 1,1 μονάδα έως το 2023.
Ο κ. Πατέλης επεσήμανε ακόμη ότι εκτός από τις φορολογικές ελαφρύνσεις προχωρούν και οι μεταρρυθμίσεις. Οπως είπε, η μεγάλη πρόκληση μετά την πανδημία θα είναι η μετάβαση στην ψηφιοποίηση με τρόπο που θα αξιοποιείται προς όφελος της οικονομίας, αλλά και θα προστατεύει από πιθανές αρνητικές παρενέργειές της. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσουν μεταξύ άλλων την κατάρτιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις νέες ψηφιακές δεξιότητες.
«Τα πρώτα μηνύματα για μετά την πανδημία είναι πολύ αισιόδοξα», ανέφερε εξάλλου ο Αλέξης Πατέλης, καθώς η χώρα «χτίζει εμπιστοσύνη» αυτό το διάστημα ακόμη και με πρωτοβουλίες όπως αυτή του «πράσινου διαβατηρίου». Η εμπιστοσύνη αυτή θα μεταφραστεί σε προσέλκυση επενδύσεων, εκτίμησε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News