491
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την Λίνα Μενδώνη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου (δεύτερος από δεξιά) στην Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αλεξάνδρεια: Εγκαίνια για την ανακαινισμένη Οικία Καβάφη

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2024, 17:44
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με την Λίνα Μενδώνη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου (δεύτερος από δεξιά) στην Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αλεξάνδρεια: Εγκαίνια για την ανακαινισμένη Οικία Καβάφη

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2024, 17:44

Ο δρόμος όπου βρίσκεται η Οίκια Καβάφη στην Αλεξάνδρεια ονομαζόταν Lepsius, ωστόσο αργότερα μετονομάστηκε σε C.P. Cavafy, προς τιμή του μεγάλου έλληνα ποιητή. Σήμερα, η Οικία Καβάφη έχει ανακαινιστεί και με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να γίνει ένας ζωντανός χώρος για όλους, Έλληνες και ξένους, επισκέπτες και μελετητές, που θέλουν για λίγο να αισθανθούν αυτήν την ιδιαίτερη συγκίνηση που, ακόμα και σήμερα, καταλαμβάνει όποιον μπαίνει στα δωμάτια όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κωνσταντίνος Καβάφης.

Την ανακαινισμένη Οικία Καβάφη εγκαινίασε το Σάββατο στην Αλεξάνδρεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε:

«Με χαρά και συγκίνηση εγκαινίασα την ανακαινισμένη Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, έργο που ανέλαβε και υλοποίησε με ιδιαίτερη φροντίδα το Ίδρυμα Ωνάση. Η ανάδειξη αυτού του χώρου, όπου ακόμη κυκλοφορεί το πνεύμα της μοναδικής καβαφικής ποίησης, αποτελεί μέγιστη προσφορά όχι μόνο στην ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας και στους Έλληνες μελετητές και λάτρεις του καβαφικού έργου, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, που αναγνώρισε στους στίχους του έναν μεγάλο ποιητή του 20ου αιώνα».

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγείται στην ανακαινισμένη Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μετά τα εγκαίνια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου ξεναγήθηκαν στην οικία από την υπεύθυνη του Αρχείου Καβάφη Μαριάννα Χριστοφή.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση (δεξιά) Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου. Το Ίδρυμα ανέλαβε την ανακαίνιση της Οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια. / ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η αποκατάσταση της Οικίας Καβάφη

Ξεκινώντας με την απόκτηση του Αρχείου Καβάφη, την ψηφιοποίηση και το άνοιγμά του στο κοινό και τον ερευνητή, δέκα χρόνια μετά, το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει εμπράκτως το έργο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια, ώστε η Οικία του Κ. Π. Καβάφη να καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Υπό την αρχιτεκτονική μελέτη του flux-office της Εύας Μανιδάκη και του Θανάση Δεμίρη, το Ίδρυμα υποστήριξε την αποκατάσταση και στην ενίσχυση της λειτουργίας της Οικίας Καβάφη. Το μέρος όπου ο Κ. Π. Καβάφης έζησε για 35 χρόνια, ανακαινίστηκε ώστε να αναδείξει την εικόνα που είχε η κατοικία τα χρόνια που έζησε ο ποιητής σε αυτό. Η Οικία Καβάφη, μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο δίνοντας ζωντανές εικόνες της βιογραφίας του ποιητή.

Η Οικία Καβάφη -ή αλλιώς το Μουσείο Καβάφη- στην Αλεξάνδρεια εγκαινιάστηκε το 1992 με πρωτοβουλία του ιστορικού και συγγραφέα Kωστή Μοσκώφ (1939-98), ενός ενεργητικού και χαρισματικού ανθρώπου των γραμμάτων και της επιστήμης, αλλά και Μορφωτικού Ακόλουθου στην Ελληνική Πρεσβεία του Καΐρου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο, ο Μοσκώφ δημιούργησε το Μουσείο Καβάφη με σκοπό τη στήριξη των σπουδών ποίησης μέσα από τα Καβάφεια Συνέδρια, που καθιέρωσε και ακόμη πραγματοποιούνται στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, παράλληλα με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ένα δωμάτιο της Οικίας έχει παραχωρηθεί και λειτουργεί σαν αίθουσα Στρατή Τσίρκα, στην οποία εκτίθεται φωτογραφικό υλικό και αντίτυπα των βιβλίων του.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...