250
Ο Αλέξης Πατέλης τόνισε ότι καταργήθηκε μια «παράλογη ρύθμιση» που απαγόρευε την αιμοδοσία | ANT1/WebTV

Αλέξης Πατέλης: Σήμερα έδωσα αίμα για πρώτη φορά, χάρη στην αλλαγή του νόμου

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 22:39
Ο Αλέξης Πατέλης τόνισε ότι καταργήθηκε μια «παράλογη ρύθμιση» που απαγόρευε την αιμοδοσία
|ANT1/WebTV

Αλέξης Πατέλης: Σήμερα έδωσα αίμα για πρώτη φορά, χάρη στην αλλαγή του νόμου

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 22:39

Αιμοδότης για πρώτη φορά μετά την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο έγινε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, με την απόφαση που αποσυνδέει τον σεξουαλικό προσανατολισμό από την αιμοδοσία.

Προ ημερών υπογράφηκε η απόφαση του υπουργείου Υγείας η οποία καταργούσε μια αναχρονιστική απαγόρευση. Μέχρι πρότινος αποκλειόταν από την αιμοδοσία κάθε πρόσωπο που είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977 ως σήμερα.

«Είμαι 51 ετών και είναι η πρώτη φορά που δίνω αίμα», είπε στον ANT1 ο κ. Πατέλης που έχει παντρευτεί με τον σύντροφό του στο εξωτερικό (στην Ελλάδα έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης). Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν ένας δικός του άνθρωπος είχε χρειαστεί αίμα, αλλά δεν μπορούσε να τον βοηθήσει γιατί απαγορευόταν.

Η Ελλάδα, είπε ακόμη, ήταν μία από τις 19 χώρες σε όλο τον κόσμο που είχε καθολική απαγόρευση αιμοδοσίας για τους ομοφυλόφιλους πολίτες, κάτι που πλέον αλλάζει. Ηταν «μια παράλογη ρύθμιση που αναπαρήγαγε στερεότυπα», είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι «σε προσωπικό επίπεδο είμαι πραγματικά συγκινημένος».

Σε ανάρτησή του στο Facebook o κ. Πατέλης προσέθεσε: «Μία παράλογη ρύθμιση, που απέκλειε απολύτως τους ομοφυλόφιλους πολίτες από το να γίνουν αιμοδότες, αναπαράγοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις, καταργήθηκε. Δεν είναι ντροπή να είσαι ομοφυλόφιλος, ντροπή είναι να έχεις προκαταλήψεις. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι πραγματικά συγκινημένος. Μπορώ επιτέλους να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου που έχουν ανάγκη από αίμα. Θέλω, τέλος, με την ευκαιρία αυτή να καλέσω όλους τους συμπολίτες που μπορούν, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Το αίμα σώζει ζωές!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...