«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί το θετικό και εποικοδομητικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους σεισμούς. Οι εργασίες και οι συνομιλίες μας για αυτό το θέμα συνεχίζονται» δήλωσε την Παρασκευή, λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον ελληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
«Το προσεχές διάστημα αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα» συνέχισε ο κ. Ακάρ, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι θα παραταθεί χρονικά, μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, το άτυπο μορατόριουμ που προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
«Είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες του διαλόγου. Η ευχή μας είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος πραγματικά να γίνουν πλέον θάλασσες φιλίας, με τη δημιουργία ενός μόνιμου περιβάλλοντος συνεργασίας» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Αμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Αναγνώρισε, βέβαια, ότι οι δύο χώρες «πρέπει να λύσουν κάποια υπαρκτά προβλήματα», ωστόσο οι παραπάνω αναφορές του τούρκου ΥΕΘΑ έρχονται μετά από μια σειρά δηλώσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της γείτονος στο ίδιο ύφος.
«Ελπίζουμε ότι αυτά τα προβλήματα, η Ελλάδα και η Τουρκία, ως δύο πολιτισμένες χώρες, μπορούν να τα λύσουν στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του Διεθνούς Δικαίου, με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, με διάλογο και με αλληλοσεβασμό» κατέληξε ο Ακάρ στις δηλώσεις του για τα Ελληνοτουρκικά.
Η συμφωνία για «νηνεμία» στο Αιγαίο
Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Αγκυρα έχουν καταλήξει σε άτυπη συμφωνία ώστε να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο.
Σε ναυτικό επίπεδο οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι έως ότου ξεκαθαρίσει το εκλογικό τοπίο και ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στις δύο χώρες δεν θα γίνουν ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, με την εξαίρεση, βεβαίως, των νατοϊκών ή άλλων πολυεθνικών συνεργασιών, όπως έγραφε η «Καθημερινή» τον περασμένο μήνα.
Συγκεκριμένα, τα επόμενα στάδια των εθνικών ασκήσεων «Αστραπή», «Ορμή», «Βροντή», των οποίων τα πρώτα ετήσια σκέλη ολοκληρώθηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου στα δυτικά του Αιγαίου (Μυρτώο, Δυτικές Κυκλάδες, δυτικά Κρήτης), είτε δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είτε θα περιοριστούν σε γυμνάσια συντήρησης των δυνατοτήτων των πληρωμάτων σε ήδη ανακηρυγμένα και μη αμφισβητούμενα πεδία βολής.
Αυτό το άτυπο μορατόριουμ ωφελεί και τις δύο πλευρές για διαφορετικούς λόγους, κατά το ίδιο ρεπορτάζ.
Από ελληνικής πλευράς αναμενόταν πως θα δοθεί χρόνος ώστε κύριες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) να μπουν σε διαδικασία συντήρησης, έπειτα από μια διαρκή επιφυλακή σχεδόν τριών ετών, που ξεκίνησε λίγο πριν από την κρίση του Oruc Reis.
Συνολικά 12 πλοία του Π.Ν. βρίσκονταν σε καθημερινή υπηρεσία (στο Αιγαίο ή σε αποστολές εκτός Ελλάδος), γι’ αυτό και ακολούθησε εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου για τη σταδιακή έναρξη εργασιών συντήρησης των πλοίων του Στόλου, προκειμένου να δοθεί «ανάσα» σε συστήματα που επιχειρούν διαρκώς και υπό όλων των ειδών τις συνθήκες.
Από τουρκικής πλευράς, πάλι, ένα τεράστιο ποσοστό του στόλου (σχεδόν 80%) έχει συγκεντρωθεί στους κόλπους της Αλεξανδρέττας και της Μερσίνας, με έργο αποκλειστικά μη στρατιωτικό: την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων των σεισμόπληκτων περιοχών (περίθαλψη, φιλοξενία, μεταφορά απαραίτητων εφοδίων).
Στον αέρα, οι βασικοί αριθμοί παραβιάσεων έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ οι υπερπτήσεις και οι εμπλοκές μηδενίστηκαν μετά τις 6 Φεβρουαρίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News