Yστερα από δύο ημέρες εντόνων λογομαχιών στη Βουλή, για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει μια σειρά από θέματα στο χώρο της περίθαλψης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέσυρε –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή– τη διάταξη που θα επέτρεπε για πρώτη φορά σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν υπηρεσίες και εντός του ΕΣΥ.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο αποφάσισε να φέρει την επίμαχη ρύθμιση, όχι ως άρθρο ή τροπολογία αλλά ως «νομοτεχνική βελτίωση» που προστέθηκε στο νομοσχέδιο τα χαράματα της Παρασκευής (τελευταίας ημέρας της συζήτησης λίγο πριν την ψήφιση).
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη διαδικασία ως παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και των κανόνων καλής νομοθέτησης.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αντέτεινε ότι δεν αιφνιδίασε κανέναν αφού είχε προαναγγείλει ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί με αυτή τη μορφή. «Όσοι είναι μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο αυτό, ξέρουν ότι έγινε σχετική συζήτηση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Παρακολούθησαν την ακρόαση φορέων και άκουσαν και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και άλλους φορείς του ιατρικού κόσμου, οι οποίοι ζήτησαν να νομοθετήσουμε την πρόσβαση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Είχα πει μέσα στην επιτροπή ότι θα το δεχθώ και ότι θα καταθέσω νομοτεχνική βελτίωση που θα περιλαμβάνει αυτό το άρθρο, για να λάβω νομοθετική εξουσιοδότηση, γι΄ αυτό το ζήτημα και έγινε και σχετική συζήτηση μέσα στην επιτροπή», ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρόκειται για πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που δεν πρέπει να χαθεί πίσω από τις διαδικασίες. «Αν το πρόβλημά σας είναι διαδικαστικό και έχετε πρόθεση, αν έρθει με τη μορφή τροπολογίας την επόμενη εβδομάδα, να την υποστηρίξετε, δηλαδή αν το πρόβλημα δεν είναι η ουσία αλλά η διαδικασία, σε αυτή την περίπτωση, αν έστω ένα κόμμα από την αντιπολίτευση πει ότι θέλει να την υποστηρίξει αλλά επειδή υπάρχει διαδικαστικό ζήτημα δεν μπορεί, τότε θα αποσύρω τη ρύθμιση και θα το φέρω την επόμενη εβδομάδα. Αν όμως όλα τα κόμματα πείτε ότι θέλετε να το καταψηφίσετε και εφευρίσκετε διαδικαστικό ζήτημα, για κάτι που εσείς διαφωνείτε επί της ουσίας, τότε θα το σκεφτώ», είπε ο υπουργός.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη επανέλαβε ότι το περιεχόμενο της νομοτεχνικής βελτίωσης ήταν αίτημα που είχε διατυπωθεί, κατά την ακρόαση των φορέων, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου. Για την ουσία της ρύθμισης, η κυρία Αγαπηδάκη είπε ότι εισάγονται αυστηρές προδιαγραφές και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός μίλησε για αντικανονική διαδικασία και ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του επί της ουσίας και επί της διαδικασίας, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων κομμάτων.
Τελικά η επίμαχη διάταξη απεσύρθη, με τον υπουργό Υγείας να επιφυλάσσεται ότι θα την επαναφέρει την άλλη εβδομάδα ως τροπολογία, για να συζητηθεί κανονικά.
Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε αργότερα την Παρασκευή, προβλέπει επίσης για πρώτη φορά στην Ιστορία του ΕΣΥ τη δυνατότητα των γιατρών να διατηρούν το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και παράλληλα να ασκούν ιδιωτικό έργο εκτός ΕΣΥ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News