339
Από το γεύμα του πρωθυπουργού με τον αλβανό ομόλογό του τον Ιανουάριο του 2021 στην Αθήνα | INTIMEnews

Aκυρώθηκε η ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χειμάρρα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 09:27
Από το γεύμα του πρωθυπουργού με τον αλβανό ομόλογό του τον Ιανουάριο του 2021 στην Αθήνα
|INTIMEnews

Aκυρώθηκε η ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χειμάρρα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 09:27

Ακυρώθηκε αιφνιδίως η ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, στις περιοχές όπου διαβιεί η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, καθώς σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, λόγω καιρικών συνθηκών, δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου που θα μετέφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο διάστημα, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού σε περιοχές όπου διαβιεί η ελληνική εθνική μειονότητα, ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 1991, στη Δερβιτσάνη.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία,  συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, ξεκίνηση την Τρίτη με τη συμμετοχή του στις εργασίες της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα (σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που ανάλογη Σύνοδος φιλοξενείται σε χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ενωση).

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία και εν προκειμένω με τον ομόλογό του, Εντι Ράμα,  τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι  και την πρόεδρο της Βουλής, Λιντίτα Νικόλα (Lindita Nikolla).

Προηγουμένως ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και επιδιώκει την βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Είναι γνωστή η θέση της για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεννόησης. Υπενθυμίζεται, μάλιστα ότι υπάρχει ήδη πολιτική συμφωνία για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ζήτημα που αναμενόταν να συζητηθεί στη συνάντηση του Ν. Δένδια με την Αλβανίδα ομόλογό του την Παρασκευή.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο και αναμένεται να επαναλάβει ότι οι συμφωνίες στη βάση του Διεθνούς Δικασίου και της συνεννόησης γειτονικών χωρών συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News