Ο κόσμος της ενέργειας επιταχύνεται προς την πράσινη μετάβαση και οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων προσπαθούν να διαχειριστούν την παρακμή τους όσο καλύτερα μπορούν, έγραψε περιχαρής η Repubblica. Η Σαουδική Αραβία, μεταξύ των πρώτων στην πετρελαιοπαραγωγή μαζί με τις ΗΠΑ και Ρωσία, το κατάλαβε πολύ καλά τις τελευταίες ημέρες χάνοντας τη μάχη να διατηρηθεί η τιμή του αργού πάνω από τα 80 δολάρια.
Ναι μεν η ζήτηση πετρελαίου είναι τώρα στο μάξιμουμ, αλλά αυτό θα αλλάξει πολύ σύντομα όπως λέει και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι η Κίνα αγωνιά να επιστρέψει στα προ της Covid παραγωγικά επίπεδα, η τιμή του αργού πετρελαίου επέστρεψε στα επίπεδα του 2023, δηλαδή 75,38 δολάρια στην αμερικανική αγορά στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, πολύ μακριά από τα υψηλά του έτους (87 δολάρια την 1η Απριλίου).
Στην πραγματικότητα απέτυχε η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει τις τιμές σταθερά πάνω από τα 80 δολάρια. Μάλιστα είναι απίθανο να ανακάμψει η ζήτηση για πετρέλαιο, δεδομένων των στοιχείων της τελευταίας έκθεσης που υπέγραψε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Το 2024 οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια παγκοσμίως θα είναι διπλάσιες εκείνων για τα ορυκτά καύσιμα».
Για να στηρίξουν τις πετρελαϊκές τιμές, την περασμένη εβδομάδα οι Σαουδάραβες έσπευσαν να πείσουν τα μέλη του ΟΠΕΚ να παρατείνουν τις περικοπές παραγωγής έως το τέλος του 2025, διατηρώντας τη μείωση κατά δύο εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να αναστρέψει την τάση των τιμών.
Η δυναστεία της Σαουδικής Αραβίας χρειάζεται κεφάλαια για να υποστηρίξει τα φιλόδοξα έργα του ηγέτη της, του πρίγκιπα Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, όπως είναι οι πόλεις στην έρημο και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρότζεκτ ενσωματωμένα στο «Οραμα 2030». Ετσι και για να αντισταθμιστεί η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, οι Σαουδάραβες έκαναν σκόντο 6% στη μετοχή της Aramco και ανοίχτηκαν πολύ στο ξένο κεφάλαιο (επέτρεψαν την είσοδο σε 120 Δυτικούς επενδυτές), κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News