762
Ο Μάικ Λίντελ κρατά τις επίμαχες σημειώσεις, έξω από το Οβάλ Γραφείο | REUTERS/Erin Scott

Ακόμα πραξικόπημα ονειρεύεται ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2021, 15:56
Ο Μάικ Λίντελ κρατά τις επίμαχες σημειώσεις, έξω από το Οβάλ Γραφείο
|REUTERS/Erin Scott

Ακόμα πραξικόπημα ονειρεύεται ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2021, 15:56

Συνεχίζει να σχεδιάζει την ανατροπή της ήττας του στις εκλογές ο Ντόναλντ Τραμπ, τρεις μόλις ημέρες πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Το Σάββατο είχε συνάντηση με έναν πλούσιο επιχειρηματία, σύμμαχό του και χρηματοδότη των Ρεπουμπλικάνων, τον Μάικ Λίντελ, ο οποίος έχει το παρατσούκλι Μίστερ Πίλοου (ο κύριος Μαξιλάρι) από τις τηλεοπτικές του διαφημίσεις.

Κατά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο, τον φωτογράφισε με τηλεφακό φωτορεπόρτερ της Wahington Post. Μία κοντινή ματιά στα έγγραφα που κρατούσε ο Λίντελ, προκάλεσε εκ νέου ανησυχίες για τα σχέδια του Τραμπ.

Στα έγγραφα φαίνονται οι φράσεις «στρατιωτικός νόμος» και «μετέφερε τον Κας Πατέλ σε υπηρεσιακό διευθυντή της CIA», καθώς και κάλεσμα στην ενεργοποίηση του«νόμου περί εξέγερσης τώρα ως αποτέλεσμα της επίθεσης στο…» και μία αναφορά στην Κίνα και το Ιράν.

Οπως αναφέρουν οι Times, ο Πατέλ είναι στέλεχος του Πενταγώνου και πιστός στον Τραμπ, ο οποίος παραλίγο θα γινόταν υποδιευθυντής της CIA, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μπορεί στα χέρια του συγκεκριμένου τύπου, οι απειλές αυτές να μοιάζουν… φάρσα, αλλά δικαιώνουν όσους ζητούσαν την εφαρμογή της 25ης Τροπολογίας από τον Μάικ Πενς και την επίσπευση της ακροαματικής διαδικασίας για την καθαίρεση του Τραμπ από τη Γερουσία, ώστε να φύγει ο απερχόμενος πρόεδρος από τη θέση του μια ώρα αρχύτερα.

Κάποιοι σχολιαστές σημείωσαν ότι η αναφορά στον Πατέλ είναι ένδειξη ότι τα σχέδια για πραξικόπημα είναι πραγματικά και ότι βρίσκονται στα σκαριά σε συνεργασία με πολλούς παράγοντες σε διάφορες θέσεις εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με το Axios, όταν η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, έμαθε από τον προσωπάρχη του Τραμπ, Μαρκ Μίντοους, ότι ο πρόεδρος σκοπεύει να τοποθετήσει δίπλα της τον Πατέλ, απείλησε να παραιτηθεί και έτσι το σχέδιο αναβλήθηκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι ημέρες μετά τις εκλογές, ο Τραμπ απέλυσε τον υπουργό Αμυνας και έβαλε στη θέση του τον Κρίστοφερ Μίλερ, προσωπάρχης του οποίου είναι ο Πατέλ.

Τα έγγραφα που κρατούσε ο Λίντελ γεννούν νέα ερωτηματικά: Σχεδίαζε ο Τραμπ να βάλει δικούς τους πιστούς επικεφαλής σε όλες τις θέσεις-κλειδιά που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του κράτους; Και αν κατά την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, σκοτώνονταν νομοθέτες -όπως έχουν αναφέρει το FBI και αμερικανικά μέσα ότι ήταν ο στόχος ορισμένων από τους εισβολείς, θα ενεργοποιούσε τον νόμο περί εξέγερσης -ισοδύναμος με στρατιωτικό νόμο- ο Τραμπ; Θα ακύρωνε τις εκλογές σε κρίσιμες πολιτείες όπου έχασε, όπως τον συμβούλευε ο Μάικλ Φλιν;

Μπορεί να είναι υποθέσεις για κάποιους, όμως όλοι οι εν ζωή πρώην υπουργοί Αμυνας θεώρησαν τόσο σοβαρή την απειλή κατά της αμερικανικής δημοκρατίας, που υπέγραψαν κοινή επιστολή, δύο ημέρες πριν την εισβολή στο Καπιτώλιο, στην οποία ζητούσαν από το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και από τον Τραμπ να αφήσει τον στρατό έξω από τις εκλογές.

Πριν λίγες ημέρες, και οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, σε μία σπάνια κίνησή τους, θεώρησαν καθήκον τους να υπενθυμίσουν ότι ο Μπάιντεν θα είναι ο πρόεδρος της χώρας και «commander in chief» και καταδίκασαν «την επίθεση κατά του Κογκρέσου και της συνταγματικής διαδικασίας».

Ο Τραμπ φαίνεται να τα έχει χαμένα και να προχωρά σε απεγνωσμένες κινήσεις μετά την ήττα του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Αποκορύφωμα ήταν η πρωτοφανής εισβολή των τραμπούκων οπαδών του στο Καπιτώλιο, την οποία αυτός παρακίνησε με την ομιλία του εκείνο το πρωινό της 6ης Ιανουαρίου.

Οπως αναφέρουν οι Times, ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον απερχόμενο πρόεδρο. Την ώρα που όσοι συνεργάτες τού απέμειναν, μαζεύουν τα υπάρχοντά τους και αδειάζουν τον Λευκό Οίκο, η εισαγγελία της Νέας Υόρκης αυξάνει την πίεση εναντίον του για ύποπτες επιχειρηματικές δραστηριότητες των εταιρειών του που εδρεύουν στην περιοχή, όπως και για τις φόρους που δεν έχει πληρώσει.

Παράλληλα, η πόλη της Νέας Υόρκης κόβει όλους τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τις εταιρείες του και «σπάει» τα συμβόλαια που έχει υπογράψει, ενώ η απόφαση της ομοσπονδίας γκολφ να μην διοργανώσει το πρωτάθλημα του 2022 στο δικό του κλαμπ στο Νιου Τζέρσεϊ, τον πόνεσε ιδιαίτερα.

Κι ενώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα πρέπει να επιστρέψει δάνεια αξίας 300 εκατ. δολαρίων, ο  κορονοϊός έχει μειώσει δραστικά τα έσοδα των επιχειρήσεών του, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της φιλοξενίας.

Οι εισαγγελείς στην Τζόρτζια διερευνούν το ενδεχόμενο να του απαγγείλουν κατηγορίες για την απόπειρά του να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών στην πολιτεία, με το περιβόητο τηλεφώνημά του στον Μπραντ Ραφενσμπέργκερ, τον τοπικό υπουργό Εσωτερικών.

Οσο για την πιθανολογούμενη απονομή χάρης στον εαυτό του, ακόμα και αν μπορεί να το κάνει, δεν καλύπτει τίποτα από τα προαναφερθέντα γιατί δεν έγιναν σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά σε δημοτικό και πολιτειακό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...