485
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο έτοιμο προς κατανάλωση (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Ακριβότερο κατά 25% θα είναι το ελαιόλαδο λόγω… καύσωνα

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2022, 17:50
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο έτοιμο προς κατανάλωση (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Ακριβότερο κατά 25% θα είναι το ελαιόλαδο λόγω… καύσωνα

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2022, 17:50

Η τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, λόγω του καύσωνα που έχει πλήξει κυρίως την παραγωγή στην Ισπανία, σύμφωνα με προειδοποίηση των παραγωγών της χώρας, η οποία είναι και ένας από τους βασικούς εξαγωγείς ελαιόλαδου στην Ευρώπη.

Η εταιρεία Acesur, η οποία προμηθεύει τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας με ελαιόλαδο, δήλωσε στο BBC ότι οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν στα καταστήματα τους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες, όταν οι ελαιοπαραγωγοί ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους.

Ο Μιγκέλ Κολμενέρο, διευθυντής εξαγωγών της εταιρείας, ανέφερε ότι η τελική αύξηση που θα διαμορφωθεί στην τιμή της λιανικής, είναι της τάξης του 20% με 25%.

Η Ισπανία παράγει σχεδόν το μισό ελαιόλαδο που καταναλώνεται παγκοσμίως. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα πλήττεται από καύσωνες και έντονη ξηρασία, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και την παραγωγή του ελαιόλαδου.

Η Acesur παράγει και διακινεί περισσότερους από 200.000 τόνους ελαιόλαδου ετησίως, από τους περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους που παράγονται στην Ισπανία και πουλάει τα προϊόντα της σε πάνω από 100 χώρες.

Οι περισσότερες από τις ελιές για τα προϊόντα της καλλιεργούνται στην Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία, η οποία είχε πολύ λίγες βροχοπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέο κύμα καύσωνα.

«Ο αντίκτυπος του καύσωνα στην παραγωγή ήταν άμεσος. Πέρυσι, η Ισπανία παρήγαγε περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους ελαιόλαδου, ενώ για φέτος προβλέπεται να παραχθούν μόλις ένα εκατομμύριο τόνοι», εξηγεί ο Κολμενέρο.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ο ξηρός και θερμός καιρός θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την καλλιέργεια της επόμενης σεζόν, εάν τα ελαιόδεντρα δεν καταφέρουν να αναπτύξουν νέα κλαδιά λόγω έλλειψης νερού. Και ως φυσική συνέπεια, η παγκόσμια τιμή του ελαιόλαδου θα εκτιναχθεί.

«Η Ελλάδα, κατ’ εκτίμηση, ως τρίτη παραγωγός χώρα στην Ευρώπη, θα ακολουθήσει στις τιμές τα βήματα των Ιταλών και των Ισπανών, για να προστατεύσει το προϊόν της και να μην πέσει η αξία του. Αρα, είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε καύσωνα και ξηρασία, οι τιμές είναι πολύ πιθανό να ανέβουν τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης στο παγκόσμιο χρηματιστήριο του ελαιόλαδου», εξηγεί στο Protagon ο Γιάννης Καμπούρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής, διακίνησης και εξαγωγής ελαιόλαδου E-la-won.

Τον Ιούλιο, η τιμή αναφοράς Mintec για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος, κατά 7,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 14,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.25%.

Η μέση τιμή του ελαιόλαδου ιδίας ετικέτας στις τέσσερις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, αυξήθηκε κατά 50,2% σε σχέση με πέρυσι (αρχές Αυγούστου), σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών λιανικής Assosia. Από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, οι μέσες τιμές αυξήθηκαν κατά 28,5%.

Εάν ο ξηρός καιρός συνεχιστεί, εξηγεί η Ροξάν Νίκορο, αναλύτρια αγοράς στην εταιρεία Mintec, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε η ίδια, εάν ο διάδρομος σιτηρών που συμφωνήθηκε από την Ουκρανία οδηγούσε σε περισσότερες προμήθειες ηλιέλαιου, αυτό «θα μπορούσε να συγκρατήσει κάπως τις τιμές». Κι αυτό διότι αρκετοί επαγγελματίες με την αύξηση της τιμής του ηλιέλαιου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στράφηκαν στο ελαιόλαδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...