Οι ροκ σταρ ξέρουν να κάνουν και πολιτική, αποδεικνύει μετά τον Μπρους Σπρίνγκστιν και ο Καναδός Μπράιαν Ανταμς που αποφάσισε να ακυρώσει συναυλία στο Μισισίπι σε διαμαρτυρία για τον νέο νόμο της πολιτείας που ουσιαστικά στρέφεται κατά των ομοφυλοφίλων.
Ο Ανταμς θα τραγουδούσε αυτή την Πέμπτη στο Μπιλόξι, ακυρώνει όμως την εμφάνισή του μετά από αυτό το μέτρο που θεωρεί ότι εισάγει «ακραίες διακρίσεις».
«Δεν μπορώ να τα έχω καλά με την συνείδησή μου να τραγουδήσω σε μια πολιτεία όπου σε συγκεκριμένα άτομα αρνούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού», γράφει σχετικά στο Instagram.
Προσθέτει ότι ενώνει την φωνή του κατά του νόμου σε αλληλεγγύη με όλους του φίλους του στη ΛΟΑΤ κοινότητα (Λεσβίες, Ομοφυλόφυλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Transgender). Εκφράζει δε την ελπίδα ότι «το Μισισίπι θα συνέλθει (εννοεί αποσύροντας το νόμο) και θα μπορώ να επιστρέψω για να παίξω με όλους τους φίλους μου».
Ο πολιτειακός νόμος, που πέρασε την περασμένη εβδομάδα, θα επιτρέπει σε ανθρώπους που επικαλούνται τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις να αρνούνται να παράσχουν υπηρεσίες σε ομόφυλα ζευγάρια, όπως το να τους παντρέψουν. Επιπλέον, επιτρέπει την επίκληση σε αυτές τις πεποιθήσεις σε κάποιον που θέλει να ρυθμίσει θέματα όπως ο κώδικας ενδυμασίας σε μια εργασία, αλλά και την πρόσβαση σε χώρους υγιεινής ή αποδυτήρια.
Ηδη την διαμαρτυρία τους κατά του νόμου έχουν διατυπώσει 95 συγγραφείς από το Μισισίπι, μεταξύ τους ο Τζον Γκρίσαμ, γνωστός και στο ελληνικό κοινό για τα κατασκοπευτικά θρίλερ, πολλά από τα οποίο έχουν μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, αλλά και η Ντόνα Ταρτ, η συγγραφέας της «Καρδερίνας». Καλούν όλοι σε ακύρωση του νόμου πριν την 1η Ιουλίου οπότε τίθεται σε ισχύ.
Ενδιαφέρον είναι ακόμη ότι 11 Δημοκρατικοί πολιτειακοί βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του νόμου τώρα ζητούν την κατάργησή του, σύμφωνα με το Reuters. «Ψήφισα λάθος, τώρα θέλω να το επανορθώσω», έγραψε ένας από αυτούς, ο Μπίλι Ρίτσαρντσον, σε άρθρο γνώμης σε εφημερίδα.
Καλλιτέχνες κατά της ομοφοβίας
Ο Ανταμς έρχεται να προστεθεί στη λίστα όσων διαμαρτύρονται έμπρακτα για το κύμα των νόμων οι οποίοι επιχειρούν να «ροκανίσουν» την περσινή ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που επέτρεψε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Ενα χρόνο μετά, γύρω στις 10 πολιτείες του νότου σπεύδουν να υιοθετήσουν -ή σκέφτονται να το κάνουν- νόμους οι οποίοι στην πράξη περιστέλλουν τα δικαιώματα των ζευγαριών του ίδιου φύλου. Οι δικαιολογίες είναι λίγο ως πολύ οι ίδιες: προστασία των γυναικών και των παιδιών και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.
Ο νόμος στη Βόρεια Καρολίνα, για παράδειγμα, ουσιαστικά εισάγει διακρίσεις σε βάρος διεμφυλικών ατόμων με πρόσχημα την καλύτερη λειτουργία των χώρων υγιεινής σε δημόσια κτίρια. Συγκεκριμένα απαγορεύει σε διεμφυλικά άτομα να χρησιμοποιούν τουαλέτες και αποδυτήρια διαφορετικά από το βιολογικό φύλο τους.
Υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα από μια ροκ συναυλία, λέει ο Μπρους Σπρίνγκστιν, που ακύρωσε συναυλία του εξαιτίας ομοφοβικού νόμου στη Βόρεια Καρολίνα
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, καλλιτέχνης έντονα πολιτικοποιημένος με συνεπή στάση εδώ και δεκαετίες, αποφάσισε να ακυρώσει προγραμματισμένη για την περασμένη Κυριακή συναυλία στο Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μαζί με το συγκρότημά του, την E Street Band, τονίζει ότι τάσσεται στο πλευρά όσων διαμαρτύρονται σε αυτόν τον νόμο. Υπάρχουν και πράγματα πιο σημαντικά από μια ροκ συναυλία, έγραψε.
Το προσεχές διάστημα έχουν προγραμματίσει συναυλίες στην Βόρεια Καρολίνα η Beyoncé, ο Τζάστιν Μπίπερ, οι Pearl Jam και η Σίντι Λόπερ (που είναι και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφύλων), γράφει η Guardian. Για την ώρα οι προθέσεις τους για το τί θα πράξουν δεν είναι γνωστές.
Πέρα όμως από τους μουσικούς, και οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να πιέσουν τις πολιτείες να ακυρώσουν τη νομοθεσία. Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες που εδρεύουν στην Βόρεια Καρολίνα, η Bank of America και η Ameican Airlines, έχουν εκφράσει σε υψηλούς τόνους την δυσαρέσκεια τους, ενώ η Paypal απέσυρε τα σχέδια για την κατασκευή τεχνικού κέντρου στην ίδια πολιτεία, το οποίο θα έδινε γύρω στις 400 θέσεις εργασίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News