Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρόλαβε να ολοκληρώσει την αυτοβιογραφία πριν πεθάνει. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, όπως αποκάλυψε η χήρα του. Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θεωρείτο ο πιο επικίνδυνος επικριτής του Πούτιν, πέθανε σε ηλικία 47 ετών σε μια απομακρυσμένη φυλακή στην Αρκτική, τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού είχε επιστρέψει στη Ρωσία από την αυτοεξορία του και έχοντας επιζήσει από προηγούμενη απόπειρα δολοφονίας.
Οπως μεταφέρουν οι Times, η χήρα του, Γιούλια Ναβάλναγια, είπε ότι ο σύζυγός της έγραφε ένα βιβλίο το οποίο είχε ήδη μεταφραστεί σε 11 γλώσσες και θα κυκλοφορήσει στις 22 Οκτωβρίου. «Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι έτσι θα έγραφε ο Αλεξέι την αυτοβιογραφία του» έγραψε η ίδια στο Twitter/X. «Νόμιζα ότι θα ήμασταν περίπου 80 ετών, θα καθόταν μπροστά στον υπολογιστή του, πληκτρολογώντας δίπλα σε ένα ανοιχτό παράθυρο. Θα περιφερόμουν γύρω του, θα παραπονιόμουν ότι τα εγγόνια μας φτάνουν ανά πάσα στιγμή και εκείνος ήταν απασχολημένος με τις χαζομάρες του.
»Αλλά μετά την απόπειρα δηλητηρίασής του, το 2020, ο κόσμος τού έλεγε συνέχεια “Αλεξέι, πρέπει να γράψεις ένα βιβλίο”. Τι είδους αυτοβιογραφία γράφεις στα 44 σου; Στο λιγότερο από το μισό της ζωής σου; Ποτέ δεν ένιωσε ότι βιαζόταν, δεδομένου ότι υπήρχαν πολλά ακόμη μπροστά του. Και μετά έγιναν όλα όσα έγιναν. Ηταν απαίσιο, άδικο. Δεν θα υπήρχε τελικά δεύτερο ημίχρονο».
Ο Ναβάλνι ξεκίνησε να γράφει τα απομνημονεύματά του, με τίτλο Patriot (Πατριώτης), το 2020, αφότου δηλητηριάστηκε. Η χήρα του συνεργάζεται με τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Knopf και επιμελείται το χειρόγραφό του, είπε ο εκδοτικός οίκος.
Ο οίκος ενημέρωσε επίσης, όπως αναφέρουν οι Times, ότι το βιβλίο θα καλύπτει τη νεότητα του Ναβάλνι, την πρώιμη άνοδό του ως πολιτικού ακτιβιστή, τον γάμο και την οικογένειά του, την πολιτική του καριέρα ως ηγέτη της αντιπολίτευσης και τις επιθέσεις κατά της ζωής του.
Η Ναβάλναγια πρόσθεσε στο Twitter/X: «Του άρεσε να συνδέει αναμνήσεις από τη ζωή του με τα γεγονότα σε εθνικό επίπεδο. Του άρεσε πολύ να περιγράφει τα παιδικά του χρόνια. Αλλά δεν έχει νόημα να συνεχίσω. Σύντομα θα τα διαβάσετε μόνοι σας».
Και κατέληξε: «Αυτό το βιβλίο είναι μια απόδειξη όχι μόνο για τη ζωή του Αλεξέι, αλλά και για την ακλόνητη δέσμευσή του στον αγώνα εναντίον της δικτατορίας. Εναν αγώνα για τον οποίο έδωσε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της ζωής του».
Η Ναβάλναγια, που ζει στην εξορία και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην κηδεία του συζύγου της στη Μόσχα, έχει αναδειχθεί σε ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, διοχετεύοντας τη θλίψη της στην εκστρατεία κατά της διακυβέρνησης του Πούτιν.
Αφού επέλεξε να επιστρέψει στη Ρωσία, το 2021, ο Ναβάλνι άρχισε να μεταφέρεται από φυλακή σε φυλακή και τελικά πέθανε στη σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν στους -28 βαθμούς Κελσίου.
Το βιβλίο του είναι πιθανό να συγκριθεί με άλλα σπουδαία έργα της ρωσικής λογοτεχνίας που γράφτηκαν από πολιτικούς αντιφρονούντες και κρατούμενους σε στρατόπεδα εργασίας, τα περίφημα γκούλαγκ της Σιβηρίας.
Μεταξύ αυτών ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, ο νομπελίστας μυθιστοριογράφος του βιβλίου «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ», και ο Βαρλάμ Σαλάμοφ, ο συγγραφέας του βιβλίου «Ιστορίες από την Κολυμά». Τον 19ο αιώνα ο Αντον Τσέχοφ έγραψε επίσης για τις άθλιες συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι ρώσοι κρατούμενοι στη Σαχαλίνη, ένα νησί στα ανοιχτά των ρωσικών ακτών στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News