575
| ΕΡΤ

«Αξιολογούμαστε όλοι καθημερινά» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2023, 22:41
|ΕΡΤ

«Αξιολογούμαστε όλοι καθημερινά» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2023, 22:41

Σαν ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ έμοιαζαν οι συνεντεύξεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια, και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, το βράδυ της Τρίτης με αφορμή τη συζήτηση περί αλλαγών προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα ή ακόμη και αντικατάστασης του πρώτου.

Η δήλωση του κ. Κικίλια ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί –«εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ…»– στον ΑΝΤ1 «βρήκε» μια απάντηση στη συνέντευξη του κ. Μαρινάκη, ο οποίος περίπου την ίδια ώρα επαναλάμβανε από τη συχνότητα της ΕΡΤ το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ότι «όλοι κρίνονται».

Πιο συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι τρεις μήνες μετά την εκλογή της η κυβέρνηση μετρά ήδη δύο υπουργούς εκτός –ο λόγος για τον κ. Μηταράκη και, πιο πρόσφατα, τον κ. Βαρβιτσιώτη– και τα σενάρια ότι σύντομα θα δουν την πόρτα της εξόδου περισσότεροι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε αρχικά να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση ή εξέλιξη.

«Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού» είπε. Ωστόσο, σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το «όλοι κρινόμαστε», το μήνυμα που εξέπεμψε ο ίδιος εις διπλούν πρόσφατα (1, 2), άδραξε την ευκαιρία για να υπογραμμίσει εκ νέου:

«Πρώτον, όποιος έχει δημόσιο αξίωμα, κρίνεται. Πριν και πάνω από όλα από τους πολίτες, και κρίνεται καθημερινά για την δουλειά του και το αποτέλεσμα του. Και επειδή δυστυχώς είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, η μόνη ιδεολογία κάποιου να είναι η καρέκλα, και λέξεις όπως η “ευθιξία”, η “πολιτική ευθύνη” να είναι άγνωστες και να θυμώνουν περισσότερο τον κόσμο, αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση για τις κυβερνήσεις και όσους έχουν θέση ευθύνης επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

»Δεύτερον, προφανώς και αξιολογούνται όλοι καθημερινά. Αξιολογούμαστε όλοι καθημερινά σε σχέση με το τι είχαμε πει και το τι κάνουμε. Αυτό είναι μία διαρκής διαδικασία (…)».

«Δεν έχουν προηγούμενο οι πλημμύρες στη Θεσσαλία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί και στο μέγεθος των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα αυτό το καλοκαίρι, μιλώντας για μεγάλες ευθύνες των στελεχών της κυβέρνησης «σε πολύ δύσκολες συγκυρίες».

«Αυτό το καλοκαίρι είδαμε την μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει συμβεί ποτέ. Το πιο δύσκολο καλοκαίρι, επτά ημέρες σε ακραίο κίνδυνο, ημέρες ρεκόρ με παράλληλες εστίες. Ο κρατικός μηχανισμός δοκιμάστηκε, οι άνθρωποι αυτοί του μηχανισμού, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, υπερέβαλαν εαυτούς. Είδαμε το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο που έχει συναντήσει η χώρα μας, άρα οφείλουμε να κινούμαστε ακόμα πιο γρήγορα, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά και, προφανώς, να εντοπίζουμε τι άλλο πρέπει να γίνει για να γινόμαστε καλύτεροι» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση.

Στάθηκε ιδιαίτερα σε «αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία», που όπως είπε «δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει καταγραφεί ξανά, είναι το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει συναντήσει η χώρα μας. Είναι αυτό που λέμε συμβαίνει –και ελπίζουμε να μη συμβεί συχνότερα– μία φορά στα 300 τουλάχιστον χρόνια. Οσο νερό έπεσε στη Θεσσαλία, σε μια περιφέρεια της Ελλάδας, μέσα σε λίγες μέρες, πέφτει σε έναν χρόνο στη Γερμανία».

Σημείωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, κανένας από τους πολίτες οι οποίοι έχασαν το σπίτι τους να μείνει χωρίς στέγη και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όλους τους πληγέντες.

Ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει δάνειο και ότι το σύνολο των έργων για την αποκατάσταση των υποδομών και τα αντιπλημμυρικά έργα, κόστους πάνω από δύο δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...