Ενα νέο, ακόμη πιο εξελιγμένο τεστ κορονοϊού εφηύραν γάλλοι ερευνητές, το οποίο δίνει αποτελέσματα τρεις φορές πιο γρήγορα από το rapid test και έχει σχεδόν την ίδια ακρίβεια με την εξέταση PCR, σύμφωνα με τον Guardian.
Πρόκειται για ηλεκτροχημικό τεστ που χρησιμοποιεί νανοσωματίδια που έχουν ληφθεί από… καμήλα. Στις πρώτες δοκιμές που έγιναν με βάση 300 δείγματα, το τεστ έδωσε αποτελέσματα σε μόλις 10 λεπτά και όταν τα αποτελέσματά του συγκρίθηκαν με την εξέταση PCR, που θεωρείται η πιο αξιόπιστη, φάνηκε ότι ήταν ακριβή κατά 90%.
Το δείγμα που λαμβάνεται δεν απαιτεί επεξεργασία σε εργαστήριο, αλλά τη χρήση ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου και δημιουργήθηκε από ειδικούς στα Πανεπιστήμια της Λιλ, της Μασσαλίας και τα Εθνικά Κέντρα Επιστημονικής Ερευνας (CNRS) της Γαλλίας.
«Ακόμη ένα θετικό της νέας μεθόδου είναι ότι μπορεί να γίνει μαζική παραγωγή πολύ γρήγορα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αεροδρόμια, νοσοκομεία, φαρμακεία, από οικογενειακούς γιατρούς κ.ά.», δήλωσε ο Νταβίντ Ντεβός, καθηγητής Φαρμακολογίας στον Πανεπιστήμιο της Λιλ.
Το πρωτότυπο τεστ ονομάζεται CorDial-1 και χρησιμοποιεί τελείως διαφορετική τεχνική από τo rapid και την PCR. Μικρά σωματίδια αντισώματος, γνωστά ως νανοσωματίδια, ακινητοποιούνται σε ένα ηλεκτρόδιο και μετατρέπονται σε ηλεκτροχημικούς βιοαισθητήρες, εξηγεί η Σαμπίν Σουνερίτ, καθηγήτρια Νανοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Λιλ και ειδική στους βιοαισθητήρες.
Τα νανοσωματίδια αυτά μάλιστα, λαμβάνονται από καμήλες, καθώς είναι πιο σταθερά από τα αντισώματα που διαθέτουν άλλα ζώα.
Το τεστ θα υποβάλλεται σε δοκιμασίες για την ακρίβειά του για τους επόμενους τρεις μήνες και αν όλα πάνε καλά, τα ερευνητικά ιδρύματα θα αναζητήσουν σύμμαχο για την παραγωγή του και την κυκλοφορία του στην αγορά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News