Με νέα ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, που κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, παρατείνεται για ένα ακόμη έτος ο λεγόμενος νόμος Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας.
Οι διατάξεις του νόμου 4489/2017 θα ισχύουν έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, προβλέπονται ωστόσο διορθωτικές αλλαγές – εξαιρέσεις με στόχο τη βελτίωση συγκεκριμένων διατάξεων που στην πράξη έχουν αποδειχθεί προβληματικές.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, εισάγονται αυστηρότεροι όροι για την περίπτωση τέλεσης αδικήματος μετά την αποφυλάκιση, καθώς αν ο απολυθείς τελέσει αδίκημα και τιμωρηθεί με ποινή ενός έτους στα χρόνια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο της ποινής και κατ’ ελάχιστον τρία, θα εκτίεται αθροιστικά όλο το υπόλοιπο της αρχικής ποινής.
Για ορισμένα, ωστόσο, αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου (π.χ. ανθρωποκτονία, βιασμό, ληστεία, σωματεμπορία, αποπλάνηση κλπ), υπογραμμίζεται πως διατηρείται η εξαίρεση εφαρμογής των διατάξεων αυτών ή ορίζεται ότι είναι δυνατή η κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση (σ.σ. το γνωστό βραχιολάκι).
Με το που τεθεί σε ισχύ ο Νέος Ποινικός Κώδικας παύει αυτομάτως και η ισχύς των εν λόγω διατάξεων.
Εξάλλου, επέρχονται διορθώσεις και συμπληρώσεις στη διάταξη του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα και ενισχύεται ο ρόλος του δικαστή, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάχρησης με επίκληση της αναπηρικής ιδιότητας για την αποφυλάκιση (βλ. περίπτωση Φλώρου).
Αφενός καθίσταται δυνατό να διατάσσεται πραγματογνωμοσύνη, ακόμα και αν υπάρχει πιστοποίηση ΚΕΠΑ, αφετέρου γίνεται δυνατή η ανατροπή, οποτεδήποτε, αποφάσεων που έχουν κάνει δεκτές αιτήσεις αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αν αυτές στηρίχθηκαν σε ψευδή ή πλαστά στοιχεία.
Με άλλα λόγια ο δικαστής έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών και σε περίπτωση που αποδειχθούν πλαστά, θα ανακαλείται η αποφυλάκιση του κρατουμένου. Σημειώνεται ότι ειδικά για το εν λόγω θέμα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει την τροποποίηση του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα.
Τέλος, με την τροπολογία προωθείται η αύξηση των θέσεων κράτησης, μέσα από τη στελέχωση και λειτουργία ενός ακόμα καταστήματος κράτησης 600 θέσεων, στη Δράμα. Συγκεκριμένα συστήνονται 258 θέσεις όλων των κλάδων του προσωπικού οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της φυλακής, η κάλυψη των οποίων θα επιδιωχθεί αμέσως με σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News