Την επέτειο της κατάληψης της Σμύρνης από τις δυνάμεις του Κεμάλ, το 1922, επέλεξε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να επανέλθει στην προσφιλή του επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, την οποία και κατηγόρησε για μαξιμαλιστικές θέσεις και μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο. Από κοντά και ο υπουργός Αμυνας του Ερντογάν, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επιδόθηκε στο γνωστό παραληρηματικό σόου που μας έχει συνηθίσει τους τελευταίους μήνες, ανοίγοντας όλη τη «βεντάλια» των τουρκικών διεκδικήσεων: από νησιά και βραχονησίδες, μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας στο ανατολικό Αιγαίο, και από την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα, μέχρι τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη.
Σε βινετοσκοπημένη ομιλία του στο συμπόσιο για τη «Θάλασσα των Νήσων», όπως εσχάτως επιδιώκουν να αποκαλούν το Αιγαίο στη γείτονα, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να επιστρατεύσει λαϊκίστικα λογύδρια για να κατηγορήσει την Ελλάδα για τη μη συνεργασία της –όπως υποστήριξε– στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού (σ.σ. να ανοίξει δηλαδή τα σύνορά της).
«Εχει μείνει χαραγμένο στις μνήμες ως ντροπή στον σύγχρονο κόσμο. Οι δυτικές χώρες, ιδίως η Ευρώπη, δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα μαθήματα από το δράμα του μωρού», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές ατάκες του, αναφερόμενος στον χαμό του μικρού Αϊλάν, που πνίγηκε στην προσπάθεια της οικογένειάς του να φύγει από τις ακτές της Αλικαρνασού.
«Αντί να συμβάλει ουσιαστικά στις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας, η Ελλάδα έχει επιταχύνει τις μαξιμαλιστικές πολιτικές της. Ενώ η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αυτή η ιστορική ευκαιρία χάθηκε λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι σε αντίθεση με ό,τι κάνει στο Αιγαίο, συνεχίζει να προσφέρει καταφύγιο σε γκιουλενιστές.
«Η Τουρκία θέλει το Αιγαίο να το θυμούνται με ειρήνη και φιλία και όχι με ένταση και σύγκρουση. Με αυτήν την κατανόηση, φροντίσαμε να μην είμαστε η πλευρά που αυξάνει την ένταση μέχρι τώρα. Ενεργήσαμε με ψυχραιμία μπροστά στην παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών στις περιοχές δικαιοδοσίας της θάλασσας και στα βήματα της γειτονικής μας Ελλάδας, ιδιαίτερα των Navtex, που αύξησαν την ένταση. Δώσαμε προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων μας μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Ερντογάν εξειδανικεύντας τον ρόλο της χώρας του.
Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αμφισβητώντας ανοικτά την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και θέτοντας όλα τα θέματα των τουρκικών διεκδικήσεων:
«Mε την Ελλάδα έχουμε προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, η έκταση των χωρικών υδάτων, η έκταση του εναέριου χώρου, η περιοχή FIR, η περιοχή έρευνας και διάσωσης, η παραβίαση του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Αλλά και στο Αιγαίο τα νησιά, νησίδες και οι βραχονησίδες που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα, οι ισχυρισμοί που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας όπως και της “ΤΔΒΚ” (ψευδοκράτους στη Β. Κύπρο) στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προβοκατόρικες ενέργειες εξοπλισμών όπως και άλλες προβοκατόρικες ενέργειες και βήματα που περιορίζουν τα δικαιώματα των “Τούρκων” (όπως αποκάλεσε τους έλληνες μουσουλμάνους) της Θράκης και η υποστήριξη που δίνουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις».
Εκτός από τη Θράκη, ο Χουλουσί Ακάρ ανακάλυψε και άλλες «τουρκικές μειονότητες» στη Ρόδο και την Κω (όπου πρόσφατη άλλωστε είναι η αποκάλυψη της δράσης κατασκόπων του τουρκικού καθεστώτος).
«Η Ελλάδα, αν και είναι μέλος της ΕΕ, αγνοεί τις αξίες της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές Δίκαιο και συνεχίζει την καταπιεστική πολιτική εναντίον της “τουρκικής μειονότητας” που ζει στη Δυτική Θράκη, στη Ρόδο και στην Κω», ισχυρίστηκε αναίσχυντα ο τούρκος υπουργός Αμυνας, που επανέλαβε και τις γνωστές κατηγορίες περί φιλοξενίας-εκπαίδευσης τρομοκρατών σε ελληνικό έδαφος: «Ενα άλλο πρόβλημα που έχουμε με την Ελλάδα είναι η στήριξη που δίνει στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ολοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα στήριξε και εκπαίδευσε στο Λαύριο τα μέλη του PKK και το DHKP-C και τώρα φιλοξενεί τα μέλη της FETO».
Από την ομιλία Ακάρ δεν έλειψαν ο κομπασμός και οι προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα «να μην ξαναπάθει ό,τι έπαθε το ’22 στη Σμύρνη».
«Η 9η Σεπτεμβρίου είναι η επέτειος του τέλους της ελληνικής περιπέτειας. Δεν πρέπει να ξεχαστεί πόσο βαρύ ήταν το τίμημα αυτής της περιπέτειας που επιχειρήθηκε πριν από έναν αιώνα, οπότε [οι Ελληνες] ας μην επιδιώκουν νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν πάλι σε πόνο και απογοήτευση», ήταν η απειλή που εκτόξευσε, αναφερόμενος εμμέσως στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης.
«Μεταμορφωμένοι σε αμνούς», είπε, έλληνες πολιτικοί εμφανίζονται σε διάφορα μέρη και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία τεχνητή ατζέντα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί!
Και ανοίγοντας τη «βεντάλια» των απίθανων τουρκικών διεκδικήσεων, ο Ακάρ ανέπτυξε μία σειρά από θέματα στην ομιλία του:
«Με την Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ορισμένα προβλήματα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, το εύρος των χωρικών υδάτων, τον εναέριο χώρο, τη γραμμή FIR, τις διαφορές στην περιοχή έρευνας και διάσωσης, την παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που τελούν υπό μη στρατιωτικό καθεστώς, νησιά, νησίδες και βράχια, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα με συμφωνίες, αξιώσεις, που παραβιάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην ανατολική Μεσόγειο, προκλητικές πρωτοβουλίες εξοπλισμού και άλλες προκλητικές δραστηριότητες, πρακτικές, που περιορίζουν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και η υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις».
Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε, επίσης, σε «προβλήματα που προκαλούνται από την παράτυπη μετανάστευση και θέματα που σχετίζονται με την FRONTEX» για να υποστηρίξει ότι η Τουρκία εργάζεται για να λύσει όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου, της λογικής και των σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ «δυστυχώς, οι έλληνες συνομιλητές μας συνεχίζουν κάθε είδους επιθετικές ενέργειες και ρητορική προκειμένου να ακυρώσουν αυτές τις προσπάθειες».
Η Ελλάδα, διαμαρτυρήθηκε, «διατυπώνει άδικες αξιώσεις σχεδόν σε ολόκληρο το Αιγαίο, ισχυριζόμενη ότι τα όρια της υφαλοκρηπίδας της περνούν μεταξύ νησιών στην ανατολική Μεσόγειο και της ηπειρωτικής Τουρκίας».
Πιστεύουν «ότι το Αιγαίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως σύνολο όταν καθορίζονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και ότι τα σύνορα πρέπει να χαράσσονται κατόπιν συμφωνίας επί τη βάσει του διεθνούς Δικαίου».
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «η Ελλάδα θέλει μονομερώς να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια και αν συμβεί αυτό, μόνο το 1/5 του Αιγαίου θα παραμείνει ανοικτό και περίπου τα 2/3 του θα περιέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα». Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι σχεδόν αδύνατο για τις ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας να φτάσουν στη Μεσόγειο μέσω διεθνών υδάτων, οπότε «η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να αποδεχτεί κάτι τέτοιο».
Αλλά και στον εναέριο χώρο, «αγνοώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τους κανόνες της λογικής, η Ελλάδα επεκτείνει περαιτέρω τον εναέριο χώρο της ονειρευόμενη να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια. Πρέπει να γίνει γνωστό και κατανοητό ότι αυτά τα όνειρα είναι απατηλά»,τόνισε ο υπουργός Αμυνας της γείτονος.
«Η Ελλάδα ορίζει επίσης τη γραμμή FIR, η οποία είναι τεχνικό ζήτημα, ως κυρίαρχο έδαφός της. Παραβιάζοντας τη Σύμβαση του ICAO του Σικάγου το 1944, απαιτεί από τα στρατιωτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών να παρέχουν σχέδιο πτήσης και, σε διαφορετική περίπτωση, το εκλαμβάνει ως παραβίαση του εναέριου χώρου. Επιπλέον, θέλει να πραγματοποιήσει Έρευνα και Διάσωση και στον τομέα της Τουρκίας, αποδεχόμενη τα σύνορα της γραμμής FIR και ως σύνορα της περιοχής Έρευνας και Διάσωσης. Δεν υπάρχει τέτοια πρακτική στο διεθνές δίκαιο παγκοσμίως», παρατήρησε ο Ακάρ.
Οσον αφορά τη διακρατική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, διεμήνυσε ότι «κανένα σχέδιο δεν έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί στην περιοχή από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και τον τουρκικό λαό».
Οπως ήταν επόμενο, ο τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στον εξοπλισμό των νησιών που -όπως ειπε- τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς τουλάχιστον 16 εκ των 23 νησιών με καθεστώς αποστρατικοποίησης, διατηρώντας στρατιωτικές μονάδες και όπλα και επιχειρεί να διαβρώσει τις διεθνείς συνθήκες, ειδικά τη Συνθήκη της Λοζάνης, με κάθε ευκαιρία».
«Η Ελλάδα», τόνισε, «συνεχίζει την προκλητική της στάση, εκδίδοντας περιττές NAVTEX/NOTMAR/NOTAM. Με αυτές τις δραστηριότητες, παραβιάζει την Περίοδο Μορατόριουμ που καθορίζεται στο Ελληνοτουρκικό MoU των Αθηνών του 1988 και τη Συμφωνία της Βέρνης του 1976. Παρά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας, συνεχίζει την παράνομη στάση της».
«Ενα άλλο πρόβλημα στο Αιγαίο», συνέχισε, «είναι τα προβλήματα που έχουμε με τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω συνθηκών. Η Ελλάδα αξιώνει κυριαρχία επ’ αυτών και τα διαθέτει ακόμη και προς πώληση. Με αυτή την έννοια, εκμεταλλεύεται επίσης ορισμένες διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως περιβαλλοντικά και ενεργειακά προγράμματα της ΕΕ, αρχαιολογικές και κτηματολογικές μελέτες. Τέτοια μονομερή βήματα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».
«Οταν κοιτάζουμε την ιστορία των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο, η βάση των παράνομων ενεργειών της ελληνοκυπριακής διοίκησης (σ.σ. όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα-μέλος της ΕΕ) είναι οι δήθεν ΑΟΖ που κηρύχθηκαν για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγνοώντας τα δικαιώματα της τδβκ (ψευδοκράτος) και της Τουρκίας. Όλοι πρέπει να κατανοήσουν πολύ καλά», διεμήνυσε, «ότι η ΤΔΒΚ είναι μέτοχος και δικαιούχος στον φυσικό πλούτο πέριξ της νήσου της Κύπρου και να ενεργήσουν ανάλογα».
«Παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα», ισχυρίστηκε ο Ακάρ, «θέλει να αποτρέψει την Τουρκία από τη χρήση πόρων όπως το φυσικό αέριο και η αλιεία, συνάπτοντας και θέτοντας σε εφαρμογή διμερείς συμφωνίες καθορισμού με άλλες παράκτιες χώρες». Εμείς απο την πλευρά μας, κατέληξε στη σχετική αναφορά του, «επιμένουμε ότι πρέπει να προστατεύονται τα ίσα κυριαρχικά δικαιώματα και η δίκαιη κατανομή των πόρων να καθορίζεται με συναίνεση στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δραστηριότητές μας στις περιοχές που έχουν λάβει άδεια από την ΤΔΒΚ και στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας θα συνεχιστούν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News