430
Ο Χουλουσί Ακάρα στο νέο του παραλήρημα | YouTube

Aκάρ σε Αθήνα: Ας έχετε την ΕΕ και ολόκληρο τον κόσμο μαζί σας, εμείς συνεχίζουμε [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2020, 12:55
Ο Χουλουσί Ακάρα στο νέο του παραλήρημα
|YouTube

Aκάρ σε Αθήνα: Ας έχετε την ΕΕ και ολόκληρο τον κόσμο μαζί σας, εμείς συνεχίζουμε [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2020, 12:55

Ας έχετε όποιον θέλετε μαζί σας, η πραγματικότητα δεν αλλάζει και εμείς θα συνεχίσουμε τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε μία έμμεση -αλλά και ηχηρή- παραδοχή της Αγκυρας για τη νέα ισορροπία δυνάμεων που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, μετά και την ελληνοαιγυπτακή συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

«Ας έχουν μαζί τους όλη την ΕΕ και ολόκληρο τον κόσμο, δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα. Δύο επί δύο, δεν κάνει πέντε, κάνει τέσσερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ,  ο οποίος στη συνέχεια των δηλώσεών του εξέφρασε την ετοιμότητα της Αγκυρας να φιλοξενήσει μία ελληνοτουρκική συνάντηση στο προσεχές διάστημα.

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ας μιλήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Εάν οι Έλληνες το αποφασίσουν, είμαστε έτοιμοι να τους φιλοξενήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας του Ερντογάν.

Το πρακτορείο Αnadolu μετέδωσε μάλιστα το κάλεσμα Ακάρ στα ελληνικά, με σχετικό tweet στον επίσημο λογαριασμό του.

Στο γνωστό ύφος του τούρκου προέδρου και άλλων στελεχών της κυβέρνησής του τις τελευταίες ημέρες, ο  Aκάρ προειδοποίησε ότι «δεν θα πρέπει να δοκιμαστεί η δύναμη της Τουρκίας».

«Τα σύνορα της Τουρκίας είναι σαφή στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε πει τι θα συμβεί αν τα παραβιάσετε. Αλλά πάντα υπογραμμίζουμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, ειδάλλως θα ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις», απείλησε, ενώ κατά τα άλλα απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου.

«Παλικαρισμοί Μακρόν»

Απο τις δηλώσεις Ακάρ δεν θα μπορούσε να λείψει και η επίθεση στη Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν:

«Η Γαλλία έχει παραβιάσει τις διεθνείς συμβάσεις, αναπτύσσοντας τρία μαχητικά αεροσκάφη στην ελληνοκυπριακή πλευρά (…). Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προσεγγίζει αντικειμενικά το θέμα με λογικές δηλώσεις που βασίζονται στο δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις σε όλον τον κόσμο και στοχεύει πραγματικά στη μείωση των εντάσεων. Αλλά απέναντι σε αυτό υπάρχουν οι δηλώσεις που έρχονται από τη Γαλλία που δεν είναι δυνατόν να γίνουν κατανοητές. Όταν εμφανίζεται το συναίσθημα εξαφανίζεται η λογική. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση. Αλλά είναι φενάκη να νομίζει κανείς ότι εμποδίζει τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα από ασκήσεις και με άλλες πρωτοβουλίες . Οι Γάλλοι έχουν ελεύθερα αεροσκάφη στην Κύπρο. Γιατί ήρθαν εκεί; Είστε εγγυήτρια δύναμη; Έχετε τέτοιο δικαίωμα; Εχουν παρέλθει οι εποχές των παλικαρισμών», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, καθώς η αυξανόμενη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενοχλεί τους σχεδιασμούς της Αγκυρας.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ακάρ ανακοινώθηκε -μέσω Navtex- η παράταση της αποστολής του τουρκικού ερευνητικού «Oruc Reis» μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, δεσμεύοντας αυτή τη φορά διαφορετική περιοχή, η οποία όμως περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...